Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην 86η Δ.Ε.Θ. - Συνεχίζουμε τον Αγώνα μας...

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην 86η Δ.Ε.Θ. - Συνεχίζουμε τον Αγώνα μας...

omospondies pomens

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2022

Αρ. Πρωτ.:  201-1-50ζ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία από το Λευκό Πύργο έως το Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποίησαν οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 το απόγευμα, με αφορμή τα εγκαίνια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και τις καθιερωμένες εξαγγελίες από τον Πρωθυπουργό της Χώρας.

 

Για πρώτη φορά από το 2019 και μετά την εφαρμογή των εκτάκτων περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, το συνδικαλιστικό μας κίνημα, με τη δυναμική συμμετοχή Αστυνομικών, Πυροσβεστών, Λιμενικών, Στρατιωτικών και Συνταξιούχων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έκανε στη Θεσσαλονίκη αισθητή την παρουσία του, απαιτώντας από την πολιτεία να ανταποκριθεί στα συσσωρευμένα δίκαια αιτήματα που έχουν τεθεί υπόψη των αρμοδίων Υπουργών και καρκινοβατούν είτε επιδεικτικά «αγνοούνται» ακόμα.

Ειδικότερα, το διεκδικητικό πλαίσιο των Ομοσπονδιών και τα αιτήματά τους, ανέπτυξαν με τις ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών κ. Δημήτριος ΡΩΤΑΣ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κώστας ΤΣΙΓΚΑΣ, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Νικόλαος ΛΑΥΡΑΝΟΣ, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος κ. Γιώργος ΜΑΡΑΓΚΟΣ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος κ. Παναγιώτης ΤΣΙΑΝΟΣ,  ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας κ. Ανδρέας ΒΕΛΛΙΟΣ και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ενώ χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες απηύθυναν, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Διονύσης ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ, ο επικεφαλής του Τομέα Σωμάτων Ασφαλείας  του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Γιώργος ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ. Ευάγγελος ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.

Μετά τις μεστές σε περιεχόμενο ομιλίες και τα ηχηρά μηνύματα προς τους κυβερνώντες, οι δεκάδες Πρωτοβάθμιες Ενώσεις των Ομοσπονδιών, στοιχήθηκαν πίσω από το κεντρικό πανό και με χαρακτηριστικά συνθήματα και διαφορετικά πανό πορεύτηκαν προς το Υφυπουργείο Μακεδονίας  - Θράκης, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε το Ψήφισμα στον Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού κ. Σταύρου ΚΑΛΑΦΑΤΗ, προκειμένου να το προωθήσει στη Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Το Ψήφισμα απευθύνεται στον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τόσο τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και την αναγκαιότητα έμπρακτης αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και τα βασικά αιτήματα που εκκρεμούν προς υλοποίηση και αποτελούν κατά προτεραιότητα, αντικείμενο πιέσεων και διαβούλευσης με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Κοινή απαίτηση, να δοθεί τέλος στην υπηρεσιακή - εργασιακή εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων, προσπαθεί να επιβιώσει, ανταποκρινόμενο πάντα κατά τον καλύτερο τρόπο στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες και παρά τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, τις χρόνιες παθογένειες και τους απρόβλεπτους κινδύνους.

«Οι ένστολοι δεν επαιτούν, απαιτούν» είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμφθηκε οργισμένα από χιλιάδες στόματα σε όλη τη Χώρα, κάτι που θα γίνει ακόμα πιο σαφές το προσεχές διάστημα, αν συνεχιστούν τα «εύγε», χωρίς απτά αποτελέσματα.

Ας γνωρίζουν άπαντες ότι τα αιτήματά μας εκφράζουν τις αγωνίες μας για ένα καλύτερο αύριο και έχουν κοινωνική αποδοχή διότι δεν είναι συντεχνιακά. Τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθούν ξανά ενώπιον οξυμένων προβλημάτων και απρόβλεπτων κρίσεων. Για να ανταπεξέλθουν στις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις, αναμένουν την απαραίτητη υποστήριξη και μέριμνα της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα.

Ενισχύστε το ένστολο δυναμικό της Χώρας, τώρα!

 

Επισυνάπτεται το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Οι Πρόεδροι

Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
Ε.Α.Π.Σ.
Π.Ε.Α.Λ.Σ.
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος ΤΣΙΑΝΟΣ Παναγιώτης ΤΣΙΓΚΑΣ Κωνσταντίνος
ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπυρίδων ΡΩΤΑΣ Δημήτριος

 

omospondies pomens

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Εκπροσωπώντας το σύνολο των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ως αιρετοί και θεσμικά υπεύθυνοι εκπρόσωποί τους, με την ευκαιρία των αυριανών εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, να απευθυνθούμε σε σας προσωπικά, και να σας μεταφέρουμε τον έντονο προβληματισμό, αλλά και τα αισθήματα ανησυχίας, θυμού και απογοήτευσής τους, όσον αφορά στη συμπεριφορά που τους επιφυλάσσει η Κυβέρνησή σας.

Χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση και πολύ περισσότερο, χωρίς να ισοπεδώνουμε τη συμβολή των αρμοδίων Υπουργών στην επίλυση σημαντικών και επιμέρους αιτημάτων μας, ως αποτέλεσμα κυρίως του δικού μας αγώνα, με πλήρη επίγνωση της βαρύτητας της αποστολής και του λόγου μας, σας ενημερώνουμε ότι:

Το ανθρώπινο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, και κατ’ επέκταση, το σύνολο της μεγάλης οικογένειας του ένστολου δυναμικού της Χώρας, εξακολουθεί να δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα, διότι αντί η Χώρα μας να αξιοποιήσει τις διαδοχικές κρίσεις, στις οποίες βρέθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, παραμένει δέσμια παλαιών προβλημάτων και συμπεριφορών, απροετοίμαστη έως και αθωράκιστη απέναντι σε νέες απειλές και προκλήσεις.

Η υπηρεσιακή ανασφάλεια, εξαιτίας των χρόνιων παθογενειών της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών και της μη λήψεως των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπισή τους, υπό το βάρος των κοινωνικών ανισοτήτων, της ανεργίας, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, συναντά την καθημερινή αγωνία στο σπίτι και στη γειτονιά - αγωνία επιβίωσης σε ένα σκοτεινό ορίζοντα με μαύρα σύννεφα…

Όλοι εμείς που «Φυλάττουμε Θερμοπύλες», όλοι εμείς που «βαδίζουμε στην κόψη του ξυραφιού» καθημερινά, όλοι εμείς που αγαπάμε την πατρίδα μας και προτάσσουμε το καθήκον και το ιερό χρέος της υπεράσπισής της έναντι οποιασδήποτε εσωτερικής και εξωτερικής απειλής, σας διαβεβαιώνουμε, φυσικά, ότι δεν φειδόμαστε δυνάμεων ούτε επηρεαζόμαστε από δεύτερες σκέψεις, ανταποκρινόμενοι στις προσταγές της Υπηρεσίας.

Οι καθησυχαστικές προσπάθειες και οι όποιες άλλες ενέργειες για τον περιορισμό των προβλημάτων και την αλλαγή κλίματος, δυστυχώς δεν αρκούν για να σας διαβεβαιώσουμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων διατηρεί ακμαιότατο το φρόνημά του, ευχαριστημένο από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα και το αφορούν άμεσα, πολύ δε περισσότερο για τα επόμενα δίσεκτα έτη.

Σεις ο ίδιος, αναγνωρίζοντας την υψηλή αποστολή των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα την παραδεδεγμένη συμβολή τους στην αντιμετώπιση κρίσιμων απειλών και δοκιμασιών, είχατε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι δεν αρκούν τα συγχαρητήρια και τα ωραία λόγια για το ανθρώπινο δυναμικό τους, δηλαδή για τους χιλιάδες αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, για όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων που βρέθηκαν στον κυκλώνα των μνημονίων, της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, του μεταναστευτικού – προσφυγικού, της ενεργειακής κρίσης και όπως όλα δείχνουν, ξανά της νέας διαφαινόμενης οικονομικής ύφεσης.

Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπο και το θεσμό που εκπροσωπείτε, επιτρέψτε μας, λοιπόν, να σας υπενθυμίσουμε ότι διανύουμε τον 4ο χρόνο της κυβερνητικής σας θητείας και ενώ η Χώρα έχει τεθεί σε τροχιά εκλογών, ο ένστολος ακόμα αναμένει την έμπρακτη αναγνώριση και υποστήριξη, όπως εξάλλου την επιζητεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αλλά και η ίδια η ελληνική κοινωνία.

Από την πλευρά μας, στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και της διαβούλευσης με τους αρμόδιους υπουργούς, έχουμε θέσει υπόψη της Κυβέρνησής σας, όλο το πλέγμα των αιτημάτων μας, έτσι όπως αυτά έχουν εγκριθεί μέσω των συνεδρίων των Ομοσπονδιών μας και αξιώνουμε από εσάς να δώσετε τέλος στις αγωνίες των ενστόλων, αλλά και των οικογενειών τους.

Ειδικότερα, απαιτούμε, να δρομολογήσετε μέσω των αρμοδίων Υπουργών σας την επίλυση κατά προτεραιότητα, πλέον, των κάτωθι αιτημάτων μας:

-Πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, ήτοι την επαναφορά των αποδοχών των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και τη χορήγηση του συνόλου των αντίστοιχων αναδρομικών.

-Αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας.

-Αποζημίωση της απλήρωτης υπερεργασίας, της εργασίας πέραν του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας, ώστε να μπει τέλος στο εργασιακό καθεστώς εκμετάλλευσης.

-Εφαρμογή της αποζημίωσης για τη νυχτερινή εργασία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης για τη νυχτερινή εργασία.

-Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και καθιέρωση ιατρού εργασίας στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

-Αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών στον τομέα της Πρόνοιας, της Υγείας και της Παιδείας.

-Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της ακρίβειας που γονατίζουν το λαϊκό εισόδημα και τις αποδοχές των ενστόλων.

 

 Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Το διεκδικητικό μας πλαίσιο, δεν διέπεται από συντεχνιακή λογική, αλλά υπηρετεί ώριμες ανάγκες όλων των ενστόλων και όλων των οικογενειών τους. Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας, δεν θα επιφέρει απλώς την εσωτερική ηρεμία ή την αποκατάσταση του κύρους των ενστόλων, αλλά θα λειτουργήσει προωθητικά στη βελτίωση της λειτουργίας κρίσιμων δομών των οργανισμών και υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Αναμένουμε από εσάς, με τις εξαγγελίες σας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να επαναφέρετε την αισιοδοξία και την ελπίδα για το αύριο.

Ισχυρά Σώματα Ασφαλείας και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις με άρτια εξοπλισμένο και θωρακισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η καλύτερη εγγύηση για την ευημερία και ανάπτυξη της πατρίδας μας.

 

86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, Σεπτέμβριος 2022

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .