Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 25-02-2020

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 25-02-2020

poasy

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2020

Αρ. Πρωτ.: 200/2/180-α

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ 25-02-2020

Με θέμα την έγκριση του Διοικητικού Απολογισμού, του Οικονομικού Απολογισμού και του νέου Προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας, συνεδρίασε, χθες, 25 Φεβρουαρίου 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο, ενόψει του 30ου Ετήσιου Πανελλαδικού Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την προσεχή εβδομάδα, 3 και 4 Μαρτίου 2020.

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ανοίγοντας τις εργασίες, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για τις πιο πρόσφατες ενέργειες της Εκτελεστικής Γραμματείας, όσον αφορά στη δρομολόγηση λύσεων για χρόνια αιτήματά μας, όπως είναι το βαθμολόγιο, η ανωτατοποίηση των αστυνομικών σχολών, η επαναφορά μέρους των καταργηθέντων 6.700 κενών οργανικών θέσεων, το επίδομα παραμεθορίου και άλλα, τα οποία τέθηκαν υπόψη της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την κοινή σύσκεψη με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας, την περασμένη εβδομάδα, στην Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», όπου, όπως ανακοινώσαμε, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, καθόρισε χρονοδιάγραμμα για τη θεσμοθέτηση  των απαιτούμενων διατάξεων, αρχής γενομένης από το επικείμενο σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις και εν συνεχεία, με ένα δεύτερο νομοθέτημα, που θα αφορά την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών. Εντός του πρώτου 6μήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, θα υπάρξουν συνολικά θετικές απαντήσεις σε σειρά αιτημάτων μας. Εμείς ως Ομοσπονδία, δηλώνουμε πανέτοιμοι και εργαζόμαστε συγχρόνως και για τα άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το μισθολόγιο και η επικινδυνότητα της εργασίας, εν αναμονή και της οριστικής απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το ισχύον μισθολόγιο, το οποίο, ως γνωστόν, έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό από το Στ’ Τμήμα του ΣτΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Ομοσπονδίας, μετά από τη διαβούλευση που έλαβε χώρα στη Βουλή, κατά την ακρόαση φορέων, θα ληφθούν υπόψη από τον Υπουργό Εργασίας, αφού οι διατάξεις που περιελήφθησαν στο αρχικό νομοσχέδιο ήταν πρόταση άλλων Υπουργείων.

Τέλος, αφού ενημέρωσε το ΔΣ για τις συναντήσεις των εκπροσώπων των επτά Ομοσπονδιών, με αντικείμενο το διαχωρισμό του μισθολογίου από το βαθμολόγιο, καθώς και για εκείνη που αφορά την ίδρυση Συνομοσπονδίας, ώστε να αναβαθμιστεί θεσμικά το «διαπραγματευτικό χαρτί» του συνδικαλιστικού μας κινήματος, ως συνομιλητή της Κυβέρνησης, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αναφέρθηκε στους κινδύνους από την εξάπλωση του «κορονοϊού» και στην αναγκαιότητα εφοδιασμού των αστυνομικών με τα κατάλληλα μέσα προστασίας.

Το Διοικητικό Απολογισμό παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ, τονίζοντας ότι η λεπτομερέστατη αναφορά στην καθημερινή δράση και τις πρωτοβουλίες της Εκτελεστικής Γραμματείας, που έχει αποτυπωθεί και σε πολυσέλιδη έκδοση, θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, το οποίο αποτελεί και την κορυφαία διαδικασία ελέγχου των πεπραγμένων μας. Ωστόσο, το ΔΣ, πριν προβεί στην έγκριση του, οφείλει να λάβει υπόψη του τις κύριες ενέργειες που είναι πολλές και αφορούν: την Απόφαση του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ για το μισθολόγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την αποτροπή για τρίτη φορά της απόπειρας μείωσης των μερισμάτων του ΜΤΣ, τη χορήγηση του ΒΟΕΑ, κανονικά, την ένταξη στον Κλάδο Υγείας των προερχομένων από τη «Χωροφυλακή», τη συνεργασία με το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α. και την κατάργηση του απάνθρωπου άρθρου για τις συντάξεις χηρείας, την αποζημίωση των συναδέλφων που μετακινούνται για το μεταναστευτικό (σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ), την εξόφληση δαπανών ύψους 42 εκατομ. ευρώ, το επίδομα ΕΚΑΜ, την αποκατάσταση της αδικίας με τα παιδιά που φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς κ.ά.

Ο κ. Γραμματέας αναφέρθηκε, επίσης, στις μάχες που δώσαμε για την ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης και για τις επιζητούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, για την αποτροπή ρουσφετολογικών ρυθμίσεων επί θεμάτων προσωπικού, για τη βελτίωση του Κώδικα Μεταθέσεων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στις καταγγελίες για την άστοχη ανάρτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Μεταθέσεων που δεν ικανοποίησαν τις ανάγκες του αστυνομικού προσωπικού, ούτε φέτος. Εν κατακλείδι, τόνισε ότι η παρουσία της Ομοσπονδίας ήταν έντονη στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ελληνική πραγματικότητα, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνά. Το αποδείξαμε και με την πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το αποδεικνύουμε καθημερινά και με τις παρεμβάσεις μας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και όπου αλλού χρειάζεται.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Οικονομικού Απολογισμού και του νέου Προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας, από τον Ταμία κ. Γιώργο ΚΟΥΛΙΑΚΗ, ο οποίος, αφού παρέθεσε αναλυτικούς πίνακες με τα οικονομικά στοιχεία εσόδων - εξόδων, τόνισε ότι, λόγω της χρηστής διοίκησης, όπως αποφάνθηκε ομόφωνα και η Εξελεγκτική Επιτροπή, το Ταμείο είναι και πάλι πλεονασματικό, περίπου κατά 250.000 ευρώ περισσότερα, από ό,τι το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Οι δυο Απολογισμοί και ο Προϋπολογισμός, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, αφού δόθηκαν απαντήσεις σε επιμέρους ερωτήματα.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με τα ζητήματα της δημόσιας τάξης να κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο και την Ομοσπονδία μας να είναι η ισχυρή ασπίδα προστασίας του αστυνομικού προσωπικού - υπηρετούμε το θεσμικό μας ρόλο για ένα ρωμαλέο και αποτελεσματικό φορέα, ικανό να οδηγεί πάντα μαζικά και ενωμένο το συνδικαλιστικό μας κίνημα για νέες θεσμικές και οικονομικές κατακτήσεις, μακράς εμβέλειας.

 Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος   

Σχετικά Άρθρα

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .