Συνάντηση Προεδρείου Π.Ο.ΑΣ.Υ. με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Συνάντηση Προεδρείου Π.Ο.ΑΣ.Υ. με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2020

Αρ. Πρωτ.: 100/2/50-α

            

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Σε συνέχεια των παρεμβάσεών μας για τη θωράκιση του αστυνομικού προσωπικού από τον φονικό ιό Covid-19, το Προεδρείο της Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο αυτής, κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, παρουσία και του Νομικού μας Συμβούλου, κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, συναντήθηκε σήμερα, 27 Αυγούστου 2020, με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), κ. Παναγιώτη ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ, στο γραφείο του στο Μαρούσι και κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα το συνδικαλιστικό μας κίνημα, αναφορικά με την πιστή εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Ειδικότερα, με βάση την εμπειρία μας από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έπρεπε να επιλυθούν τους προηγούμενους μήνες για να περιοριστεί δραστικά η εξάπλωση της πανδημίας στην κοινωνία και δη εντός του Αστυνομικού Σώματος, υποβάλλαμε σχετικό Υπόμνημα, τονίζοντας ότι στη νέα φάση που διέρχεται η χώρα, έχουν ήδη εμφανιστεί δεκάδες ανησυχητικά κρούσματα μολυθέντων Αστυνομικών, ένα φαινόμενο που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες δραματικές καταστάσεις.

Για την περαιτέρω θωράκιση των συναδέλφων μας, ζητήσαμε τη συμμετοχή συνεργείων του Ε.Ο.Δ.Υ. στις ειδικές υγειονομικές μονάδες που προτείνουμε να δημιουργηθούν σε νέες ή υπάρχουσες δομές της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού Covid-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου, τόσο των εργαζομένων, όσο και των κρατούμενων.

Επιπρόσθετα, ζητήσαμε τη άμεση διάθεση εκ μέρους του Ε.Ο.Δ.Υ. αρμόδιου υγειονομικού προσωπικού που θα προβαίνει σε ελέγχους, ως εξής:

i. Με προγραμματισμένες επισκέψεις συνεργείων του Ε.Ο.Δ.Υ. σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες για ενημέρωση των αστυνομικών και εθελοντικό προληπτικό τους έλεγχο.

ii. Με τον υποχρεωτικό έλεγχο όσων αστυνομικών επιστρέφουν από οποιαδήποτε μορφή άδειας, από αποσπάσεις σε νησιά, Έβρο ή περιοχές αυξημένου κινδύνου, σε χώρο που θα υποδειχθεί από τον Ε.Ο.Δ.Υ., καθώς και όσων θεωρούν ότι ήρθαν σε επαφή με διαπιστωμένο ή ύποπτο κρούσμα κρατουμένου, άλλου αστυνομικού είτε πολίτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Υ., μας εξέφρασε την καλή του διάθεση για συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, αποδεχθείς δε την πρότασή μας για τη σύσταση των υγειονομικών μονάδων, μας διαβεβαίωσε ότι, για τη λειτουργία τους υπάρχει η δυνατότητα παροχής τεχνογνωσίας σε κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό που θα διατεθεί για το σκοπό αυτό από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο συμμετοχής και στελεχών του Ε.Ο.Δ.Υ. σε αυτές.

Επίσης, ο κ. Πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Υ., σε ό,τι αφορά τα άλλα βασικά και πολλαπλά μας αιτήματα, αναφορικά με τους προληπτικούς ελέγχους σε μαζικό επίπεδο, επιφυλάχθηκε, επικαλούμενος την έλλειψη του απαιτούμενου υγειονομικού δυναμικού, δεδομένου ότι ανάλογα αιτήματα διατυπώνονται, όπως μας τόνισε, και από άλλους εργασιακούς κλάδους. Δέχθηκε, όμως, και συμφώνησε με την πρότασή μας, να ξεκινήσουν στοχευμένοι έλεγχοι άμεσα για όσους επιστρέφουν στην ενδοχώρα από νησιωτικές περιοχές, από τον Έβρο ή από περιοχές αυξημένου κινδύνου με τη δημιουργία δυο (2) σημείων αναφοράς στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι, πριν αναλάβουν υπηρεσία, να έχουν υποβληθεί στα προληπτικά τεστ του Ε.Ο.Δ.Υ. και να έχουν λάβει τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Η Ομοσπονδία μας, για άλλη μια φορά πράττει το χρέος της αφουγκραζόμενη την εύλογη ανησυχία του Αστυνομικού Προσωπικού, του Προσωπικού που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά της πανδημίας την άνοιξη κι έκτοτε πασχίζει καθημερινά να ανταποκριθεί στην επικίνδυνη και ανθυγιεινή αυτή αποστολή του.

Άμεσα θα ακολουθήσει και σχετικό Υπόμνημα που θα υποβληθεί προς την Πολιτική και φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .