Font Size

Cpanel

giannakopoulou_maria

Γραμματέας Γυναικών
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία

«Με χαρτί και μολύβι, όπως όλος ο κόσμος!»

Βιώνουμε την κρίση λόγω των μνημονίων και διεκδικούμε καλύτερες μέρες, τονίζει στη «Νέα Αστυνομία» η Γραμματέας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ κυρία Μαρία Γιαννακοπούλου

- Η Νέα Αστυνομία επανέρχεται στα θέματα του γυναικείου πληθυσμού της Ελληνικής Αστυνομίας με την αίσθηση ότι η προσπάθεια που έγινε φέτος την άνοιξη από την Ομοσπονδία για την αναζωπύρωση της συνδικαλιστικής δράσης των συναδελφισσών μας, δεν έχει φανεί ιδιαίτερα. Πού οφείλεται αυτό κατά την άποψή σας, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ίσως κι εμείς σαν εφημερίδα δεν «προκαλέσαμε».

Η νέα σύνθεση της Γραμματείας Γυναικών είναι αποτέλεσμα του 22ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΠΟΑΣΥ, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 25-27 Ιουνίου 2012. Η Γραμματεία Γυναικών στελεχώνεται από πέντε νέες γυναίκες, από την Ελένη Γκιουζέλη (Καβάλα), Αναστασία Κουρέτα (Αρκαδία), Ελένη Βρύση (Θεσπρωτία), Γεωργία Τσελέκη (Κιλκίς) και από μένα που προέρχομαι από το σωματείο της Κεφαλληνίας. Η Γραμματεία δεν αποτελεί ξεχωριστό συνδικαλιστικό φορέα και οι όποιες αποφάσεις της υλοποιούνται μέσω της Ομοσπονδίας. Αποτελούμε, θα έλεγα χαριτολογώντας, το γυναικείο, δεξί χέρι του προέδρου της Ομοσπονδίας. Συλλέγουμε προβληματισμούς συναδέλφων και τους μεταφέρουμε στον πρόεδρο μαζί με τις προτεινόμενες από εμάς λύσεις. Μέσω της εφημερίδας, στην παρούσα φάση θα θέλαμε να γίνει γνωστή η ύπαρξή μας και όχι να θριαμβολογήσουμε για τη συνδικαλιστική μας δράση.

-Είναι αλήθεια ότι προσπαθήσαμε και μέσα από το δικτυακό τόπο της ΠΟΑΣΥ να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός. Βλέπουμε ότι από το Μάρτιο που ανακοινώθηκε η λειτουργία ειδικής φόρμας για τη Γραμματεία Γυναικών, η επισκεψιμότητα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Στο Σώμα υπηρετείτε σήμερα περίπου 7.000 γυναίκες. Βλέπουμε συνολικά, ότι η σύνθεση της Γραμματείας έχει 1.599 προβολές, 971 η Κανονιστική Διαταγή 11 και 2.134 ο Κανονισμός λειτουργίας της Γραμματείας. Υπάρχει βέβαια και το φόρουμ όπου κάθε συναδέλφισσα μπορεί να επικοινωνεί...

Στη πρώτη μας συνάντηση, συμφωνήσαμε ότι ο διαδικτυακός μας χώρος χρήζει αλλαγών. Έχουμε αποφασίσει να τον «ζωντανέψουμε», δίνοντας την δυνατότητα σε όλους και όλες για πιο άμεση επικοινωνία. Μέχρι τώρα, όμως, διαπιστώσαμε ότι οι συναδέλφισσες προτιμούν την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μας και όχι την διαδικτυακή. Απευθύνονται στη Γραμματεία Γυναικών για να ζητήσουν βοήθεια για προβλήματα, που θεωρούν ότι είναι μόνο δικά τους και ίσως γι' αυτό επιζητούν πιο προσωπική επαφή. Ο αποδέκτης είναι αυτός που καταλαβαίνει ότι τα προβλήματα είναι κοινά. Θέλαμε από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν απευθυνόμαστε στο γυναικείο μόνο πληθυσμό του Σώματος, και μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν καν τέτοιου είδους δήλωσή μας. Λαμβάνουμε τηλεφωνήματα και από άνδρες συναδέλφους, που ζητούν τη βοήθειά μας ή που μας θέτουν τους προβληματισμούς τους, κυρίως σε θέματα που αφορούν την υπηρεσία σε σχέση με την οικογένεια (δικαιώματα, διευκολύνσεις κλπ).

- Σε κάθε περίπτωση ως νέα Γραμματέας φιλοδοξείτε να καινοτομήσετε;

Πιστεύω ότι η Αστυνομία είναι μια μεγάλη οικογένεια και θα ήθελα να προάγω το ανθρωπιστικό της έργο. Έχω κατά νου μια σειρά ενεργειών, που βρίσκουν σύμφωνες και τις συνεργάτιδές μου, οι οποίες για την υλοποίησή τους απαιτούν την βοήθεια κάθε μέλους αυτής της οικογένειας. Αν τα καταφέρουμε, το αποτέλεσμα δεν θα δείξει πόσο ανθρώπινη είναι η Αστυνομία, αλλά πόσο ανθρώπινη μπορεί να γίνει η Κοινωνία συνολικά. Ναι, φιλοδοξώ να αποδείξω ότι παραμένουμε Άνθρωποι.

- Ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολα βγαίνει σήμερα ο μήνας. Μας έχουν στεγνώσει με τις απανωτές περικοπές σε μια κοινωνία που κυριολεκτικά ξεχειλίζει από θυμό και αγανάκτηση. Πώς βιώνει η Ελληνίδα αστυνομικός την εποχή της τρόικας και των μνημονίων;

Με χαρτί και μολύβι, όπως όλος ο κόσμος! Καταγράφει τα εντελώς απαραίτητα αγαθά πριν βγει στη αγορά, υπολογίζει τα έξοδα και βρίσκει όλο και λιγότερα τα έσοδα. Προβληματίζεται με το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη, μειώνει τα φροντιστήρια του παιδιού και θυμώνει που νιώθει ότι της κλέβουν από την γνώση του παιδιού της. Είναι και η δόση του στεγαστικού... Χθες αποτελούσαμε τους χειρότερα αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους, που εργάζονταν 6 μέρες την εβδομάδα, υπό απρόβλεπτες (άλλοι θα έλεγαν επικίνδυνες) συνθήκες εργασίας. Αλλά ελπίζαμε...Σήμερα οι συνθήκες εργασίας άλλαξαν, έγιναν πιο δύσκολες λόγω της κοινωνικής οργής. Οι μισθοί μειώθηκαν μια και δυο φορές και τώρα ξαναμειώνονται. Αυτό, όμως, που πιστεύω ότι πραγματικά χάσαμε, είναι η Ελπίδα.

- Ως Γραμματεία, συνεδριάσατε πρόσφατα με τη συμμετοχή και του προεδρείου της Ομοσπονδίας μας. Με τι προτάσεις προσήλθατε και πώς βλέπετε να πετυχαίνετε το στόχο σας;

Βασικός μας στόχος είναι η επαφή με τους συναδέλφους. Να μάθουν την ύπαρξή μας και να απευθύνονται σε μας. Η πρόσφατη συνάντησή μας στις 19 Δεκεμβρίου 2012, ανέδειξε συγκεκριμένα θέματα, που θα αποτελέσουν αντικείμενο δράσεών μας το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας.

Βέβαια καθημερινά τίθενται ζητήματα που απαιτούν άμεσες ενέργειες. Για παράδειγμα, δεχθήκαμε τους προβληματισμούς από αντρόγυνα συναδέλφων, υπηρετούντων σε Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α., που ένεκα των καθημερινών πλέον διαθέσεών τους σε υπηρεσίες μέτρων για την αντιμετώπιση εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών, μας επισήμαναν το θέμα που προκύπτει για τη φύλαξη των ανήλικων τέκνων τους. Η «νταντά» αποτελεί απαγορευτικό «τεκμήριο» για το πορτοφόλι μας. Υποβάλλαμε, λοιπόν, τις προτάσεις μας και αναμένουμε απαντήσεις.

Κλείνοντας, χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία μέσω της «Νέας Αστυνομίας» να απευθυνθώ στα μέλη μας. Πρέπει να ξέρουν ότι είμαι στη διάθεση κάθε συναδέλφου. Τα στοιχεία επικοινωνίας μου παρέχονται από την Ομοσπονδία. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και ελπίζω να σας βρούμε αρωγούς των προσπαθειών μας.

- Κι εμείς σας ευχαριστούμε, καλή δύναμη και καλές γιορτές.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ «Με χαρτί και μολύβι, όπως όλος ο κόσμος!»