Font Size

Cpanel

22ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

poasy

ΨΗΦΙΣΜΑ 22ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ.

  Εμείς οι σύνεδροι του 22ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που ενώνει και συσπειρώνει επάξια εδώ και 24 χρόνια τους πρωτοπόρους αγωνιστές του συνδικαλιστικού κινήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους όλης της χώρας ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων και την δύσκολη αποστολή που μας έχουν αναθέσει.

  Δεσμευόμαστε, όμως, ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε μαζί με τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας μας και μαζί με όλες τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κατακτήσεις μας, αλλά και να συμβάλουμε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, θωρακίζοντας τον Έλληνα αστυνομικό από τους κινδύνους που τον απειλούν και διασφαλίζοντας πιο αποτελεσματικά το αγαθό της ασφάλειας στο συνάνθρωπό μας.

  Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας βρέθηκε -εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια- στη μέγγενη των απροσχημάτιστων επεμβάσεων ξένων θεσμικών και εξωθεσμικών κέντρων, στο όνομα της σωτηρίας της εθνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο δυναμικά, απορρίπτοντας τις πολιτικές των μνημονίων και της τρόικας.

  Ως Έλληνες Αστυνομικοί, είμαστε υπερήφανοι διότι η Ομοσπονδία μας «δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις», ύψωσε τη σημαία της υπερηφάνειας και της αντίστασης, κρατώντας ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας για καλύτερες μέρες για όλους μας, παρά την ισοπεδωτική πολιτική που ακολούθησαν εις βάρος μας οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

  Συνταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τη λαϊκή απαίτηση για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα σέβεται τον άνθρωπο πέρα και πάνω από τα συμφέροντα των αγορών και της ολιγαρχίας του πλούτου και αυτήν μας την απόφαση θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι όσο μια κοινωνία βυθίζεται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, άλλο τόσο θα αυξάνεται η εγκληματικότητα και θα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και των ίδιων των συναδέλφων μας.

  Ως συνδικαλιστικό κίνημα, χωρίς να αποφεύγουμε τις δικές μας ευθύνες, για ό,τι αρνητικό συμβαίνει γύρω μας, καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να προβληματιστούν για την συνδικαλιστική μας πορεία, να μετρήσουν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της δράσης μας και να συμβάλλουν με τη ζωντάνια και την ικμάδα των προτάσεών τους ώστε να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Με την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου που καθιέρωσε την απλή αναλογική και εξασφάλισε την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των συναδέλφων στα σωματεία και στα όργανά τους, δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για την μαζικοποίηση του αγώνα μας, χωρίς αποκλεισμούς και μικρομεγαλισμούς στο χώρο μας.

  Μόνο με το δοκιμασμένο δρόμο του αγώνα μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη προοπτική σε προσωπικό-οικογενειακό και υπηρεσιακό-επαγγελματικό επίπεδο, ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ την επίλυση και των κάτωθι ζητημάτων-αιτημάτων, για μια αστυνομία, σύγχρονη, δίκαιη και δημοκρατική, που θα είναι σε θέση να υπηρετεί τον Έλληνα Πολίτη, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι του κράτους, μακριά από παρωχημένα δόγματα και αντιλήψεις άλλων εποχών.

Α΄ ΘΕΣΜΙΚΑ

1. Αναθεώρηση του άρθρου 23 του Συντάγματος και απάλειψη του απόλυτου περιορισμού για το δικαίωμα της απεργίας στους αστυνομικούς.

2. Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος με έμπρακτη διασφάλιση της αβλαβούς για το αστυνομικό προσωπικό εκτέλεσης των καθηκόντων του, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008 περί Υγιεινής και Ασφάλειας.

3. Μοναδικός τρόπος εισαγωγής στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων με το ισχύον αξιοκρατικό σύστημα.

4. Επαρκής αριθμός εισαγωγής αστυνομικών κατ' έτος στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μόνο μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων και με προκήρυξη εισαγωγής για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 3.000 θέσεων αστυφυλάκων, έτσι ώστε στοιχειωδώς να αναπληρωθούν στο ελάχιστο τα κενά των οργανικών θέσεων εξαιτίας της αθρόας συνταξιοδότησης του προσωπικού που βαίνει γεωμετρικά αυξανόμενη. Διασφάλιση της υπηρεσιακής εργασιακής πορείας αυτών από τη νόθευση και μεταφορά αστυνομικών αρμοδιοτήτων.

5. Αναβάθμιση εκπαίδευσης των Δοκίμων των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να πραγματοποιούν ουσιαστική εκπαίδευση με κύριο προσανατολισμό την πλήρη επαγγελματική κατάρτισή τους και όχι να χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση πραγματικής υπηρεσίας με μισθό κατά πολύ μικρότερου από του ανειδίκευτου εργάτη.

6. Μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας με:

α) Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Ανακατανομή αστυνομικού προσωπικού με καινούργιο οργανόγραμμα, χωρίς κριτήριο εντοπιότητας.
β) Αναβάθμιση-Επανακαθορισμό του συστήματος εκπαίδευσης μετεκπαίδευσης ,της εξειδίκευσης και δια βίου εκπαίδευσης. Διαβάθμιση – αντιστοίχιση των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. με ΑΕΙ – ΤΕΙ και ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου.
γ) Αναθεώρηση ισχύοντος συστήματος κρίσεων-προαγωγών και υπηρεσιακή εξέλιξη των αστυνομικών με ένα αξιοκρατικό αδιάβλητο και δίκαιο σύστημα.
δ) Επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας και απαλλαγή αυτής από τα ξένα προς την αποστολή της έργα.

7. Άμεση αντιμετώπιση των αρνητικών για τους αστυνομικούς συνεπειών από την εφαρμογή του Νόμου 3169/2003 και ίδρυση - λειτουργία των επιβαλλόμενων απ' αυτόν σκοπευτηρίων σε κάθε έδρα Αστυνομικής Διεύθυνσης και εμπέδωση των διατάξεων του νέου αυτού νομικού πλαισίου σ' ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων.

8. Θεσμοθέτηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την απάμβλυνση των ανισοτήτων σε βάρος του σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

9. Δημιουργία Λεσχών Εστίασης σε κεντρικές υπηρεσίες των Δ/νσεων Αστυνομίας Βορειοανατολικής , Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής και σε όλες τις έδρες των Γ.Α.Δ.Π. και επέκταση των ήδη υπαρχόντων για την σίτιση ιδίως νέων συναδέλφων που οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι πενιχρές.

Β΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

1. SΤΟΡ στις νέες περικοπές του πενιχρού μισθού μας. Όχι στο νέο «φτωχολόγιο- μισθολόγιο» με την περαιτέρω μείωση κατά μ. ο. 10% των ετήσιων αποδοχών μας που επιβάλλει η δανειακή σύμβαση (Ν.4046/2012) και τα συνοδευτικά της μνημόνια.

     ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ

2. Άρση του παγώματος των μισθολογικών προαγωγών – προσαυξήσεων και του χρονοεπιδόματος, διότι αδικεί κατάφορα τα χαμηλόβαθμα στελέχη που λαμβάνουν ελάχιστες βαθμολογικές προαγωγές έναντι των αντίστοιχων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

3. Διαμόρφωση και βελτίωση του μισθολογίου μας με εισαγωγικό μισθό του αστυφύλακα 1300 ευρώ για πενθήμερη εργασία:

Το υφιστάμενο (ισχύον σήμερα μισθολόγιο των Στρατιωτικών-Σωμάτων Ασφαλείας) δημιουργεί ανισότητες και αδικίες μεταξύ των στελεχών εξ' αιτίας:

α. της αφετηρίας (μονάδας) που δεν ξεκινάει ή αρχίζει από τον Αστυφύλακα-Λιμενοφύλακα-Πυροσβέστη (Λοχία), αλλά η μονάδα είναι από τον Ανθυπολοχαγό με σχέση 0,76 προς 2,60 του αστυφύλακα (Λοχία) έως Α' ΓΕΕΘΑ,

β. των συντελεστών, που δεν είναι ορθολογικά αναλογικοί και δίκαιοι για όλους τους βαθμούς,

γ. των βαθμολογικών-μισθολογικών προαγωγών που δεν είναι ανάλογες και αντίστοιχες με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

δ. του δεδομένου ότι οι τακτικές αποδοχές μας έχουν 45% επιδόματα και η χορηγούμενη επί σειρά ετών εισοδηματική πολιτική υπολογίζονταν και καταβάλλονταν ως ποσοστό μόνο στο Βασικό Μισθό.

Γι αυτό ΖΗΤΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μισθολόγιο δίκαιο χωρίς ανισότητες και αδικίες, με νέα δυναμική που θα δίνει όραμα και προοπτική στην οικονομική αναβάθμιση των αστυνομικών, ειδικότερα των νέων Αστυφυλάκων-Υπαξιωματικών-Αξιωματικών.

Με αφετηρία εισαγωγής τον Β.Μ. του Αστυφύλακα – Λιμενοφύλακα – Πυροσβέστη – Υπαξιωματικού (Λοχία) που θα αρχίζει από την μονάδα και:

Με δικαιότερους συντελεστές, ορθολογικά, σε αναλογική βάση.

Με σταδιακή κατάργηση-ενσωμάτωση όλων των τακτικών επιδομάτων.

Με θεσμοθέτηση:

α. Πραγματικής αμοιβής για την πέραν του πενθημέρου εργασία και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για Κυριακές, εξαιρέσιμες αργίες, υπερωρίες, νυχτερινά.

β. Επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.

4. Άμεση καταβολή των οφειλομένων εκτός έδρας και ενιαιοποίηση του τρόπου αποζημίωσης για όλες τις εκτός έδρας μετακινήσεις με υποχρεωτική προκαταβολή του συνόλου του αντιστοιχούντος ποσού στους δικαιούχους πριν την αναχώρησή τους.

5. Την οριστική ρύθμιση των δόσεων – συμβάσεων των στεγαστικών δανείων.

6. Την επέκταση του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών και για τους ένστολους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις – ευεργετήματα, που χορηγήθηκε σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους του Κράτους.

Γ΄ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

1. Όχι στην μνημονιακή σύνδεση του ασφαλιστικού των ενστόλων με το προσδόκιμο ζωής. (Δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο, ούτε στην Γερμανία της κας Μέρκελ).

2. Χαρακτηρισμός του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού με την χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.

3. Θεσμοθέτηση της 25ετίας ως θεμελιώδες συνταξιοδοτικό δικαίωμα των αστυνομικών παθόντων εν ώρα υπηρεσίας ή εξαιτίας αυτής με άμεση χρήση και απόδοση πλήρους συντάξεως με μπόνους (αυξημένων συντελεστών – κλιμακίων υπολογισμού της σύνταξης καθ' όλη την διάρκεια του εργασιακού βίου ισόποσου με 40 έτη ασφάλισης.

4. Δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου χρόνου για τους ένστολους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που δόθηκε στο Δημόσιο τομέα για την αναγνώριση τέκνων αποκλειστικά και μόνο σε όσους εισήλθαν σε μεγάλη ηλικία στο Σώμα προς συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης ή 60 ετών όριο ηλικίας Γενικής αποστρατείας.

5. Την αναπλήρωση των απωλειών που υπέστησαν τα Ταμεία μας και ο ερανικός λογαριασμός στο Ίδρυμα Παιδικών Εξοχών από την απομείωση των αποθεματικών τους λόγω του PSI με εξυγίανση όλων των υπαρχόντων επικουρικών ταμείων και ταμείων αρωγής με λογιστική ενοποίηση και βελτίωση των παροχών, σύμφωνα με τις δυνατότητες κάθε ταμείου μετά από αναλογιστική μελέτη και την αναλογική εκπροσώπησή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Τ.Σ.. Καμία περαιτέρω μείωση στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις.

Ειδικότερα για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού την κατάργηση του Ν. 1911/1990 και ελπίζουμε να ξεπεράσει τα όποια οικονομικά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετώπισε, με τις δυσάρεστες και επώδυνες ρυθμίσεις που έγιναν (μείωση παροχών – αύξηση εισφορών) και να εξακολουθήσει να αποδίδει κανονικά τα μερίσματα χωρίς καθυστέρηση, καθώς επίσης και την εξόφληση του ΒΟΕΑ όπου ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση έχει παγώσει περισσότερο από τρία (3) έτη. Για το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. (τέως Τ.Α.ΑΣ. – ΕΦΑΠΑΞ) την κατάργηση των 31 ετών ασφάλισης για τη χορήγηση και την προσαρμογή του στο χρονικό πλαίσιο τμηματικά που θέτει ο Ν. 3865/2011.

6. Εξομοίωση των συναδέλφων που πέτυχαν στο διαγωνισμό του 1989, αλλά προσελήφθησαν το 1994, με τους υπόλοιπους της ίδια σειράς, οι οποίοι είχαν καταταγεί από το 1989.

7. Δημιουργία ξεχωριστού ταμείου κύριας ασφάλισης μισθωτών όλων όσων εργάζονται στο Δημόσιο Τομέα και όχι την ένταξη μας στο Ι.Κ.Α. νεοπροσλαμβανομένων από το έτος 2011.

8. Διεκδικούμε το δικαίωμα να έχουμε δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας χωρίς να πληρώνουμε για την υγειονομική περίθαλψη με ενιαίο Κλάδο Υγείας για όλο το Αστυνομικό Προσωπικό.

Δ' ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

1. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 € με κατάργηση της έκτακτης ειδικής εισφοράς στο ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 € για μισθωτούς -συνταξιούχους και καθορισμός νέας φορολογικής κλίμακας με πρόσθετα κλιμάκια.

2. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Ε΄ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

  Το συνδικαλιστικό μας κίνημα καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ακραία φαινόμενα ρατσιστικής βίας, κοινωνικών αποκλεισμών και φασιστικών συμπεριφορών-προκλήσεων, επιβεβαιώνοντας την αταλάντευτη πίστη του στα ιδανικά της δημοκρατίας, στις πανανθρώπινες αξίες και στις αρχές του Συντάγματος της Χώρας μας για μια ασφαλή και ειρηνική κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου και με αισθήματα αλτρουισμού και αλληλοβοήθειας.

Θεσσαλονίκη 27 Ιουνίου 2012
Το 22° ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα