Font Size

Cpanel

Συνάντηση Ομοσπονδίας - Ενώσεων Κεντρικής Μακεδονίας για την Χαλκιδική

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 τα Προεδρεία (Πρόεδρος - Γενικός Γραμματέας) των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων των επτά (7) Νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΗΜΑΘΙΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΣΕΡΡΩΝ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ) συγκεντρωθήκαμε για τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης, ως συντονιστικό όργανο των εργαζομένων αστυνομικών της Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τον Πρόεδρο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Χρήστο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ, στα γραφεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητήσουμε και να γίνει πλήρη ενημέρωση για όλα τα προβλήματα - ζητήματα που έχουν προκύψει, λόγω των αστυνομικών μέτρων και των μετακινήσεων συναδέλφων στη Χαλκιδική στην περιοχή Σκουριές.

  Έπειτα από κοινή σύσκεψη χρονικής διάρκειας 3 ωρών, κατά την οποία τοποθετήθηκαν και ανέλυσαν με κάθε λεπτομέρεια, όλοι οι παρόντες εκπρόσωποι των σωματείων για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους, από πλευράς αστυνόμευσης, ασφάλειας και προβλημάτων προσωπικού, συζητήθηκε και η εξεύρεση λύσεων - προτάσεων για το θέμα της Χαλκιδικής, που είναι εξαιρετικά σοβαρό και επηρεάζει την απόδοση και λειτουργία, σχεδόν όλων των Υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας και κατά συνέπεια την ασφάλεια των κατοίκων όλης της Περιφέρειας.

  Στη συνέχεια, οι παραπάνω εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων ενώσεων και ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Χρήστο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ, μαζί και με τον Αντιπρόεδρο κ. Γεώργιο ΦΕΣΤΕΡΙΔΗ, μεταβήκαμε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση όλων των ανωτέρω με τους αρμόδιους εκπροσώπους της φυσικής ηγεσίας και συγκεκριμένα με το Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β. Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ, το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγο κ. Τρύφων ΚΟΥΚΙΟ και το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγο κ. Βάϊο ΧΟΝΔΡΟ, για την επίλυση των διάφορων προβλημάτων και τη διευθέτηση όλων ζητημάτων που έχουν προκύψει.

  Από πλευράς μας, ως αστυνομικό συνδικαλιστικό κίνημα, τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εξής ζητήματα - προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, για τη Χαλκιδική, αλλά και για τις υπόλοιπες περιοχές που εκπροσωπούμε:

- Η έλλειψη προσωπικού σε κάθε Νομό είναι πολύ μεγάλη και επιβαρύνεται περισσότερο με τις αποσπάσεις προσωπικού στον Έβρο και τη Δράμα, που πραγματοποιούνται από όλους τους Νομούς, εκτός από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, που η κατάσταση εκεί είναι οριακή. Ειδικά, σε πολλές Υπηρεσίες επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος, σε αρκετές Αστυνομικές Διευθύνσεις, δυστυχώς και παραβιάζοντας τους κανονισμούς, κινείται εποχούμενη περιπολία με έναν μόνο αστυνομικό, παράτυπη πρακτική που πρέπει άμεσα να σταματήσει, γιατί εκθέτει σε πολλούς κινδύνους τους συναδέλφους μας, αλλά και τους συμπολίτες μας.

- Η λειψανδρία - γύμνια των Υπηρεσιών, ειδικά των Αστυνομικών Διευθύνσεων Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών που έχουν στην αρμοδιότητά και τομέα τους και τα σύνορα, έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Επίσης κάθε Νομός έχει έλλειψη προσωπικού σε επίπεδο πάνω από το 20% της υπάρχουσας οργανικής δύναμης.

- Η εξασφάλιση των απαραίτητων όρων και μέσων (σε υλικοτεχνική βάση), ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να εκτελούν Υπηρεσία στη Χαλκιδική διασφαλισμένοι από κάθε πλευρά. Ιδιαίτερα τονίστηκαν ότι πρέπει απαραίτητα να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας και είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την ενδοεπικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων.

- Η πιστή τήρηση του ωραρίου εργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 394/2001, αλλά και της νομιμότητας στις μετακινήσεις του προσωπικού, που πολλές φορές, παρατηρήθηκαν παρατυπίες και καταστρατηγήσεις.

- Η εξασφάλιση της απαραίτητης διοικητικής μέριμνας για το προσωπικό που εκτελεί υπηρεσία στις Σκουριές, που βρίσκεται μέσα σε δυσπρόσιτη δασική περιοχή, μέσα στο βουνό που δεν υπάρχει σε κοντινή απόσταση κανένας κατοικήσιμος οικισμός.

- Καθίσταται, επιτακτική και άμεση, η ανάγκη δημιουργίας μόνιμης αστυνομικής δύναμης για την πλήρη κάλυψη από κάθε πλευρά της αστυνόμευσης στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας (για τις Σκουριές).

- Σε κάθε περίπτωση η απασχόληση, σε καθημερινή 24ωρη βάση, πάνω από 100 Αστυνομικών της Χαλκιδικής, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπλέον συνάδελφοι απο άλλους Νομούς που απασχολούνται όταν υπάρχουν συγκεντρώσεις - συναθροίσεις, για την μόνιμη επιτήρηση και φύλαξη, της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετασθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δεν συνάδει με τις παρούσες δημοσιοοικονομικές συνθήκες και επιβαρύνει κατά πολύ το ελληνικό Δημόσιο.

- Προκειμένου να μειωθούν οι καθημερινές μετακινήσεις συναδέλφων από άλλους Νομούς στις Σκουριές, που πραγματοποιούνται και με έξοδα Δημοσίου, θα πρέπει, όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να μετακινηθούν εκεί, να διαταχθούν αποσπάσεις συναδέλφων, από όλες τις περιοχές της χώρας.

  Γενικά εμείς, ως εκπρόσωποι των αστυνομικών και του συνδικαλιστικού κινήματος καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε τη σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες για οποιοδήποτε κοινωνικό, πολιτικό ή οικονομικό πρόβλημα και προασπίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών. Τα πολιτικά θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Αστυνομία.

  Επίσης, δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που δεν επιλυθούν τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, ειδικά στη Χαλκιδική, θα αναζητήσουμε ακόμα και τα ένδικα μέσα με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Τέλος, αποφασίστηκε όπως το αμέσως προσεχές διάστημα να προχωρήσουμε σε δυναμικές συνδικαλιστικές δράσεις, με τη μορφή των δυναμικών ένστολων κινητοποιήσεων - συγκεντρώσεων στις πρωτεύουσες των Νομών της Περιφέρειάς μας.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Συνάντηση Ομοσπονδίας - Ενώσεων Κεντρικής Μακεδονίας για την Χαλκιδική