Font Size

Cpanel

festeridis2

Πρόεδρος της επιτροπής Επιμόρφωσης Μελετών Υγιεινής και Ασφάλειας
ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ Γιώργος


Ομιλία Αντιπροέδρου ΠΟΑΣΥ για Θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στο ΓΕΝΙΚΟ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 10-11/07/2013

 

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Από την θέση του Προέδρου της επιτροπής Επιμόρφωσης Μελετών Υγιεινής και Ασφάλειας της Ομοσπονδίας θα ήθελα με την σημερινή μου τοποθέτηση να θίξω και να επικρίνω για πολλοστή φορά την αδιαφορία τόσο της πολιτικής όσο και της φυσικής ηγεσίας στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων που άπτονται του έργου και της ευθύνης της επιτροπής μας.

  Μαζί με τα έτερα μέλη αυτής, τον τελευταίο χρόνο έγινε μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύσεις εκεί όπου υπήρχε η αναγκαιότητα και η κατεπείγουσα παρέμβασή μας. Από τα Κέντρα κράτησης στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη σε αυτά της Κομοτηνής, της Ξάνθης, του Παρανεστίου, της Κορίνθου ως και στις κατά τόπους υπηρεσίες και ειδικότερα στα κρατητήρια των Τμημάτων, εκεί που για πολλοστή φορά ανθρώπινες ψυχές στοιβάζονται, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, εκεί όπου οι κρατούμενοι από απελπισία δίνουν τέλος στην ζωή τους, εκεί όπου κρατούνται ποινικοί και πολλές φορές αποφυλακίζονται ή δραπετεύουν, εκεί όπου ακολουθεί η διαθεσιμότητα των συναδέλφων μας για λάθη και παραλήψεις της διοίκησης και εκεί όπου οι μεταγωγές από την νησιωτική χώρα εξελίσσονται σε Οδύσσεια.

  Ως πότε θα μεταφέρονται άτομα με λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα με τα περιπολικά, ως πότε τα κρατητήρια των υπηρεσιών θα αποτελούν υγειονομικές βόμβες, ως πότε μέσα σε αυτά θα διαπράττονται κακουργηματικές πράξεις και η χώρα μας θα καταδικάζεται στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια; Προσπαθούμε μέρα και νύχτα με πενιχρά μέσα να καταπολεμήσουμε την αυξανόμενη εγκληματικότητα χωρίς μέσα και υλικοτεχνική υποδομή, φέρουμε αλεξίσφαιρα γιλέκα που δεν παρέχουν καμία προστασία, με περιπολικά οχήματα ακατάλληλα προς κυκλοφορία, με κρατητήρια χαρακτηρισμένα ομοίως ως ακατάλληλα από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Υγιεινής, με οπλισμό παρωχημένο και ξεπερασμένο για την εποχή. Οι κίνδυνοι πολλοί για εμάς, αλλά το επάγγελμά μας δεν χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο. Τα συμβάντα και οι παθήσεις εν ώρα υπηρεσίας πολλαπλές. Συνάδελφοι εκτεθειμένοι σε συνθήκες δύσκολες και επικίνδυνες, αλλά το ανθυγιεινό αγνοείται μέσα στη λήθη και την παράκρουση των κυβερνώντων.

  Τα μέλη της Επιτροπής μας καταθέτουν στα Εισαγγελικά γραφεία, μετέχουν στην προανάκριση, αναλύουν και καταδεικνύουν τα προβλήματα σε όλο τους το φάσμα. Υπάρχουν ευτυχώς και περιπτώσεις όπου η δικαιοσύνη μας συνδράμει στην αποστολή μας, πλην όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες. Η φυσική ηγεσία αδυνατεί να εφαρμόσει το Π.Δ. 45/2008 και να ήταν μόνο αυτό; Μία σειρά από νόμους και διατάγματα καταπατούνται από την πολιτεία που τα έχει θεσπίσει και από την Ελληνική Αστυνομία που είναι επιφορτισμένη για την τήρησή τους. Ειλικρινά θλίβομαι, όπως και όλοι σας πιστεύω, που ο οργανισμός της ΕΛ.ΑΣ. παρανομεί με απίστευτη ευκολία και έρχεται σε αντιδιαστολή με την αποστολή του σύμφωνα με το Σύνταγμα.

  Συνάδελφοι, σήμερα οδηγούμαστε στο δια ταύτα. Οι επιστημονικές αναλύσεις έχουν γίνει. Οι συνδικαλιστικές παρεμβάσεις ομοίως. Αυτό που απομένει και εφόσον το αποφασίσουμε όλοι μαζί και υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας είναι η προσφυγή μας στην δικαιοσύνη τόσο στην Ελληνική όσο και την Ευρωπαϊκή. Μέσα από τις εργασίες και τις αποφάσεις αυτού του Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου να καταδειχτεί περίτρανα η δύναμη του συνδικαλιστικού κινήματος της ΕΛ.ΑΣ, και ας δείξουμε σε όλους πως πραγματικά πρέπει να είναι η δημόσια διοίκηση ενός κράτους ακόμα και σε περιόδους μέγιστης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης των θεσμών και των αξιών.

  Ας αντιληφθούν επιτέλους το οικονομικό κόστος που βαρύνει το δημόσιο από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις παθήσεις εν ώρα εργασίας, την απουσία από την υπηρεσία, τις δαπάνες για τα νοσήλια και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με την αρμόδια επιτροπή της EYROCOP είμαστε σε συνεχή επαφή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ μέχρι και την 26 Αυγούστου θα έχουμε ολοκληρώσει και την συμμετοχή μας στην δημόσια διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη φορά ανταποκρινόμενοι σε σχετική τους κοινοποίηση.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Ομιλία Αντιπροέδρου ΠΟΑΣΥ για Θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στο ΓΕΝΙΚΟ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 10-11/07/2013