Font Size

Cpanel

Οι «μπάτσοι»: δικά μας παιδιά είναι
Του Δημητρίου Χ. Παξινού


  Είναι η γνωστή υποτιμητική καταφρονητική έκφραση που χρησιμοποιείται για τους αστυνομικούς υπαλλήλους και ακούγεται συνοδευόμενη από άλλες υβριστικές φράσεις στις πορείες, στα γήπεδα.

  Έχει γίνει προσφιλής έκφραση και ένα είδος εκτόνωσης από κάθε κακοτυχία προσωπική, της ομάδας ή και της κοινωνίας. Χρησιμοποιείται ακόμη και σε μαθητικές εκδηλώσεις. Τελικά τι και ποιοι είναι αυτοί οι «μπάτσοι»; Είναι κάτι διαφορετικό, εξωπλανητικό, συγκρουσιακό, με ένστικτα επιθετικά, μέχρι και δολοφονικά; Είναι κάποια παιδιά που τους αρέσει να δέρνουν και μόνο; Ή είναι κι αυτά δικά μας παιδιά, που προσπαθούν να επιβιώσουν, όπως τόσα άλλα, με χίλιες δυo δυσκολίες; Παιδιά που αρκετά απ' αυτά επέλεξαν, αντί άλλου, το επάγγελμα του αστυνομικού, για ένα και μοναδικό λόγο, της εξασφάλισης ενός μισθού 700 ευρώ. Eπάγγελμα κατά την άσκηση του οποίου κινδυνεύει συχνά η ζωή τους. Προέρχονται από την ίδια κοινωνία, την ελληνική, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τα οποία αυτή διαθέτει και που στις μέρες μας περνά τη μεγαλύτερη κρίση. Κυρίως πολιτισμική, κρίση αξιών, η οποία σε συνδυασμό με την οικονομική οδηγεί στο χάος, στο άγνωστο.

  Απαιτούμε από τα παιδιά αυτά ψυχραιμία και ωριμότητα απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις, συχνά προβοκατόρικες από τους επαγγελματίες διχαστές της κοινωνίας μας. Ζητάμε εντιμότητα σ' ένα κλίμα που η διαφθορά και η συναλλαγή δημιουργούν καθημερινό πειρασμό.

  Με τι εφόδια η κοινωνία μας οπλίζει του νέους και τις νέες αυτές με περίστροφα και εξουσία; Με τι πρότυπα συμπεριφοράς ηγετών, μπροστάρηδων; Πορεύονται τα παιδιά αυτά με κύρια εφόδια την οικογενειακή τους αγωγή, όποια τυχαίνει να είναι. Η Αστυνομική Σχολή στη συνέχεια καλείται να συμβάλει αποφασιστικά, καθοριστικά στη διάπλασή τους ως ενός γραναζιού της κρατικής μηχανής απαραίτητου εργαλείου για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Με ακριβή συνείδηση ενός ρόλου που συχνά απαιτεί άσκηση βίας και γι' αυτό μπορεί να ταυτισθεί με αυταρχισμό. Ρόλος άχαρος και παρεξηγήσιμος.

  Ζητάμε πολλά από τα νέα αυτά παιδιά. Κλήθηκα στις Αστυνομικές Σχολές για να μιλήσω σε εκπαιδευόμενους. Αντιμετωπίσθηκα με επιφυλακτικότητα που πλησίαζε την αντιπαλότητα. Στάση, που αρχικά ξενίζει, αλλά εξηγήσιμη αν αναλογισθούμε το κοινωνικό υπόβαθρο, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί επί δεκαετίες.

  Η κάθε κοινωνική ομάδα έχει κάποια στοιχεία, διακριτικά των υπολοίπων. Και στις περιπτώσεις στρατιωτικών σχολών δημιουργούνται στεγανοποιήσεις, διαμορφώνοντας έτσι ανάλογους χαρακτήρες. Τα νέα παιδιά στα πρώτα βήματα προσπαθούν να προσανατολισθούν και να εδραιωθούν στη συνείδηση των συναδέλφων τους, αλλά και της κοινωνίας.

  Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό, αν ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν και η όλη χωλή διάρθρωση της κοινωνίας, το πελατειακό σύστημα, οι αντιπαλότητες των κοινωνικών ομάδων.

  Το όλο κλίμα αποσάθρωσης και διαφθοράς, καλούνται οι αστυνομικοί να το αντιμετωπίσουν προληπτικά ή κατασταλτικά. Είναι η πιο άμεση επαφή με κοινωνικές ομάδες, που συχνά εκφράζουν δικαιολογημένη αγανάκτηση για κάθε λογής αδικίες που η κρίση έχει οξύνει. Κι έτσι εισπράττουν εκείνοι τον θυμό.

  Ο αστυνομικός όμως δεν είναι και δεν πρέπει να οδηγείται εκτός κοινωνίας, διότι έτσι μετατρέπεται σε αντίπαλό της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων τους. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, αυτό δεν έχει γίνει ώς τώρα.

  Οι ηγεσίες τους και σ' αυτές περιλαμβάνω και τις συνδικαλιστικές, σε κρίσιμες στιγμές, έδειξαν σύνεση, τόλμη, δημοκρατικότητα με θέσεις προωθημένες, όπως καταδείχθηκαν και αναδείχθηκαν σε Ολομέλειά μας στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν προσκεκλημένος ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ. Συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Εγινε απολύτως κατανοητό ότι δεν έχουν να χωρίσουν κάτι με τους εργαζόμενους, με την κοινωνία. Επιβεβαίωσαν ότι οι πράξεις βίας οδηγούν σε απορρύθμιση, σε αποσύνθεση.

  Ο αγώνας για μια δικαιότερη κοινωνία, για ένα κράτος δικαίου που προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα είναι η υπόθεση όλων των υγιών πολιτών, χωρίς εξυβριστικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς μίσος. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, που κλυδωνίζεται, βυθίζεται.

Εκδημοκρατισμός λειτουργιών

  Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της ΠΟΑΣΥ κ. Χρήστου Φωτόπουλου, προς τον πρώην πρόεδρο του ΔΣΑ:

  Κύριε Πρόεδρε,

  Διαβάσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επιστολή σας που δημοσιεύτηκε την 6η Ιουλίου 2013 στην εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο {Οι «μπάτσοι»: δικά μας παιδιά είναι} και η οποία έρχεται να προστεθεί στη δική μας κραυγή αγωνίας για όσους επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται το ρόλο και τη σημασία της υγιούς λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

  Το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνίζεται σταθερά για να αποκτήσει η χώρα μας μια Ελληνική Αστυνομία με υψηλό αίσθημα ευθύνης όλων των στελεχών της, υπηρετώντας την ελληνική κοινωνία όπως ορίζουν οι Νόμοι και το Σύνταγμα της Ελλάδας. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτούμε από την Πολιτεία τη λήψη μέτρων διαρκούς εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού των λειτουργιών του σώματος, ενάντια σε παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, όπως έχουμε επισημάνει σε συνέδρια, συνδιασκέψεις και ημερίδες, που έχουν διοργανωθεί με πρωτοβουλία μας είτε από άλλους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

  Στην προσπάθειά μας αυτή υπήρξατε και εξακολουθείτε να είστε σταθερός συμπαραστάτης μας και γι' αυτό σας ευχαριστούμε θερμά.

  Με τη φωνή σας ενδυναμώνετε και τη δική μας φωνή και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες Αστυνομικοί, όντας αναπόσπαστο μέρος του λαού μας, πασχίζουν κι αυτοί να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης που πλήττει τον τόπο μας.

  Σας ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη ώστε να συνεχίσετε να αναγωνίζεστε για το κοινό μας καλό.

* Ο κ. Δημήτρης Χ. Παξινός είναι πρώην πρόεδρος ΔΣΑ και το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή (6/7/2013).

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Οι «μπάτσοι»: δικά μας παιδιά είναι