Font Size

Cpanel

lazos

Γενικός Γραμματέας Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΛΑΖΟΣ Παναγιώτης

Ζητούμενο είναι ο κοινωνικός έλεγχος


  Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε ζήτημα «θυλάκων» στην Ελληνική Αστυνομία, η ΠΟΑΣΥ επισήμανε τον κίνδυνο να εκτραπεί η όλη συζήτηση, να στιγματιστεί ολόκληρο το αστυνομικό σώμα και να μην εξαχθούν σωστά συμπεράσματα τόσο για αυτό καθ' αυτό το πρόβλημα όσο και για την αντιμετώπισή του.

  Με το πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων καταγράφηκε αυτό που ήταν πασιφανές, ότι δηλαδή δεν συνδέονται συλλήβδην οι Έλληνες αστυνομικοί με την παράνομη δράση στελεχών της Χρυσής Αυγής. Υπάρχουν όμως κρούσματα αυθαίρετης συμπεριφοράς, για τα οποία είχαμε επισημάνει εδώ και χρόνια ότι δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα, αλλά να αναλύονται ως προς τα αίτιά τους και να διδάσκονται στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να μην επαναληφθούν ξανά. Γι' αυτό και ζητήσαμε από το 2008 ακόμα, να συσταθεί ανεξάρτητο, ειδικό Γραφείο Αντιμετώπισης αστυνομικής αυθαιρεσίας. Και ενώ η ηγεσία αποδέχτηκε το αίτημα και ψηφίστηκε σχετικός νόμος το 2011, μέχρι σήμερα δεν έχει στελεχωθεί.

  Για την Ομοσπονδία μας είναι πρώτιστης σημασίας ζήτημα η ανάδειξη των γενικότερων προβλημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι είναι κοινά παραδεκτό πλέον ότι χρήζει γενικής μεταρρύθμισης, που για μας σημαίνει πλήρης εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός στη λειτουργία της και όχι μια προσπάθεια μονοδιάστατης επιβολής της πειθαρχίας, που ουσιαστικά σημαίνει μετακύληση ευθυνών. Το ζητούμενο είναι ο κοινωνικός έλεγχος στη λειτουργία του σώματος και το αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, όπως διαμορφώνονται σήμερα (αίσθημα ανασφάλειας, μετανάστευση, ρατσισμός κλπ), η εμπέδωση της αξιοκρατίας στη στελέχωση των υπηρεσιών και στην ανάδειξή τους, η σύγχρονη εκπαίδευση, η αξιοπρεπής διαβίωση των αστυνομικών και πολλά άλλα που αναφέρονται στις θέσεις μας για μια νέα αστυνομία.

  Οι επαναλαμβανόμενες «κρίσεις» που γεννά το αστυνομικό σώμα, δεν είναι απόρροια της συμπεριφοράς των συναδέλφων αλλά των παθογενειών που έχουν συσσωρευτεί και κραυγαλέα αναζητούν «θεραπεία». Η πολιτεία οφείλει να επιδείξει τόλμη και να οργανώσει έναν δημόσιο διάλογο για μια αστυνομία σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Ζητούμενο είναι ο κοινωνικός έλεγχος