Font Size

Cpanel

Ομιλία ΦΕΣΤΕΡΙΔΗ Γεωργίου Αντιπροέδρου Π.Ο.ΑΣΥ και Προέδρου της Επιτροπής Επιμόρφωσης Μελετών Υγιεινής και Ασφάλειας στο 23ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ

festeridis3

ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ Γιώργος
Αντιπρόεδρος ΠΟΑΣΥ
Πρόεδρος της επιτροπής Επιμόρφωσης Μελετών Υγιεινής και Ασφάλειας


  Αξιότιμοι προσκεκλημένοι. Αγαπητοί Σύνεδροι.

  Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

  Το όραμα, οι προσδοκίες και η συλλογικότητα κάθε συνδικαλιστή ξεκινά και πηγάζει από την αναγκαιότητα της προσφοράς για την επίλυση των ζητημάτων, που μας απασχολούν στην καθημερινή μας ενασχόληση, μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο και δυσμενές, εξ' αιτίας της φύσεως του επαγγέλματός μας.

  Η ενεργή μου συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα και όργανα του συνδικαλισμού από τα πέτρινα χρόνια των διώξεων(1988-1994) έως και σήμερα με την συμμετοχή μου στο προεδρείο της Π.Ο.ΑΣ.Υ, μου δημιουργεί την σταθερή πεποίθηση ότι τίποτα δεν κατακτείται χωρίς αγώνα, διαπάλη, μόχθο και αγάπη σε αυτό που επιτελούμε και λέγεται συνδικαλιστικό μετερίζι. Σήμερα είμαι σε θέση να εκτιμήσω και να αποτιμήσω τα συνδικαλιστικά μας επιτεύγματα και είμαι διπλά ικανοποιημένος τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά για όλα αυτά που ευοδώθηκαν, σε αντιδιαστολή πάντοτε με τις τελευταίες εξελίξεις και τον ορυμαγδό που,, επήλθε ελέω μνημονίων από το 2010 και εντεύθεν.

  Μέσα λοιπόν σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, προσπαθούμε καθημερινά για την διασφάλιση των κεκτημένων μας και ειδικότερα αυτών που θεωρούνται ως κορωνίδες του συνδικαλιστικού μας αγώνα. Από την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Επιμόρφωσης Μελετών Υγιεινής και Ασφάλειας, μαζί με τους συνεργάτες μου ιεραρχήσαμε και αξιολογήσαμε τα προβλήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας. Εκτιμήσαμε πως τα θέματα επικινδυνότητας-υγιεινής και ασφάλειας, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση του Αστυνομικού προσωπικού θα πρέπει να είναι εφάμιλλα με αυτά του μισθολογίου-βαθμολογίου, αλλά και της αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Οι αριθμοί απεικονίζουν την τραγική πραγματικότητα και είναι αμείλικτοι. Θρηνούμε 123 νεκρούς συναδέλφους μας και εκατοντάδες τραυματίες. Θρηνούμε ομοίως 29 συναδέλφους μας από το 2007 που έφυγαν από κοντά μας λόγω απόγνωσης, όπου οι σημερινές κατά κύριο λόγο οικονομικές και επαγγελματικές συνθήκες τους οδήγησαν στην αυτοχειρία. Προγενέστερες μελέτες του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία είχαν καταδείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό κυρίως νέων συναδέλφων ήταν απογοητευμένοι από το επάγγελμά τους και δυστυχώς δεν πρόσβλεπαν σε σημαντικές αλλαγές στο άμεσο μέλλον. Άραγε σήμερα που θα κυμαίνονται αυτά τα ποσοστά και οι προσδοκίες; Βασική επιδίωξη της επιτροπής μας είναι η μείωση και ή δυνατόν η εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων.

  Ο Ν. 3850/2012 και η οδηγία 89/391 έχουν προσαρμοσθεί στο Εθνικό μας Δίκαιο, πλην όμως τα νομοθετήματα αυτά δεν τυγχάνουν πλήρης εφαρμογής για την Ελληνική Αστυνομία. Το Π.Δ 45/2008 που αποτελεί το απόλυτο νομοθέτημα για εμάς, υφίσταται κατά το δοκούν, λόγω ανυπαρξίας των ελεγκτικών μηχανισμών του Υ.Δ.Τ και Προστασίας του Πολίτη. Είναι γνωστό πως οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας υπόκεινται σε αυξημένο υπηρεσιακό κίνδυνο, ο οποίος επαυξάνεται με υπηρεσιακές ενέργειες που επιτελούνται κυρίως για την προάσπιση της τιμής, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ο κίνδυνος ομοίως πολλαπλασιάζεται στην φύλαξη κρατουμένων σε χώρους που δεν τηρούν τις απαραίτητες υποδομές και συνθήκες κράτησης και διογκώνεται με τις μεταγωγές κρατουμένων και την φύλαξη ευπαθών στόχων. Ως Ομοσπονδία από κοινού με τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις και όλους εσάς προσπαθούμε για την διασφάλιση αυτών των κεκτημένων.

  Η συνεχής συνεργασία μας με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε καθώς επίσης και με άλλους κρατικούς φορείς και οργανισμούς, σε συνδυασμό με την διοργάνωση παράπλευρων δράσεων όπως ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις που επικουρούνται από όμοια επιστημονικά κέντρα, που καταρτίζουν και αυτά μελέτες και εργασίες, με τελικό σκοπό την βασική μας επιδίωξη που είναι αυτή της ελαχιστοποίησης των εργασιακών κινδύνων και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

  Η Υγιεινή μας απασχολεί κυρίαρχα στα Αστυνομικά κρατητήρια λόγω της υπερπληρότητας αυτών και τον μεγάλο χρόνο παραμονής συλληφθέντων παρανόμως μεταναστών, καθώς επίσης και με την κράτηση ποινικών ατόμων όπου η δυσλειτουργία Υπουργείου Δ.Τ και Προστασίας του Πολίτη με αυτό του Υπουργείου Δικαιοσύνης Θεσμών και Διαφάνειας μας αναγκάζει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση προς αποφυγή αποδράσεων δίχως αυτό να είναι πάντοτε εφικτό για τους λόγους που προανέφερα. Τα λάθη και παραλείψεις όμως είναι άλλων δηλ. των αρμοδίων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες προσπαθούμε να προασπίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κρατουμένων με κάθε μέσο αλλά στην αντίπερα πλευρά να παρατηρείται η οξύμωρη καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των Αστυνομικών που εν ριπή οφθαλμού τίθενται σε διαθεσιμότητα. Αλήθεια πόσο τιμά τον πολιτισμό μας όταν εικόνες μεταχθέντων κρατουμένων με τα πλοία της ακτοπλοΐας από την νησιωτική χώρα προς τον Πειραιά να βρίσκονται μαζί με τους επιβάτες και σε κοινή θέα με αυτούς, δέσμιοι με χειροπέδες και να κείτονται στο δάπεδο επιτηρούμενοι από Αστυνομικούς σε πολύωρα ταξίδια. Εύλογες είναι λοιπόν οι καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δυστυχώς συνεχείς με πρόσφατη αυτή συμπολίτη μας ο οποίος κρατήθηκε σε υπηρεσία της Α.Δ Σερρών και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες κράτησής του και δικαιώθηκε καταλογίζοντας εις βάρος του Δημοσίου ποσό 8000 ΕURO για ηθική βλάβη και 2000 ΕURO για δικαστικά έξοδα.

  Επίσης η απόφαση σταθμός του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηγουμενίτσας όπου απάλλαξε των κατηγοριών μετανάστες που απέδρασαν ομαδικά λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης, επειδή εγκυμονούσαν κίνδυνοι για σοβαρή βλάβη της υγείας των και κατ επέκταση ήταν επιβεβλημένη η ενέργεια της απόδρασης σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.

  Αγαπητοί Σύνεδροι.

  Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας και της επιτροπής μας ήταν άμεση και καθολική. Από τα Κέντρα Κράτησης και Πρώτης Υποδοχής από την Ορεστιάδα και την Θράκη έως την Πελοπόννησο από τα Αστυνομικά κρατητήρια των υπηρεσιών όπως αυτό του Α.Τ Πύργου για το οποίο διατάχθηκε και είναι σε εξέλιξη προανάκριση, από την εκταμίευση κονδυλίων σε άλλα Αστυνομικά κρατητήρια όπως και για το ανωτέρω, από την χορήγηση υλικοτεχνικών μέσων προστασίας, είδη για την υγιεινή και την ασφάλεια μάχιμων υπηρεσιών σε συνεργασία με τις κατά τόπου Ενώσεις, όπως των Υ.Α.Τ – Υ.ΜΕ.Τ ομάδων ΔΙ.ΑΣ, υπηρεσιών Άμεσης Δράσης έως και επιπέδου Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Μεταγωγών και Αλλοδαπών. Έγιναν παρεμβάσεις στις κατά τόπους Υγειονομικές Επιτροπές για την φροντίδα και τον εμβολιασμό των συναδέλφων μας , με την συνεχή συνεργασία με το Κ.Ε.Ε.Λ.Π.ΝΟ, έως και αυτό της προσφυγής της Ομοσπονδίας από κοινού με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την ακαταλληλότητα των υπηρεσιακών οχημάτων για τα οποία δεν έχει γίνει ποτέ τεχνικός έλεγχος. Ευελπιστούμε πως μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και την συνεργασία του Υπουργείου μας με τις κατά τόπους Περιφέρειες της χώρας σύντομα η ΕΛ.ΑΣ να εκσυγχρονίσει τον στόλο της.

  Σήμερα στην δίνη των δημοσιονομικών περικοπών που βιώνουμε είναι αναγκαίο όσο ποτέ η τήρηση των νόμων και των διατάξεων. Είναι σημαντικό επίσης ότι προς το συμφέρον της υγείας, της ασφάλειας, και της ευημερίας των μελών μας όλοι οι οργανισμοί να εξασφαλίζουν την εφαρμογή των οδηγιών. Οι κυβερνήσεις και η κοινωνία πρέπει να κατανοήσουν ότι ενώ μπορεί να υπάρχει μια σύντομη θητεία του κόστους για την εφαρμογή αυτής, οι μακροπρόθεσμες απαιτήσεις είναι ανεκτίμητες στο ότι οι Αστυνομικοί θα είναι διαθέσιμοι να εξυπηρετήσουν το δημόσιο αντί να είναι σε αναρρωτική άδεια ή να χρειάζεται να εγκαταλείψουν την υπηρεσία νωρίς λόγω τραυματισμού ή στρεσογόνων αιτιών που μας κατατάσσουν στο πρώτο επάγγελμα καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει πως οι Αστυνομικοί έχουν το μικρότερο όριο προσδόκιμου ζωής που αναφέρεται κατά μέσο όρο στα 67 έτη.

  Για τους λόγους αυτούς ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία και το Α.Ε.Α την συνεχή εκπαίδευση των Αστυνομικών, την πιστή τήρηση των νόμων και διαταγμάτων ,την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, και εμείς από την πλευρά μας ως Ομοσπονδία από κοινού με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις θα ασκήσουμε κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο για την απαρέγκλιτη τήρησή τους.

  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

  Σαν Ομοσπονδία σας οφείλουμε πολλά. Ομοίως πολλά μας οφείλει και η πολιτεία και πρέπει αυτό να μας το αναγνωρίσει εμπράκτως. Εμείς καθημερινά δίνουμε την μάχη για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών. Ως επιτροπή θα προσπαθούμε συνεχώς για την παροχή καλύτερων συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και για την μείωση των επαγγελματικών κινδύνων. Η συνεργασία μας με όλους τους Οργανισμούς και Φορείς της χώρας καθώς επίσης με την EUROCOP και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας είναι συνεχής και σήμερα καταδεικνύεται περίτρανα με την μέγιστη θεσμική παρουσία στο Συνέδριο μας, ανθρώπων που με την επιστημοσύνη τους συμβάλλουν τα μέγιστα και μας βοηθούν ουσιαστικά σ το έργο μας. Στο υλικό και τα έντυπα του Συνεδρίου που σας έχουν δοθεί αποτυπώνεται το έργο της Επιτροπής σε πολυσέλιδα κείμενα και ευχαριστώ για αυτή την προσπάθεια τους συνεργάτες μου τον Ειδικό Γραμματέα της Π.Ο.ΑΣ.Υ, τα μέλη του Δ.Σ τους Δημήτρη ΔΑΓΚΛΗ και Αλέξανδρο ΚΑΛΕΥΡΑ όπως και τον Αντιπρόσωπο και Σύνεδρο Μαρίνη ΑΧΤΥΠΗ. Επίσης την Εκτελεστική Γραμματεία και σύσσωμο το Δ.Σ της Ομοσπονδίας.

  Σας ευχαριστώ θερμά.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Ομιλία ΦΕΣΤΕΡΙΔΗ Γεωργίου Αντιπροέδρου Π.Ο.ΑΣΥ και Προέδρου της Επιτροπής Επιμόρφωσης Μελετών Υγιεινής και Ασφάλειας στο 23ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ