Font Size

Cpanel

"Εμπορευματοποίηση" των στόχων

Άρθρο του Παντελή ΜΑΝΙΑΤΗ
Αντιπροέδρου της Ε.ΑΣ.Υ. Βορειοανατολικής Αττικής

  Τον τελευταίο καιρό ακούμε για αναδιοργάνωση - αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγκίστρωση από την γραφειοκρατία, με Αστυνομικούς επιχειρησιακούς, μάχιμους, εξοπλισμένους με τα πιο σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα, με κύριο στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Διερωτώμαι, ωστόσο, εκτός των άλλων, εάν η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει τις γνώσεις, τον στόχο και τον σκοπό, να προβεί σε μία πραγματική αλλαγή σελίδας για την Αστυνομία και κατ' επέκταση για την Κοινωνία.

  Μιλώντας με ανώτατο Αξιωματικό της Υπηρεσίας μας, ακούγοντας τον προβληματισμό μου, αναφέρθηκε για "εμπορευματοποίηση των στόχων".  Αστυνομικοί και περιπολικά των οικείων Αστυνομικών Τμημάτων, περιπολικά της Άμεσης Δράσης, Αστυνομικοί των οικείων Αστυνομικών Τμημάτων Ασφαλείας, των κεντρικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, καθημερινά διατίθενται σε φυλάξεις κατοικιών, γραφείων, εταιριών, γηπέδων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων κ.τ.λ.. Πρώην και νυν βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι, εκδότες και ιδιοκτήτες εφημερίδων και καναλιών, ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, τραγουδιστές, αθλητικοί παράγοντες κ.α., χρησιμοποιούν και απασχολούν καθημερινά δεκάδες - εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες Έλληνες Αστυνομικούς.

  Από τον Μάρτιο του 2012, ισχύει ο Νόμος για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από την Ελληνική Αστυνομία σε τρίτους, με καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος. Ενδεικτικά, για κάθε Αστυνομικό που διατίθεται σε τρίτους, πρέπει να καταβάλλεται το ποσό των 2.000 ευρώ περίπου το μήνα και το ποσό των 50 ευρώ για κάθε διατιθέμενο όχημα ανά ημέρα. Τα χρήματα αυτά, λογίζονται ως Δημόσια έσοδα και ενισχύουν τον Κρατικό προϋπολογισμό. Μόλις, το 4% των χρημάτων αυτών καταβάλλονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

  Συλλογίζομαι, λοιπόν, πόσα χρήματα το έτος 2013 ενίσχυσαν τον Κρατικό προϋπολογισμό της χώρας μας; Με πόσα χρήματα ενισχύθηκαν τα κατακερματισμένα Ασφαλιστικά Ταμεία της Ελληνικής Αστυνομίας; Πόσοι "στόχοι" είναι εκείνοι που φυλάσσονται δωρεάν; Αυτοί, πραγματικά μνημονεύονται στις διατάξεις των Νόμων και των Προεδρικών Διαταγμάτων ή μήπως στις πλάτες του Έλληνα Αστυνομικού και κατ' επέκταση της Κοινωνίας εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα; Κινδυνεύουν πραγματικά ή χρησιμοποιούν δωρεάν προσωπικό ασφαλείας προκειμένου να ενισχύσουν το γόητρο και την ματαιοδοξία τους;

  Είναι ερωτήματα που δέχομαι και αντιμετωπίζω καθημερινά. Νομίζω, εάν όλοι θέλουμε να μιλάμε για αλλαγή σελίδας στην Αστυνομία, ήρθε η ώρα να απαντηθούν με σαφήνεια. Τόσο στο Αστυνομικό Προσωπικό που δοκιμάζεται με τα εργασιακά προβλήματα που απορρέουν από αυτή την κατάσταση όσο και στην Ελληνική Πολιτεία, που στη σύγχρονη πραγματικότητα, χρειάζεται τον Αστυνομικό δίπλα της, εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα να μάχεται για το Κοινό καλό.

  Υπερασπιζόμενος τα δίκαια συμφέροντα των συναδέλφων μου, μακριά από προσωπικές σκοπιμότητες, μαχόμενος καθημερινά για μία καλύτερη Κοινωνία, καλώ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) καθώς επίσης και τις Πρωτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Ενώσεις, να σταθούν αντιμέτωποι στο πρόβλημα. Να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες για αυτή την πραγματικότητα. Είναι καιρός, να βρεθεί ουσιαστική λύση. Η Κοινωνία επιζητεί τον Αστυνομικό στον δρόμο, που παρά τον πενιχρό μισθό του και τα πεπαλαιωμένα μέσα που του διαθέτονται στέκεται αντάξιος των περιστάσεων. Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει ένα από τα καλύτερα έμψυχα δυναμικά, ωστόσο, η Ελληνική Πολιτεία δεν τον ενισχύει με τα μέσα και τους Νόμους που χρειάζεται ο σύγχρονος κόσμος. Πλέον, πρέπει να αναδείξουμε, ότι είμαστε παροπλισμένοι στις ...πυλωτές... των "στόχων" και όχι δίπλα στον Έλληνα Πολίτη, προκειμένου να υπάρξουν οι ανάλογες ευθύνες και συνέπειες.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ "Εμπορευματοποίηση" των στόχων