Font Size

Cpanel

Ομιλία του Βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη στο Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ

  Ευχαριστούμε για την πρόσκληση στο συνέδριό σας το οποίο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑ.ΣΟ.Κ φέρνει άμεσα νέες μισθολογικές - συνταξιοδοτικές περικοπές, νέα αντιλαϊκά μέτρα. Διακηρύσσει συνεχώς ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι γεγονός, ενώ ο λαός βιώνει καθημερινά τα δεινά της κρίσης. Ανάπτυξη για το κεφάλαιο, σημαίνει μόνιμα βάρη για το λαό, ανεργία, μισθούς πείνας, δυσβάσταχτους φόρους, μεγαλύτερες περικοπές στην υγεία, παιδεία, πρόνοια, μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

  Στην περίοδο της κρίσης οι 505 που είχαν περιουσία 60 δις έγιναν 565 με περιουσία 70 δις και από την άλλη 6,5 εκ εργαζόμενοι βρέθηκαν στα όρια της φτώχειας.

  Οι κυβερνήσεις καλλιέργησαν στο παρελθόν συστηματικά την αυταπάτη στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι θα εξαιρεθεί από τις περικοπές. Στη συνέχεια προχώρησαν στο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, ενώ σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση έφερε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία παγιώνει τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, επιστρέφοντας μόνο τα μισά από όσα δικαιούστε.

  Γι αυτό και το Κ.Κ.Ε ψήφισε παρών στη συγκεκριμένη τροπολογία. Δεν ψηφίσαμε κατά για να μη βάλουμε εμπόδιο σε κάτι που μπορεί να οδηγήσει έστω και σε μια μικρή ανακούφισή σας.

  Το Κ.Κ.Ε διαχρονικά αντιτάχθηκε στην αντιλαϊκή πολιτική, έφερε σχέδια νόμων στη Βουλή για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτές τις προσπάθειες.

  Αποκάλυψε την αντεργατική-αντιασφαλιστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συρρίκνωση των «δημόσιων» συστημάτων ασφάλισης και υγείας, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την επέκταση και κυριαρχία των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας.

  Οι κυβερνήσεις τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν με μια σειρά από αντιασφαλιστικούς νόμους, Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, σταδιακά πετσόκοψαν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων, λεηλάτησαν την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και τζογάρισαν τα αποθεματικά τους, αρχικά στο χρηματιστήριο, χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο και στη συνέχεια με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, λεηλάτησαν εκ νέου τα αποθεματικά με το PSI.

  Πρόκειται για υλοποίηση της πολιτικής που θέλει να μετατρέψει το Δημόσιο Κοινωνικό αγαθό της Ασφάλισης σε αποκλειστικά ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου και υπάλληλου, απαλλάσσοντας το κράτος και τους εργοδότες από τις υποχρεώσεις τους.

  Στα πλαίσια αυτά η αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ ψήφισε το νόμο 3029/02 δίνοντας τη δυνατότητα και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας να μπορούν να μετατρέπουν τα επικουρικά τους ταμεία σε Επαγγελματικά.

  Οι προσπάθειες για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου έχουν ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν και υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, με την Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Α.Π.Σ) το 2007 να ζητάει τη σύστασή του. Στη συνέχεια το 2008 πρωτοβουλία πήρε μικρός αριθμός από το προσωπικό της Πυροσβεστικής για να ιδρυθεί Ν.Π.Ι.Δ, με την επωνυμία «Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Πυροσβεστικού Σώματος». Ακολούθησε η σύσταση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών το 2009 με στόχο να εντάξει ως μέλη του ταμείου, τους εν ενεργεία αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς.

  Ο σχετικός νόμος προβλέπει την «αξιοποίηση-τζογάρισμα», των αποθεματικών των ταμείων από τους τραπεζικούς ομίλους ως εξής:

  Ποσοστό μέχρι 70% των αποθεματικών επενδύεται σε μετοχές, ποσοστό μέχρι 20% σε έντοκα γραμμάτια και τραπεζικές καταθέσεις, 5% των αποθεματικών τους σε χρηματοοικονομικά μέσα, που εκδίδει η χρηματοδοτούσα επιχείρηση. Δηλαδή το 95% των αποθεματικών διατίθεται στο βωμό του τζόγου, κάτι που επιμελώς κρύβεται από τους τραπεζίτες.

  Θεωρούμε ότι είναι αυταπάτη το επιχείρημα που προβάλλουν οι τραπεζίτες ότι οι εισφορές του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας θα μπαίνουν σε ένα κουμπαρά, τις οποίες αργότερα θα εισπράξει προσαυξημένες. Οι συνταξιοδοτικές παροχές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας και μάλιστα σύμφωνα με τη νομοθεσία, που διέπει τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ελλείμματα και δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις για μηδενισμό τους, τότε θα τίθενται υπό καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας από το υπουργείο Εργασίας και θα οδηγούνται στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή μειώσεις συντάξεων. Άλλωστε οι πρώτες αναλογιστικές μελέτες προβλέπουν πριν ακόμη λειτουργήσουν τα επαγγελματικά ταμεία, μειώσεις παροχών σε ποσοστό 35% και αύξηση εισφορών πάνω από 55%.

  Αυτό είναι ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα ασφαλιστικά συμβόλαια που πουλάνε οι ιδιωτικές εταιρείες, ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε τα κατώτερα όρια συντάξεων. Στην ουσία απαλλάσσεται το κράτος από την υποχρέωση για την κοινωνική ασφάλιση. Σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιούν και τη γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε, υποστηρίζοντας ότι ο αστυνομικός δεν μπορεί να είναι στο ίδιο ταμείο με εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Στην πραγματικότητα όμως αφαιρούν από όλους δικαιώματα στη σύνταξη, στις παροχές υγείας κ.λ.π.

  Το δίλλημα που η κυβέρνηση βάζει στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, να διαλέξει ανάμεσα στο Ε.Τ.Ε.Α και στο επαγγελματικό ταμείο, είναι κατά τη γνώμη μας, επιλογή ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη.

  Στην ίδια στρατηγική βαδίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να αντιταχθεί ουσιαστικά στην αντιλαϊκή πολιτική και στην αφαίρεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Συμφωνεί με την πολιτική και τις οδηγίες της Ε.Ε που προωθεί ελαστικές μορφές απασχόλησης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, εργασία χωρίς συγκροτημένα μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα.

  Παροτρύνει όμως τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν ως δήθεν ασπίδα προστασίας, το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, τις οδηγίες της Ε.Ε. Δεν εναντιώνεται στην ιδιωτική ασφάλιση, στα Επαγγελματικά Ταμεία, είναι υπέρ της συνύπαρξης του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ).

  Είμαστε ενάντια στα επαγγελματικά ταμεία.

  Το Κ.Κ.Ε θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα αν απασχολούνται στο δημόσιο η τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους με στόχο τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής, αντεργατικής, αντιασφαλιστικής πολιτικής.

  Να παλέψουν για καθολική και αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης. Ο κρατικός προϋπολογισμός να ενισχύει τα ασφαλιστικά ταμεία για την ικανοποίηση και την υλοποίηση του Κοινωνικού δικαιώματος της Ασφάλισης. Απαιτούμε να μην παραδοθεί η επικουρική ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, μέσω και των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης. Να σταματήσει η αρπαγή των κεφαλαίων τους και να καλυφθούν οι απώλειες των αποθεματικών τους.

  Να πληρώσει το κράτος που έχει την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία. Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI στα Ασφαλιστικά Ταμεία με ευθύνη του κράτους. Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Εγγύηση του κράτους για τις συντάξεις.

  Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας έχει υποχρέωση να συμβάλλει και αυτό, στον αγώνα για την υπεράσπιση του Κοινωνικού Δικαιώματος της Αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν Ασφάλισης, για όλο το λαό.

  Όσον αφορά τη πρόταση για ενιαίο ταμείο με τις ένοπλες δυνάμεις το ΚΚΕ θα την εξετάσει αλλά αν δεν υπάρχει σαφής εγγύηση του κράτους και αυτό θα είναι στον αέρα.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Ομιλία του Βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη στο Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ