Font Size

Cpanel

lazos
Γενικός Γραμματέας Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΛΑΖΟΣ Παναγιώτης

Η παρουσίαση του Διοικητικού Απολογισμού από τον γραμματέα της ΠΟΑΣΥ Παναγιώτη Λάζο

  Παρουσιάζοντας τα δικά μας πεπραγμένα, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υποκύψαμε στο φόβο που καλλιεργήθηκε επιμελώς ούτε πέσαμε στην παγίδα της παθητικής στάσης. Δεν περιμέναμε παθητικά να μας σώσουν κάποιοι άλλοι, δεν αφήσαμε στην μοίρα του το διεκδικητικό μας πλαίσιο. Καλέσαμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, κλείνοντας αυτιά και μάτια σε σειρήνες και «Λαιστρυγόνες». Τονίσαμε την αξία των δημοκρατικών μας φρονημάτων και την αξιοποίησή τους σε περιόδους κρίσης, όπως είναι αυτή που διανύει η πατρίδα μας υπερασπιζόμενοι τα δίκαια αιτήματά μας, με γνώμονα τόσο το συμφέρον των μελών μας όσο και το δημόσιο συμφέρον.

  Ο αγώνας μας υπήρξε απολύτως κατανοητός από τη συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών, αλλά και από την κοινωνία. Κι αυτό προσμετριέται στα συν της συνδικαλιστικής μας πορείας, αφού η ΠΟΑΣΥ εξακολουθεί να χαίρει πλατιάς εκτίμησης. Η κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός.

  Τα ζητήματα που κυριάρχησαν στον καθημερινό αγώνα μας από το 23ο συνέδριο κι εντεύθεν ήταν όχι απλώς η διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των συναδέλφων μας αλλά

- η περαιτέρω ενίσχυσή του (προσφυγή στο ΣτΕ για τις περικοπές του τρίτου μνημονίου),

- η απόκρουση της ασφαλιστικής λαίλαπας και των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων στα ασφαλιστικά ταμεία (διεκδίκηση επιστροφής των «κουρεμένων» αποθεματικών, διάσωση του ΤΕΑΠΑΣΑ και εξέταση του ενδεχόμενου δημιουργίας αυτόνομου πυλώνα ενστόλων ),

-η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και ο εκδημοκρατισμός συνολικά των αστυνομικών λειτουργιών (θεσμικές αλλαγές –πάγια αιτήματά μας όσον αφορά την εκπαίδευση και το σύστημα εισαγωγής στις Αστυνομικές Σχολές μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, τοποθετήσεις-αποσπάσεις, αξιολόγηση αστυνομικού προσωπικού, ανάδειξη ηγεσίας, διακομματικός έλεγχος κλπ),

-η εμπέδωση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας (τήρηση κανονισμών, διάθεση των αναγκαίων μέσων προστασίας, αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια κλπ),

-ανακοίνωση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, σεβασμός ωραρίου και χορήγηση ημερήσιων αναπαύσεων,

- καθώς επίσης και η ενδυνάμωση της συνδικαλιστικής μας δυναμικής αφού αυτή είναι εκείνη που καθορίζει τη θετική ή αρνητική κατάληξη της όποιας συνδικαλιστικής μας μάχης, χωρίς βεβαίως να λησμονούμε ότι σε κάθε περίπτωση αποφασίζει και νομοθετεί η κυβέρνηση και όχι η Ομοσπονδίας μας. Το επισημαίνουμε αυτό, διότι ανάμεσά μας ασκείται κακόβουλη κριτική εις βάρος μας ωσάν να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κυβερνητική πολιτική και τις αρνητικές της συνέπειες.

  Χαρακτηρίζοντας την πορεία μας από το 23ο ως το 24ο συνέδριο, λαμβάνοντας υπόψη τις υποκειμενικές και αντικειμενικές δυσκολίες του αγώνα μας και κυρίως το «εχθρικό περιβάλλον» μέσα στο οποίο αγωνιστήκαμε, δικαιούμαστε να υποστηρίζουμε ότι καταφέραμε αξιοπρόσεχτα αποτελέσματα. Επιγραμματικά, αναφέρω στην αρχή της παρουσίασης του απολογισμού ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τόλμησε να εφαρμόσει τις περικοπές που είχαν ψηφιστεί για να ισχύσουν το 2014, αλλά απεναντίας προχώρησε στην χορήγηση του μικρού έστω ποσού των 500 ευρώ σε ικανό αριθμό συναδέλφων μας. Το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ, ήταν φέτος μια ελάχιστη ανακούφιση που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μετά τις αντιδράσεις μας, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην μερική βελτίωση της ρύθμισης έτσι ώστε να μην υπολογίζονται τα ποσά της οικογενειακής παροχής, των πενθημέρων και των νυχτερινών, απορρίπτοντας, ωστόσο, το αίτημά μας για υπολογισμό και των επιδομάτων επικινδυνότητας, εξομάλυνσης και Ειδικών Δυνάμεων, που θα διεύρυναν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των δικαιούχων συναδέλφων μας. Όμως, απέρριψε την πρότασή μας, το όποιο ποσό να χορηγηθεί σε όλους με διακύμανση, ανάλογα με τη μισθολογική κλίμακα, με την αιτιολογία ότι δεν είναι αποδεκτό από την Τρόικα.

  Επιπλέον, μετά τη δικαίωσή μας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προβαίνει στην μερική επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών που επιβλήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο το 2012 και είναι προφανώς υποχρέωσή μας να εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την πλήρη συμμόρφωσή της. Εδώ δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση η αταλάντευτη βούλησή μας για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας.

  Σε θεσμικά ζητήματα, πετύχαμε την ακύρωση της αποδιοργάνωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, όπως επιχειρήθηκε να γίνει με τον Νόμο 4249/2014, εργαστήκαμε για την διασφάλιση του Κώδικα Μεταθέσεων και είναι θέμα χρόνου να θεσμοθετηθούν κάποιες θετικές αλλαγές. Αντισταθήκαμε επίσης στο κλείσιμο των αστυνομικών σχολών και ήδη η Ηγεσία υλοποίησε τη δέσμευσή της για επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής και πετύχαμε πολλά άλλα που θα δούμε παρακάτω.

  Για να γίνουν όλα αυτά, σαν Ομοσπονδία, καλέσαμε πολλές φορές σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ ήμασταν ανοικτοί σε ιδέες και προτάσεις. Δεν παραβλέψαμε τις αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες του αγώνα μας, ίσα-ίσα, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Πλάι στις Επιτροπές εργασίας για διάφορα θέματα, δημιουργήσαμε μια ακόμα Επιτροπή, «νέας γενιάς» όπως είχαμε αποφασίσει στο 23ο συνέδριο, η οποία φιλοδοξεί να εμφυσήσει το συνδικαλιστικό μας κίνημα με νέες πρωτοβουλίες και μορφές δράσης. Αυτή τουλάχιστον ήταν η αφετηρία της σκέψης μας, όταν κατατέθηκε ως σκέψη στο συνέδριο από τον πρόεδρο κ. Χρήστο Φωτόπουλο.

  Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, λοιπόν, μετά το 23ο συνέδριο, το Δ.Σ. ασχολήθηκε με τα αιτήματα των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, όπως αυτά υποβάλλονταν στην Εκτελεστική Γραμματεία και το Δ.Σ. ενώ άρχισε να δρομολογεί και κεντρικές παρεμβάσεις, με βάση τις αποφάσεις του.

  Πλέον αυτών υφίστανται και εκατοντάδες παρεμβάσεις μας για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχόλησαν τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις.

  Ασχοληθήκαμε με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τα κρατητήρια και τις μεταγωγές, τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης, την υπεραπασχόληση των συναδέλφων, τις άσκοπες μετακινήσεις, τα υπερβολικά μέτρα τάξης, τη συγκρότηση διμοιριών, τα προβληματικά οχήματα, τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις των αστυνομικών υπηρεσιών, με το αίτημά μας για νέες προσλήψεις μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, τα ανεξόφλητα οδοιπορικά του 2012 και τα ελλιπή μέσα υλικοτεχνικής υποδομής, τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και τις αποδράσεις από τα αστυνομικά κρατητήρια, τις μεταθέσεις-αποσπάσεις, την εγκληματικότητα, την ασφάλεια των αεροδρομίων, τους επαγγελματικούς κινδύνους, την τρομοκρατία, την αξιοποίηση του συστήματος Pol με στόχο τη διαφάνεια και τον εσωτερικό έλεγχο, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τους συναδέλφους μας που τιμούν το ρόλο τους στα νέα αυτοδιοικητικά όργανα, τα τροχαία ατυχήματα που πλήττουν και την αστυνομική οικογένεια, τη δημοτική αστυνομία, τους πεσόντες εν ώρα υπηρεσίας, την καλύτερη προβολή των δραστηριοτήτων των ενώσεων μέσω της Νέας Αστυνομίας και του σάιτ μας, τις πρωτοβουλίες της Γραμματείας Γυναικών και των ομάδων που λειτουργούν για διάφορα θέματα, την Παγκόσμια Ημέρα με στόχο την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, τα ασφαλιστικά μας ταμεία και το ΜΤΣ, με τις νομικές παρεμβάσεις (εκδίκαση του επιδόματος 176 ευρώ, δικαίωμα χρήσης μειωμένου ωραρίου εργασίας για ένστολο- γονέα τέκνων με αναπηρία και άλλα), με τη δημιουργία Λεσχών Εστίασης, με το ευαίσθητο θέμα της φύλαξης των πειστηρίων στις αστυνομικές υπηρεσίες, για τα παιδιά των αστυνομικών της Β. Ελλάδος που δικαιούνται φιλοξενίας σε κατασκηνώσεις της Νέας Περάμου Καβάλας, μέσω του Ιδρύματος Εξοχών της Ελληνικής Αστυνομίας, για το ΤΕΤΡΑ, για την εκπαίδευση, ενώ συμμετείχαμε και στην 1η συνδιάσκεψη αστυνομικών γυναικών με διοργανωτή το Εθνικό Τμήμα της IPA στην Κρήτη και πολλά άλλα.

  Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

  Από την αναλυτική παρουσίαση του Διοικητικού Απολογισμού του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, είναι σαφές ότι η δραστηριότητά μας κάλυψε όλους τους τομείς και όλα τα θέματα που αναδείχθηκαν κεντρικά και περιφερειακά.

  Η αγωνιστική μας διαδρομή απεικονίζεται αναλυτικά στις εκατοντάδες δράσεις και παρεμβάσεις μας. Τα αποτελέσματά μας, επίσης.

  Η δικαίωση που νιώθουμε όλοι μας με την ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσον αφορά τις μισθολογικές περικοπές, μας επιτρέπει να δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον, σε πείσμα της μιζέριας που έχουν φέρει στη ζωή μας τρόικα και μνημονιακές πολιτικές.

  Να μη λησμονούμε ότι εμείς, το συνδικαλιστικό κίνημα των ενστόλων των Σωμάτων Ασφαλείας, είχαμε υψώσει τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα πολύ δυνατά, με συμβολικές πρωτοβουλίες και στοχευμένες παρεμβάσεις και αυτό έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο. Οι διεκδικήσεις μας για μια αξιοπρεπή ζωή και για να μην επιστρέψει ο Αστυνομικός στην εποχή της ανυποληψίας και της εκμετάλλευσης, δεν ήταν συντεχνιακές. Ήταν δίκαιες και είχαν την κοινωνική αποδοχή και μάλιστα τη στιγμή που ολόκληρη η κοινωνία βίωνε συνθήκες χρεοκοπίας και βαθιάς φτώχειας. Δεν είναι τυχαίο ότι καμία κοινωνική ομάδα δεν αμφισβήτησε το δίκαιο του αγώνα μας, πλην εκείνων που επιχείρησαν για ένα διάστημα να μας συκοφαντήσουν ως δήθεν υψηλά αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων. Η στάση αυτή αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της σωστής μας πορείας και της κοινωνικής αναγνώρισης των αγώνων μας.

  Ασπίδα μας υπήρξε, επίσης, η συνειδητή συνδικαλιστική μας δράση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αστυνομικών, οι ίδιες οι κατακτήσεις μας, που λειτουργούσαν ως απάντηση και στο παραπλανητικό ερώτημα «τι κάνει η ΠΟΑΣΥ». Αγωνιστήκαμε χωρίς να παραβλέπουμε το κοινό περί δικαίου αίσθημα ή το δημόσιο συμφέρον γενικότερα κι αυτό μας διέσωζε από ολισθήματα και παγίδες.

  Είναι καθαρό, σε μας εδώ στην ΠΟΑΣΥ, ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά του. Αρκεί φυσικά να έχει δοθεί με όρους ενσυνείδητου αγώνα και όχι «αγώνα» για το θεαθήναι.

  Με γνώμονα, λοιπόν, αυτά, αγωνιστήκαμε και πετύχαμε πολλά σε σχέση με άλλους κλάδους, και μάλιστα έχοντας στο πλευρό μας την κοινωνία, παρά το γεγονός ότι καταβάλλονται ένθεν κακείθεν προσπάθειες για τη διαιώνιση του χάσματος.

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

  Λαμβάνοντας υπόψη το παραγόμενο έργο μας και τις εξηγήσεις που αναλυτικά παραθέσαμε, σας καλούμε να υπερψηφίσετε τον παρόντα Διοικητικό Απολογισμό, επιδεικνύοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη και την στήριξή σας προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας.

  Καλή δύναμη σε όλους, καλές εργασίες στο συνέδριό μας και καλούς αγώνες!

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Η παρουσίαση του Διοικητικού Απολογισμού από τον γραμματέα της ΠΟΑΣΥ Παναγιώτη Λάζο