Font Size

Cpanel

andreoulakos 24
Χαιρετισμός κ. ΑΘ. ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΥ στο 24 Πανελλαδικό συνέδριο της ΠΟΑΣΥ
(Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη):

  Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την πρόσκληση να παρευρεθώ στη σημερινή ημέρα του Συνεδρίου σας. Θα ήθελα, κυρίες και κύριοι, να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού μας Βασίλη Κικίλια και τις ευχές τους για επιτυχία του σκοπού του Συνεδρίου σας.

  Εκ μέρους της κυβέρνησης και του Υπουργείου, θα ήθελα με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άνδρες του Σώματος, γιατί παρά τις αντιξοότητες της εποχής και τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους, το κάνουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χάρη στο φιλότιμο και την αγάπη τους προς το Σώμα και προς τους πολίτες.

  Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας είναι και πρέπει να είναι και είναι πράγματι κοντά στον πολίτη και όχι απέναντι στον πολίτη, όπως ορισμένοι επιχειρούν να εμφανίσουν στην κοινή γνώμη. Το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε πόσο συνειδητό και ανυπολογίστου αξίας είναι, αφού οι Αστυνομικοί τηρούν την τάξη και ενισχύουν το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών και με λίγα λόγια, εξασφαλίζουν τη νομιμότητα, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατόν, ούτε τα άτομα, ούτε οι πολίτες, ούτε η κοινωνία να προοδεύσουν και να προκόψουν.

  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας σας, προηγουμένως είπε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Αστυνομία προς καταστολή εκδηλώσεων πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να διαδηλώσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Διαφωνώ κάθετα με αυτή την άποψη η οποία ήταν και λανθασμένη.

  ΧΡ.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην χρησιμοποιεί, είπα.

  ΑΘ.ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιείται για την τήρηση της νομιμότητας. Η πολιτική της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι η τήρηση της νομιμότητας από όλους. Από όλους.

  Και στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί η πολιτική ηγεσία και επίσης και η φυσική ηγεσία υπερβολές στην άσκηση των καθηκόντων των Αστυνομικών. Οι υπερβολές δεν χρειάζονται, δεν είναι αποδεκτές και εφόσον αποδεικνύονται, θα έχουν συνέπειες. Και κάνω έκκληση και προς τους συνδικαλιστές, προς αυτή την κατεύθυνση να καταβάλουν προσπάθεια, ώστε η συμπεριφορά να είναι εκείνη που πρέπει και κατά τη συντριπτική πλειοψηφία, είναι τόσο όταν δεχόμεθα από τον πολίτη εις τα Γραφεία, όσο και όταν προβαίνουμε εις οποιονδήποτε έλεγχο αυτού.

  Και θα πρέπει να κατανοούμε ότι οι συμπολίτες μας την εποχή αυτή, βρίσκονται σε μία δυσχερή θέση, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και κατά συνέπεια, μπορεί να είναι και λίγο οργισμένοι. Δεν είναι ανάγκη να εκλαμβάνουμε την οργή ως αποδοκιμασία και ως προσβολή αυτού που ασκεί τον έλεγχο, διότι εάν αυτό συμβεί, το ελάχιστο, το απειροελάχιστο αρνητικό, μπορεί να οδηγήσει σε κάτι περισσότερο, σε αυτόφωρη διαδικασία, πράγμα το οποίο δεν συμβάλει στην καλή εικόνα του Σώματος.

  Ελέχθη ότι όλα τα δεινά είναι απόρροια των Μνημονίων. Τα Μνημόνια όμως είναι συνέπεια της πτώχευσης. Κυρίες και κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμε εις την πραγματικότητα. Τα αίτια της πτώχευσης δεν είναι του παρόντος. Τα Μνημόνια δεν ήρθαν εξ ουρανού. Ήρθαν συνέπεια της πτώχευσης, για την οποία υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι. Συνεπώς, αυτό θα πρέπει να έχουμε κατά νου. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό κλοιό, που ήταν απόρροια της πτώχευσης, να κάνει παν το δυνατόν, να λύσει προβλήματα και να ικανοποιήσει ορισμένα αιτήματά σας δίκαια. Γνωρίζουμε το απόλυτα δίκαιο παράπονό σας, για την περικοπή των μισθών και των συντάξεων.

  Είναι γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η προηγούμενη και η τωρινή, έδωσε και δίνει μάχες προς αποκατάσταση αυτής της κατάστασης. Βεβαίως, χάρη και στις δικές σας προσπάθειες, εξεδόθη μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αναμφισβήτητα είναι –και πρέπει να είναι– σεβαστή. Αλίμονο! Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Και πρέπει να εκτελεστεί. Αλλά για να εκτελεστεί, χρειάζονται χρήματα, χρειάζονται λεφτά. Και λεφτά, λόγω της πτώχευσης, δεν είναι τόσα, ώστε να ικανοποιηθεί και να εκτελεστεί πλήρως η απόφαση σε αυτή τη χρονική στιγμή. Υπήρξε μία ικανοποίηση και εκτέλεση της αποφάσεως κατά ένα μεγάλο μέρος.

  Θέληση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι, όσο βελτιώνονται τα οικονομικά, τόσο να αποκαθίστανται τα δίκαια οικονομικά σας αιτήματα. Και εν πάση περιπτώσει, μέσα σε αυτή την κατάσταση, σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η κυβέρνηση ρύθμισε το θέμα της Μνημονιακής υποχρέωσης του 2012, να περιοριστούν οι μισθοί των εν ενεργεία κατά 88 εκατομμύρια και των συνταξιούχων κατά 162 εκατομμύρια. Αυτό έπαυσε να ισχύει. Δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση, που υπήρχε, Μνημονιακή υποχρέωση.

 Δεύτερον, ικανοποίησε κατά το δυνατόν, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και επιθυμεί και έχει τη βούληση να την εκτελέσει εξ ολοκλήρου, εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

  Ρυθμίστηκε το θέμα, το χρονίζον πρόβλημα από το 2011, για τις αποζημιώσεις των εκτός έδρας. Υπολείπεται ένα υπόλοιπο και θα καταβληθεί το συντομότερο δυνατόν. Η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους, λόγω ανεπάρκειας του Προσωπικού της ΥΔΕ και λόγω του ότι αφορά πολλές περιπτώσεις και έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά δικαιολογητικά.

  Επίσης, δια νομοθετικής ρυθμίσεως, παραχωρείται 5% επί του προστίμου από τις τροχαίες παραβάσεις, υπέρ του ΤΕΑΠΑΣΑ. Και ως πρόσθετο σημείο, το φλέγον, που αποτελεί και αντικείμενο του παρόντος Συνεδρίου και αφορά όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, το Επικουρικό. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί ότι είναι δικαία η λύση της δημιουργίας ενός Ενιαίου Ταμείου μετά των Ενόπλων Δυνάμεων και προς αυτή την κατεύθυνση κάνει παν το δυνατόν, για να υλοποιηθεί αυτό. Πιστεύω ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται και χάρη στις δικές σας συντονισμένες προσπάθειες, πιστεύω ότι τελικώς θα βρεθεί μία δικαία λύση επάνω σε αυτό το ζήτημα.

  Επίσης, χάρη και στις δικές σας προσπάθειες, επήλθε διόρθωση και βελτίωση των διαρθρωτικών αλλαγών που επιδιώχθηκαν. Δεν θέλω να ασχοληθώ περισσότερο επί του θέματος, διότι ούτε εποικοδομητικό είναι, ούτε εξυπηρετεί τους σκοπούς του Συνεδρίου σας. Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω, είναι ότι στο μέλλον, οποιαδήποτε διαρθρωτική τομή, πριν ληφθεί απόφαση, θα έχουμε τις απόψεις τις δικές σας, προκειμένου να τις αξιολογήσουμε, πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει συνδιοίκηση. Σημαίνει ότι θα λαμβάνεστε σοβαρώς υπόψη και οι σωστές ιδέες και απόψεις σας, θα γίνονται αποδεκτές.

  Επίσης, ένα άλλο αίτημά σας, το αίτημα των Σχολών που προσωρινά χρησιμοποιήθηκαν ως Προαναχωρησιακά Κέντρα, όσον αφορά τη Σχολή της Κομοτηνής, εγένετο αποδεκτό και ερυθμίσθη. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι για να φτάσει η τότε πολιτική ηγεσία και η φυσική ηγεσία να χρησιμοποιήσουν τις Σχολές για Προαναχωρησιακά Κέντρα, τι φοβερή πίεση και φοβερό πόλεμο δεχόταν εκ μέρους Διεθνών Οργανισμών, προκειμένου να μην έχουμε συνεχώς και αδιακόπως την κατακραυγή τους. Βούλησις της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της κυβέρνησης είναι, όσο το δυνατόν συντομότερο, ό,τι έγινε στην Κομοτηνή, να γίνει και για τις Σχολές Ξάνθης και Διδυμοτείχου.

  Εξεδόθη Προεδρικό Διάταγμα, βεβαίως κατόπιν αιτήματός σας και προσπαθειών σας και ορίζεται πλέον η εβδομαδιαία υπηρεσία των Αστυνομικών. Τηρείται και εφαρμόζεται μέσα στα πλαίσια της φύσεως του Αστυνομικού λειτουργήματος και των εκάστοτε υπηρεσιακών αναγκών. Επίσης, η ορθή εφαρμογή του διατάγματος, εναπόκειται και στους Διοικητάς των Υπηρεσιών.

  Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι και η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ενδιαφέρονται τα μέγιστα για τα προβλήματά σας και τα αιτήματά σας. Και αυτό το ενδιαφέρον δεν είναι ούτε υποκριτικό, ούτε λεκτικό. Και δεν στηρίζεται, παρά στη διαχρονική προσφορά του Σώματος προς την κοινωνία και την πατρίδα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στο Σώμα και είναι διαχρονικά, δεν επελύθησαν τότε που υπήρχαν χρήματα, έστω και δανεικά και αξιώνουν τώρα, υπ' αυτές τις συνθήκες, να λυθούν όλα ως δια μαγείας. Κανείς δεν είναι μάγος σε αυτή τη ζωή.

  Κύριε Πρόεδρε, εύχομαι καλή ευόδωση των εργασιών. Τα πορίσματα του Συνεδρίου σας ασφαλώς θα μας τα υποβάλλετε και θα τα αξιολογήσουμε με μεγάλη προσοχή. Ευχαριστώ πολύ.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Χαιρετισμός κ. ΑΘ. ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΥ στο 24 Πανελλαδικό συνέδριο της ΠΟΑΣΥ