Font Size

Cpanel

Να αλλάξει η χορήγηση εφοδίων στους δικυκλιστές

sfeliniotis
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΣΦΕΛΙΝΙΩΤΗΣ Αλέξανδρος

Να αλλάξει η χορήγηση εφοδίων στους δικυκλιστές

Οι δικυκλιστές της Αστυνομίας (ΖΗΤΑ, ΔΙΑΣ, Τροχαία) είναι ίσως η πιο αδικημένη κατηγορία μάχιμου προσωπικού. Εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή) εκτεθειμένοι ανά πάσα ώρα και στιγμή σε όλους τους κινδύνους του επαγγέλματος. Άπαντες γνωρίζουν τον μεγάλο αριθμό θανόντων και τραυματιών δικυκλιστών από τροχαία ατυχήματα και ένοπλες συμπλοκές με κακοποιούς.

Ομοίως, πολλές υποσχέσεις δόθηκαν και για αλλαγή των εφοδίων και του χρόνου που αυτά χορηγούνται.

Σύμφωνα με την Υ.Α. 8029/1/20-ια/1999 στους δικυκλιστές της Αστυνομίας χορηγούνται:

α) ένα κράνος λευκό ανά πέντε έτη, β) μια χειμερινή στολή δικυκλιστή ανά έξι έτη, γ) ένα ζεύγος χειμερινές μπότες ανά τέσσερα έτη, δ) ένα ζεύγος θερινές μπότες ανά τέσσερα έτη και ε) ένα ζεύγος μαύρα γάντια ανά δύο έτη.

Αυτονόητο είναι ότι μια μόνο στολή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και ένα μόνο κράνος δεν επαρκεί κυρίως για τους θερινούς μήνες με την ζέστη που επικρατεί, πολλώ δε μάλλον όταν αυτά υποστούν κάποια φθορά και θα χρειαστεί χρόνος για την επιδιόρθωσή τους. Όσον αφορά τις χειμερινές μπότες οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι με καθημερινή φυσιολογική χρήση μετά βίας αντέχουν δυο χρόνια.

Σημειώνεται πως αν και προβλέπεται, δεν έχουν χορηγηθεί θερινές μπότες σε κανέναν δικυκλιστή και δεν έχει νομοθετηθεί η χορήγηση θερινής στολής δικυκλιστή που επίσης χρειάζεται.

Έτσι, πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται για να εκτελούν με ασφάλεια τα καθήκοντά τους, να αγοράζουν ορισμένα από τα εφόδια αυτά με δικά τους έξοδα από το ελεύθερο εμπόριο, επιβαρύνοντας τον ήδη ελέω μνημονίου, μειωμένο μισθό τους. Όμως δεν επηρεάζονται μόνο οικονομικά από το ζήτημα, διότι τίθεται και θέμα ομοιομορφίας της εμφάνισης, καθώς είναι αδύνατη η αγορά στολών πανομοιότυπων με τις υπηρεσιακές.

Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η χορήγηση των εφοδίων όπως παρακάτω:

α) δυο κράνη λευκά ανά πέντε έτη

β) δυο χειμερινές στολές δικυκλιστή ανά πέντε έτη

γ) δυο ζεύγη χειμερινές μπότες ανά τέσσερα έτη

δ) ένα ζεύγος θερινές μπότες ανά τέσσερα έτη

ε) ένα ζεύγος μαύρα γάντια ανά δύο έτη

στ) μια θερινή στολή δικυκλιστή ανά τέσσερα έτη.

Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να πράξει η Πολιτεία ως μία αναγνώριση του δύσκολου έργου μας.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Να αλλάξει η χορήγηση εφοδίων στους δικυκλιστές