Font Size

Cpanel

Ενημέρωση για τις αλλαγές που επήλθαν μετά από την ψήφιση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου

poasy
 
Αθήνα, 09 Μαΐου 2016
Αρ. Πρωτ.: 200/4/177

Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία μας, δίνοντας έναν άνισο αγώνα τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τις παρεμβατικές μας δράσεις του τελευταίου 48ωρου, είναι σε θέση να σας ενημερώσει ότι πείσαμε τους κυβερνητικούς εταίρους για το δίκαιο των αιτημάτων μας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις των διατάξεων του «ασφαλιστικού», τόσο πριν όσο και μετά την εισαγωγή του προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

 

 

 

Μετά από τις συναντήσεις που είχαμε με τους αρμόδιους Υπουργούς και τις έντονες πιέσεις μας, τόσο κατά τη συμβολική ένστολη διαμαρτυρία μας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και έξω από το Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων και των άλλων Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας, ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία δήλωσε, ότι κάνει δεκτό ένα δίκαιο αίτημά μας, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η σύνταξη στις ορφανικές οικογένειες των θανόντων εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα αυτής θα δίδεται με τους ίδιους όρους με τη σύνταξη λόγω ανικανότητας, παραδεχόμενος ότι η κατηγορία των ενστόλων εργαζομένων διαφέρει από όλους τους άλλους, διότι είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Απέδωσε δε σε παράλειψη του νομοθέτη τη διάταξη που παρεισέφρησε στο σχέδιο νόμου, λέγοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι επαναλήφθηκε στο άρθρο 4 αυτούσια η διάταξη του άρθρου 2 του ν.3865/2010 που προφανώς κι εκεί από παράλειψη έγινε και τότε.

Επίσης, δέχθηκε πρόταση για την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου που αφορά την έναρξη ισχύος των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων (τρόπος υπολογισμού σύνταξης) για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις από 01-07-2016.

Υλοποίησε το αίτημά μας για την κατάργηση του επαχθούς άρθρου 220 παρ. 3 του ν.4281/2014 από την ημερομηνία που ίσχυε, τη διατήρηση των Κλάδων Προνοίας και Υγείας στο ΤΕΑΠΑΣΑ και το ξεπάγωμα της καταβολής των εφάπαξ βοηθημάτων.

Αναφορικά με τα εφάπαξ του ΤΕΑΠΑΣΑ εισήγαγε ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού τους ως εξής: α) για όσους υπέβαλαν αίτηση έως την 31-12-2014 θα υπολογίζεται βάσει των καταστατικών διατάξεων και β) για όσους υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση από 01-01-2015, θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα δύο τμημάτων, τις καταστατικές διατάξεις για το χρονικό διάστημα έως την 31-12-2014 και με βάση τη νέα τεχνική βάση του διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC) για το χρονικό διάστημα από 01-01-2015 και εντεύθεν. Στο ΤΠΔΥ, το οποίο εντάσσεται πλέον στο νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), εισήγαγε και εδώ ρυθμίσεις που κανονίζουν το εφάπαξ με βάση το άθροισμα δύο τμημάτων, ήτοι η παροχή για το χρονικό διάστημα έως την 31-12-2013 αποτελείται από το γινόμενο του 60% των αποδοχών (μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα 5 τελευταία πριν από την αποχώρηση εκ της υπηρεσίας του έτη) επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης μέχρι την 31-12-2013 και για το χρονικό διάστημα από 01-01-2014 βάσει της προαναφερθείσας νέας τεχνικής βάσης (NDC).

Διατήρησε τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος και τα όρια ηλικίας καταβολής σύνταξης όπως αυτά ίσχυαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3865/2010, παρότι εντάσσει και τα Σώματα Ασφαλείας - τις Ένοπλες Δυνάμεις στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), εξαιρώντας και παραμένοντας στο Δημόσιο με τις διατάξεις που ίσχυαν οι εξής κατηγορίες: α) τρομοκρατίας και βίαιου συμβάντος, β) πολεμικές συντάξεις, γ) λογοτέχνες – καλλιτέχνες, δ) προσωπικές συντάξεις και ε) συντάξεις θανάτου ή ανικανότητας εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

Να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση και δεδομένων των πρωτοφανών ανατροπών που επιφέρει το σχέδιο νόμου με τη ψήφισή του στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας (μειώσεις μισθών και συντάξεων), η εξέλιξη αυτή παράγει νέες ευθύνες στο συνδικαλιστικό μας κίνημα, τις οποίες επωμιζόμαστε με γνώμονα τα συμφέροντα των αστυνομικών όλης της χώρας, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού από την όποια μελλοντική εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, τελικά κρίνονται πολλά, πόσο μάλλον όταν ήδη γίνεται από την κυβέρνηση συσχέτιση με μισθολογικές και ειδικές διατάξεις, όπως αυτές της παράλληλης επετηρίδας για τα Σώματα Ασφαλείας κ.λπ. Συσχέτιση με την οποία η Ομοσπονδία μας διαφωνεί, διότι το πλαίσιο διεκδίκησης ειδικά των μισθολογικών μας ωριμάνσεων είναι ειδικό και ιδιαίτερο (αφού ήδη εκκρεμεί η πλήρης αποκατάστασή μας βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ) εν αντιθέσει με τον υπολογισμό της σύνταξης που πλέον με το νέο νόμο είναι καθολικός και όμοιος για όλους τους ασφαλισμένους που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.

Σας καλούμε να συνεχίσετε την οφειλόμενη αγωνιστική ετοιμότητα, καθόσον ο χρόνος που κερδίσαμε με αυτήν την εξέλιξη δεν επιτρέπει επανάπαυση αλλά επιστράτευση όλων μας των δυνάμεων για να πετύχουμε οριστικά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Έχουμε επισημάνει στο παρελθόν κατά κόρον και το επαναλαμβάνουμε και τώρα. Στο λειτούργημα που επιτελούμε, δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και για μια ζωή αξιοπρεπή και τίμια όπως αρμόζει στους ένστολους λειτουργούς του ελληνικού κράτους.

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2016 Ενημέρωση για τις αλλαγές που επήλθαν μετά από την ψήφιση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου