Font Size

Cpanel

poasy
Αθήνα, 22 Μαρτίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 200/2/140α

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Συνεδρίασε χθες, 21 Μαρτίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για ενημέρωση των μελών του από τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρη Γερακαράκο αναφορικά με τις τρέχουσες συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες και τα εκκρεμή προς επίλυση αιτήματά μας.

Θέλοντας να επισημάνει την βαρύτητα των πρωτοβουλιών της Ομοσπονδίας και προτού προχωρήσει στην αναλυτική τους παράθεση, ενημέρωσε το Σώμα ότι μετά από συσκέψεις των συμβουλευτικών επιτροπών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν συσταθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας για την εύρυθμη λειτουργία και τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), επελέγη ως υποψήφιο Τακτικό Μέλος του ΔΣ του ΕΦΚΑ ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών της ΠΟΑΣΥ κ. Βασίλειος Πανταζής, μια κατάκτηση που τιμά την Ομοσπονδία μας και το συνδικαλιστικό μας κίνημα γενικότερα, καθόσον η συμμετοχή αυτή και η ενεργή μας δράση, συμβάλει στη διασφάλιση των συμφερόντων του Κλάδου μας.

21-03-2017

Ακολούθως, ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στον αγώνα μας για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, τονίζοντας ότι το προσεχές διάστημα θα παρουσιασθούν οι θέσεις μας στα Πολιτικά Κόμματα προκειμένου αυτές να ληφθούν υπόψη, ανάλογα και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν από την Κυβέρνηση. Η Ομοσπονδία μας έχει εξουσιοδοτήσει το νομικό της σύμβουλο να επεξεργαστεί τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις για τη διεκδίκηση του αιτήματος ώστε αυτό να έχει αίσια κατάληξη, ενώ για το θέμα του μισθολογίου δεν υπάρχει καμία εξέλιξη δεδομένου ότι αυτό συνδέεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Επίσης αναφέρθηκε στο βαθμολόγιο και στις εργασίες της Επιτροπής που έχει συσταθεί στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σημειώνοντας ότι η Ομοσπονδία συμμετέχει ενεργά και υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των μελών της.

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για τη συμμετοχή μας στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συνταγματική αναθεώρηση και την τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος, προκειμένου να επεκταθεί το δικαίωμα της απεργίας και στο ένστολο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Υπενθύμισε δε ότι το αίτημα αυτό είχε απασχολήσει την ΠΟΑΣΥ και σε ειδική ημερίδα το 2012, όταν ο συνταγματολόγος τότε και νυν υπεύθυνος για την υποβολή της πρότασης αναθεώρησης του Συντάγματος κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε υποστηρίξει ευθέως το δικαίωμα της απεργίας. Θεωρούμε ότι είναι θετική αυτή η εξέλιξη και πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα έτσι ώστε ένα πάγιο αίτημά μας να λάβει σάρκα και οστά, καταδεικνύοντας και την ωριμότητα του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Άλλωστε, σήμερα οι περισσότεροι Κλάδοι εργαζομένων που εντάσσονται σε ειδικά μισθολόγια, έχουν κατοχυρωμένο το δικαίωμα αυτό. Σημείωσε δε την αντίφαση να μας έχουν εντάξει στον ΕΦΚΑ χωρίς το δικαίωμα της απεργίας, όπως το απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι ασφαλισμένοι σε αυτόν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ενημερώθηκε από τους επικεφαλής των Ομάδας εργασίας για το Πειθαρχικό Δίκαιο (Δημήτρης Γεωργαντάς, μέλος ΔΣ ΠΟΑΣΥ-Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας), για το Χρόνο Εργασίας (Θεόφιλος Παπαδάκης, Ειδικός Γραμματέας ΠΟΑΣΥ) και την Εκπαίδευση-Μετεκπαίδευση (κ. Χρήστος Συνδρεβέλης, Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων ΠΟΑΣΥ - Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής), οι οποίοι αφού ανέλυσαν το αντικείμενό τους, επισήμαναν τις αναγκαίες αλλαγές με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και τις οποίες θα υποβάλλουν προς έγκριση αφού γίνει η δέουσα προεργασία και διαβούλευση με τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις. Το προσεχές διάστημα θα συνεδριάσουν και οι λοιπές Επιτροπές της Ομοσπονδίας.

Όσον αφορά την αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας λόγω τέκνων εδόθη από την Ομοσπονδία νομοθετική πρωτοβουλία στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως και μας εζητήθη.

Επίσης, εκ μέρους του προέδρου κ. Γρηγόρη Γερακαράκου, ο οποίος συμμετέχει στην αρμόδια Επιτροπή κρίσεων-προαγωγών του Α.Ε.Α., έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών της και κυρίως για το μείζον θέμα που μας απασχολεί, της προαγωγής των Ανθυπαστυνόμων στον επόμενο βαθμό προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατανομή στην ιεραρχική δομή του Σώματος και να σταματήσει η «βιομηχανία» δικαστικών προσφυγών από το έτος 2008 έως και σήμερα. Αντικείμενο της Επιτροπής αυτής είναι και τα κριτήρια κρίσεων – προαγωγών του αστυνομικού προσωπικού, ορισμένα εκ των οποίων τέθηκαν ήδη και αφορούν την αξιολόγηση, τη βαθμολογία, το χρόνο παραμονής στο βαθμό, τα ειδικά προσόντα, την καθιέρωση παράλληλης επετηρίδας και άλλα.

Το ΔΣ ενημερώθηκε, τέλος, για την πρόσφατη συνάντηση των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας με το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ και τονίστηκε ότι στόχος είναι να μας δοθεί από τα συναρμόδια υπουργεία η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων του ελληνικού δημοσίου στην ιδιωτική εταιρεία FRAPORT καθώς επίσης και το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών (Προστασίας του Πολίτη) και με τον Οργανισμό Συγκοινωνιών σχετικά με την επιτήρηση και φύλαξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από την Ελληνική Αστυνομία. Στο πλαίσιο αυτό και ως αντισταθμιστικό όφελος, προβλέπεται η ελεύθερη μετακίνηση του αστυνομικού προσωπικού, μετά και τη καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η Ομοσπονδία με συνεχείς παρεμβάσεις πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε τα φλέγοντα αυτά ζητήματα να τύχουν άμεσης επίλυσης από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Όσο εισπράττουμε αναβλητικότητα, ολιγωρία και έντεχνη αναβολή της λήψης αποφάσεων, εξαντλείται η υπομονή μας. Ο χρόνος λειτουργεί αμείλικτα και ιδίως για τους κυβερνώντες.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2017 Ανακοίνωση για την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την 21-03-2017