Font Size

Cpanel

Εργασίες 27ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.

poasy4
Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 701/3/10η

Εργασίες 27ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες (26 έως 28/9/2017) εργασίες του 27ου Πανελλαδικού Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, οι οποίες κορυφώθηκαν χθες, με την εκλογή του νέου, ανανεωμένου Διοικητικού Συμβουλίου, και σύμφωνα με το τροποποιημένο Καταστατικό, για πρώτη φορά και της 5μελούς Γραμματείας Γυναικών, καθώς επίσης και των μελών των Επιτροπών Εργασίας, που έχουν συσταθεί για την υποβοήθηση του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου.

27 synedrio 1

Στο συνέδριο, που διεξήχθη στην Αθήνα (ξενοδοχείο Τιτάνια), με κεντρικό σύνθημα: «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΑΖΕΤΑΙ, ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ! Εσύ; Πρωταγωνιστής ή Κομπάρσος; Η απόφαση στα χέρια σου!», υπήρξε μαζική προσέλευση όλων των αντιπροσώπων (514) οι οποίοι με την εποικοδομητική τους συμμετοχή και παρουσία, την ανταλλαγή επιχειρημάτων για ζητήματα που τέθηκαν με οξύτητα, αλλά και το παγιωμένο πνεύμα ενότητας στη λειτουργία της Ομοσπονδίας μας, υπερψήφισαν τον Διοικητικό Απολογισμό, τον Οικονομικό Απολογισμό και τον Προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας για το επόμενο έτος. Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αστυνομικό οργανισμό, την ελληνική κοινωνία και την αστυνομική οικογένεια, αποτυπώθηκαν στο Ψήφισμα του συνεδρίου, το οποίο εμπλουτίστηκε και με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους συνέδρους.

Οι εργασίες του συνεδρίου κινήθηκαν εντός του πλαισίου λειτουργίας της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το νόμο 3839/2011 (άρθρο 18), που επιτρέπει την έκφραση και συμμετοχή των συνέδρων μέσω διαφορετικών συνδυασμών-συλλογικοτήτων, γεγονός που προσέδωσε ιδιαίτερο κύρος και «χρώμα» στο συνέδριο, ενισχύοντας την ποιότητα του συνδικαλιστικού λόγου και βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων των συνέδρων για μια πιο ουσιαστική και πιο αποτελεσματική ΠΟΑΣΥ, πέρα και πάνω από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

27 synedrio 2

Πατώντας σταθερά στο σημαντικό και πλούσιο παραχθέν έργο της απερχόμενης διοίκησης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι κι αυτό αντιμέτωπο με τις βαριές συνέπειες της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής των περικοπών δαπανών της Ελληνικής Αστυνομίας, των κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους, της μείωσης μισθών και συντάξεων, της απαξίωσης του αστυνομικού λειτουργήματος και της καταρράκωσης των θεσμών λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, σε μια καθημαγμένη κοινωνία, μέρος της οποίας αποτελούμε και εμείς, βιώνοντας με τον ίδιο ή και χειρότερο, δραματικό τρόπο, τις καταδικασμένες από το λαό μας, πολιτικές των μνημονίων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας, καθώς επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης, ο επικεφαλής του Τομέα Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Απόστολος Ψωμάς, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, η πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ, Ταξίαρχος κα Παναγιώτα Χαρώνη, ο εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου, πρωθιερέας του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, πρωτοπρεσβύτερος κ. Δημήτριος Νίκου, ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας, ο πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Ιωάννης Σταμούλης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτρης Σταθόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Κωσταντίνος Κυράνης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) κ. Δημήτριος Ρώτας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών κ. Χρήστος Κονταρίδης, ο πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος ΙΡΑ κ. Ιωάννης Καραπατάκης, ενώ γραπτά μηνύματα απέστειλαν η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου και ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Δημήτριος Γεωργατζής.

Παρέστη, επίσης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ –Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Παύλος Χρηστίδης και ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης..

27 synedrio 3

Στο πλαίσιο των εργασιών, Εισηγήσεις έγιναν από τον Ομότιμο Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Επιστημονικού Διευθυντή του ΙΝΕ -ΓΣΕΕ κ. Σάββα Ρομπόλη με θέμα «Η οδύσσεια του ασφαλιστικού» και από τον Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου και Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου κ. Γρηγόριο Τσάλτα με θέμα «Εκπαίδευση στις Αστυνομικές Σχολές-Ανωτατοποίηση Αστυνομικής Ακαδημίας».

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με το Καταστατικό, θα συγκροτηθεί σε σώμα τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να προβεί στην εκλογή της Εκτελεστικής Γραμματείας, εξελέγησαν:

Από το συνδυασμό Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών –Ε.Κ.Α.(56%) κατ' αλφαβητική σειρά, οι: Ανδρουλάκης Εμμανουήλ, Γερακαράκος Γρηγόρης, Γεωργαντάς Δημήτριος, Γιανναδάκης Μανούσος, Καγκαράκης Παναγιώτης, Κουλιάκης Γεώργιος, Μαυραγάνης Χρήστος, Μπαλάσκας Σταύρος, Νταβούρας Αθανάσιος, Πανταζής Βασίλειος, Παπαδάκης Θεόφιλος, Ρήγας Νικόλαος, Συνδρεβέλης Χρήστος, Φέτκος Σταύρος και Χαντζόπουλος Θεόδωρος.

Από το συνδυασμό Ενωμένοι Αστυνομικοί - ΕΝ.Α. (15%) οι: Δεληγιώργης Γεώργιος, Μουρατίδης Ιωάννης, Παδιώτης Δημήτριος και Τζατζανά Σταυρούλα.

Από το συνδυασμό Μάχιμη Προοδευτική Ομοσπονδιακή Συμμαχία Των Αστυνομικών-Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. (11%) οι: Καλλιακμάνης Γεώργιος, Μάγγας Σωκράτης και Μαυρογιώργος Σωκράτης.

Από το συνδυασμό Ισχυρή Δημοκρατική Ένωση Αστυνομικών - Ι.Δ.Ε.Α. (11%) οι: Αδαμόπουλος Ιωάννης, Κεφάλας Ευάγγελος και Παπατσίμπας Γεώργιος.

Από το συνδυασμό Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών - Δ.Ε.Κ.Α. (7%) οι: Μαργετάκης Εμμανουήλ και Μπανιάς Δημήτριος.

Για τη Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΑΣΥ συμμετείχαν δυο συνδυασμοί, η «Ενότητα» που εξέλεξε τις κυρίες Γιαννακοπούλου Μαρία, Γκιουζέλη Ελένη, Κουρέτα Αναστασία και Σφενδόνη Θεοδώρα, και ο συνδυασμός ΕΝ.Α. που εξέλεξε την κα Μπούκα Βασιλική.

Μετά τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ., το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας, λαμβάνοντας υπόψη του τα νέα δεδομένα, τις παρεμβάσεις των συνδυασμών και των συνέδρων, τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων και το εγκριθέν νέο ψήφισμα, θα συνεδριάσει με αντικείμενο την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και την ενδυνάμωση των αγωνιστικών μας δράσεων, δεδομένου ότι τα οξυμένα προβλήματα και τα ανοικτά μας μέτωπα, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Για την απερχόμενη Εκτελεστική Γραμματεία
 
  O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος
 
        

ΨΗΦΙΣΜΑ 27ου ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ.

  

Αθήνα 26, 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2017

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΑΖΕΤΑΙ. ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ!

Εσύ; Πρωταγωνιστής ή κομπάρσος; Η απόφαση στα χέρια σου!

 

Στην Αθήνα σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου 2017, εμείς, οι θεσμικοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των 38.000 και πλέον αστυνομικών που δίνουμε την επίμοχθη και καθημερινή μάχη σε όλους τους στίβους της ζωής, μέσα από έναν εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο που έλαβε σάρκα και οστά κατά τις τριήμερες εργασίες του ανώτατου οργάνου μας, συμπορευόμαστε με γνώμονα τις πανανθρώπινες αξίες, την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό που επιβάλλεται και πρέπει να διέπει σε όλες του τις πτυχές το συνδικαλιστικό μας κίνημα. Συνεχίζουμε τον τιτάνιο αυτό αγώνα, εν μέσω ασφυκτικών εργασιακών και κοινωνικών παρεκτροπών, συνεπεία της δανειακής υποχρέωσης της Χώρας μας και των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι των εταίρων μας και ιδίως αυτών που διαμορφώνουν το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα το οποίο και αυτό ακόμη και σήμερα, τίθεται εν αμφιβόλλω από λάθη και παραλείψεις της πολιτικής ελίτ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, από εμάς εξαρτάται να μην χάσουμε τον προσανατολισμό μας σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, να χτίσουμε το δικό μας εργασιακό οικοδόμημα, να απομονώσουμε στοιχεία που βλάπτουν την συνδικαλιστική και υπηρεσιακή μας συνοχή και να ενστερνιστούμε τις ευθύνες που έχουμε έναντι του μεγάλου μας εντολέα που δεν είναι άλλος από την Ελληνική Κοινωνία.

Ας διαφυλάξουμε αυτό το υπέρτατο εργασιακό αγαθό της συνδικαλιστικής έκφρασης και ας το εμπλουτίσουμε με νέες ιδέες, απόψεις, γόνιμες και εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις, με σεβασμό, στις αρχές και τις αξίες μας, ώστε να υπερισχύσει πάντα το «εμείς» έναντι του «εγώ» στον αγώνα μας.

Σε αυτή την προσπάθεια όμως, χρειάζεται η συστράτευση όλων ημών από κάθε γωνιά της Ελλάδος και από κάθε πόστο που υπηρετούμε. Η μεγάλη δυνατότητα που μας δίνεται σήμερα με την χρήση της τεχνολογίας αλλά και της επικοινωνίας, να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για άμεση και διαρκή επαφή και να γίνει το εφαλτήριο προκειμένου να αντιστραφεί ή ακόμη και να ανατραπεί το δίλημμα που θέτουμε στο κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου μας, ώστε η Κοινωνία να ενωθεί, οι Θεσμοί να αναδειχθούν και εμείς να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι, διαφεντεύοντας την μοίρα μας και τον όρκο που έχουμε δώσει, ως ένστολοι λειτουργοί, στο Σύνταγμα του Κράτους.

Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Λαού και όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο αγαθό της ασφάλειας των πολιτών, που θα εμπεδωθεί με την εργασιακή μας αναβάθμιση και την ποιοτική ανέλιξη μακριά από συντεχνιακές και μικροσυνδικαλιστικές αντιλήψεις.

Κατόπιν τούτων, απαιτούμε επιτακτικά από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία τα κάτωθι:

Α' ΘΕΣΜΙΚΑ

1. Να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον Πρωθυπουργό της Χώρας το ιερό δικαίωμα της απεργίας των ένστολων. Συγκεκριμένα, η απάλειψη του άρθρου 23 του Συντάγματος για τον απόλυτο περιορισμό του, ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

2. Αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας των αστυνομικών και θωράκισή τους από επιβλαβείς και ανθυγιεινές συνθήκες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

3. Η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 45/2008 περί Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας, διατάγματος που αποτελεί την κορωνίδα του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Όχι άλλοι νεκροί στο καθήκον αστυνομικοί, ναι στην προστασία τους!!

4. Θέσπιση της ειδικότητας και πρόσληψης ιατρών εργασίας στην Ελληνική Αστυνομία στα πρότυπα της θέσπισης των θέσεων ψυχολόγων και άλλων συναφών μι την εργασία μας ειδικών κατηγοριών.

5. Άμεση επαναφορά των 6.700 οργανικών θέσεων που χάθηκαν με τον ν.4249/2014 και νέες προλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του Σώματος που «πάγωσαν» ένεκα των μνημονιακών δεσμεύσεων.

6. Άμεση επαναλειτουργία όλων των Αστυνομικών Σχολών ανά την Επικράτεια.

7. Επανεξέταση των βασικών διατάξεων του π.δ. 7/2017 αναδιάταξη-αναδιάρθρωση αστυνομικών υπηρεσιών που επήλθαν με όρους μνημονίου και όχι με όρους κοινωνίας, όπως αυτοί είχαν προκύψει μέσα από την δημόσια διαβούλευση.

8. Το πάγιο αίτημά μας για την Αναβάθμιση-Ανωτατοποίηση του συστήματος εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των Αστυνομικών Σχολών, αναγνωρίζοντας το υπερώριμο από κάθε πλευρά και πλήρως εμπεριστατωμένο θέμα από την Ομοσπονδία μας (Διακήρυξη της Μπολόνια), ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου, συνεχής και δια βίου εκπαίδευση, δυνατότητα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.

9. Αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος κρίσεων-προαγωγών, επιλογή Αρχηγού του Σώματος από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή.

10. Επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας και απεμπλοκή από τα ξένα προς την αποστολή της έργα. Ουσιαστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος των δραστηριοτήτων των αστυνομικών, ώστε να αρθούν οι όποιες καχυποψίες και κακόβουλες εξωθεσμικές παρεμβάσεις και να τυγχάνει πάντοτε το έργο μας της αναγνώρισης των συμπολιτών μας όπως συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία έτη.

11. Λογοδοσία της διοίκησης και θέσπιση πειθαρχικών μέτρων σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας στελεχών αυτής, που έχουν κατά νόμο την κύρια ευθύνη της τήρησης της νομοθεσίας και των διατάξεων που διέπουν την υπηρεσία.

12. Αναβάθμιση του θεσμού του Συνηγόρου του Αστυνομικού.

13. Θέσπιση ενός σύγχρονου βαθμολογίου για το αστυνομικό προσωπικό που να ανταποκρίνεται στη δομή, την ιεραρχία και τα έτη υπηρεσίας στο Σώμα.

14. Συνεχής και δια βίου εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα αυτοάμυνας, σεμιναρίων, αστυνομική πρακτική, οπλοφορία, οπλοχρησία (ν.3169/2003) και οπλοτεχνική. Ίδρυση σκοπευτηρίων στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κ.λπ.

15. Αλλαγή και επανεξέταση του δόγματος των μεταγωγών, κυρίως αυτών που πραγματοποιούνται εν πλω από και προς την νησιωτική Ελλάδα, με συνθήκες αξιοπρεπείς για όλους και τήρηση ανθρωπίνων-βιολογικών ωραρίων εργασίας.

16. Άμεση κοστολόγηση των μετακινήσεων και υπολογισμός με σαφείς όρους αυτών, προκειμένου να παύσουν οι άσκοπες μετακινήσεις που επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες.

17. Κατάργηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων κατά την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος, για να απαλειφθεί η στοχοποίηση και η άδικη ταύτιση των συναδέλφων μας με συγκεκριμένο πολιτικό φορέα.

18. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε κεντρικές Υπηρεσίες και σε όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας.

19. Άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ιδίως στους χώρους κράτησης μεταναστών και απεμπλοκή μας από τους χώρους αυτούς όπου δεν απαιτείται η παρουσία μας, θωράκιση των συνόρων με σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα και αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ».

 

Β' ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

1. Απαιτούμε άμεση και πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές, τόσο οι περικοπές που επιβλήθηκαν με τον ν.4093/2012 όσο και η εν μέρει αποκατάσταση του μισθολογίου μας (κατά 50%) με τον ν.4307/2014. Με:

α) Αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης και τη χορήγηση επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ήδη καταβάλλεται στον Δημόσιο Τομέα. Η αστυνόμευση και η ασφάλεια δεν είναι έννοιες αφηρημένες. Είναι εργασία επικίνδυνη, που πρέπει να αμείβεται.

β) Αναγνώριση της νυκτερινής μας εργασίας με ωριαία αποζημίωση - αμοιβή μέσω κλαδικής σύμβασης.

γ) Πραγματική αμοιβή για την 6η ημέρα εργασίας (πέραν του πενθημέρου) και θεσμοθέτηση για τις Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες, μέσω κλαδικής σύμβασης.

δ) Επέκταση του μηνιαίου επιδόματος παραμεθορίου, ύφους 100,00 €, σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

2. Αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των κοινοτικών κονδυλίων για την αστυνομική εκπαίδευση - μετεκπαίδευση, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό (οχήματα, γιλέκα κ.λπ.) και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας.

3. Προσαρμογή του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου μας στις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού τους.

4. Δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του προεδρικού διατάγματος που αφορά τα οδοιπορικά των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, με το οποίο θα λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των Σωμάτων και θα καταργείται η άνιση και αντισυνταγματική μεταχείριση μεταξύ των λειτουργών του Κράτους, τόσο στο ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης, όσο και στα χιλιόμετρα της εκτός έδρας μετακίνησης.

5. Αναπροσαρμογή από 1-1-2014 στα 20.000,00 € από τα 12.000,00 € του ετήσιου  εισοδήματος που ισχύει σήμερα, βάσει του οποίου παρακρατείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.3986/2011, κατά ποσοστό 1% υπέρ Ο.Α.Ε.Δ.

6. Χορήγηση βαθμολογικών και μισθολογικών προαγωγών και στους Αστυνομικούς εκείνους που πέτυχαν στη Σχολή Αστυφυλάκων της σειράς του έτους 1995, οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας (σεισμού στην ευρύτερη περιοχή Γρεβενών - Κοζάνης) εισήχθησαν προς φοίτηση στην Σχολή Αστυφυλάκων Τ.Δ.Α. Γρεβενών μετά την 19-6-1995, μέσω της αναδρομικής τους κατάταξης, σε ημερομηνία όμοια με αυτή των λοιπών συμμετεχόντων στον ίδιο διαγωνισμό που εισήχθησαν στα άλλα Τ.Δ.Α. της χώρας.

 

Γ' ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

1. Όχι στην μνημονική σύνδεση του ασφαλιστικού των ένστολων με το προσδόκιμο ζωής.

2. Κατάργηση του άρθρου 4 του ν.4387/2016 περί υπαγωγής στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης των στρατιωτικών και διατήρηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως του αποκλειστικού φορέα που θα χορηγεί συντάξεις στους ένστολους- λειτουργούς του Δημοσίου.

3. Κατάργηση του άρθρου 12 «Σύνταξη λόγω θανάτου» του ν.4387/2016.

4. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων και των παλαιών που θα αναπροσαρμοστούν με βάση τις διατάξεις του ν.4387/2016. Άμεση κάλυψη των «προσωπικών διαφορών» με αναπροσαρμογή προς τα επάνω των συντάξεων και κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 1 παρ. 2 του ν.4472/2017, περί μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από 1-1-2019.

5. Άμεση κατάργηση των διατάξεων που εντάσσουν τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑΕΠ. Δυνατότητα διαχείρισης της περιουσίας του εν λόγω Κλάδου από τους ασφαλισμένους και κατάργηση των διατάξεων των άρθρων 96 και 97 του ν.4387/2016 περί παροχών του πρώην ΕΤΕΑ (νυν ΕΤΕΑΕΠ) που αφορούν τη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων και αύξηση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης.

6. Κατάργηση του υποχρεωτικού ελάχιστου χρόνου απόδοσης του εφάπαξ βοηθήματος από τους Τομείς του Κλάδου Προνοίας του ΤΕΑΠΑΣΑ και χορήγηση παροχών με τη συνταξιοδότηση ενός εκάστου.

7. Επανεξέταση των τακτικών και έκτακτων ασφαλιστικών εισφορών, παλαιών και νέων ασφαλισμένων, υπέρ των Κλάδων του ΤΕΑΠΑΣΑ και ΕΤΕΑΕΠ που χορηγούν βοηθήματα και επικουρικές συντάξεις.

8. Κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 2 του ν.3865/2010 για τους στρατιωτικούς που κατατάσσονται από 1-1-2011 και θεσμοθέτηση όμοιων προϋποθέσεων χορήγησης σύνταξης με τους αντίστοιχους που θεμελιώνουν μέχρι την 31-12-2010.

9. Διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος αναγνώρισης των μονών και διπλών πραγματικών συντάξιμων ετών (μάχιμα, ΕΚΑΜ, TEEM, στρατός, έτη σπουδών κ.λπ.).

10. Δικαίωμα πρόσληψης, κατόπιν αιτήσεως, στο Υπουργείο μας, ανεξαρτήτως ύπαρξης κενής οργανικής θέσης, των μελών οικογενείας αστυνομικού, ο οποίος τυγχάνει ανίκανος σε ποσοστό άνω του 67%, συνεπεία της εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

11. Επέκταση και στους στρατιωτικούς δημοσίους υπαλλήλους (στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων) της δυνατότητας αναγνώρισης ως συντάξιμου του χρόνου για τα τέκνα και του ελάχιστου χρόνου φοίτησης στις μέσες επαγγελματικές σχολές, όπως δόθηκε στους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, αποκλειστικά και μόνο για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2011. Με την προαναφερόμενη επέκταση αίρεται μια μακροχρόνια ανισότητα σε βάρος κυρίως των γυναικών αστυνομικών υπαλλήλων, που εισήχθησαν στο Σώμα έως την 31-12-1992, δίνοντάς τους το δικαίωμα εξαγοράς χρόνου λόγω τέκνων, με βάση το ν.3865/2010, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τις γυναίκες υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

12. Τροποποίηση των διατάξεων του ν.3865/2010 που αφορούν τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος παλαιών και νέων ασφαλισμένων μετά την 1-1-2015, με προσαύξηση του χρόνου παραμονής κατά έτος και μέχρι να συμπληρώσουν 40 έτη.

13. Την αναπλήρωση και κάλυψη της διαφοράς που επήλθε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών & μετοχικών Ταμείων μας από το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των Ομολόγων του ελληνικού δημοσίου το έτος 2012, από τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

14. Καμία περαιτέρω περικοπή του μερίσματος του Μ.Τ.Σ. και αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, χωρίς περαιτέρω εξωτερικό δανεισμό, αλλά με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου. Κατάργηση του άρθρου 27 του ν.1911/1990 και συμμετοχή στο Δ.Σ. του Ταμείου κατά 50% εκπροσώπων προερχόμενων από την Ελληνική Αστυνομία.

15. Διασφάλιση του αποθεματικού κεφαλαίου του ειδικού (ερανικού) λογαριασμού αλληλοβοήθειας του Ιδρύματος «Εξοχές της Ελληνικής Αστυνομίας» με κατάργηση της εξαναγκαστικής υποχρέωσης κατάθεσης αυτών, στο κοινό κεφάλαιο ασφαλιστικών Ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδας και την αναπλήρωση των απωλειών που υπέστη με τη χρηματοδότηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

16. Λειτουργία ενιαίου Κλάδου Υγείας για όλο το αστυνομικό προσωπικό στο ΤΕΑΠΑΣΑ και ένταξη στον Κλάδο Υγείας, σε βάθος δεκαετίας, των Αστυνομικών που είναι ασφαλισμένοι στα Ταμεία της τέως Ε.Χ.

17. Εξομοίωση των συναδέλφων που πέτυχαν στο διαγωνισμό του 1989 και προσελήφθησαν το 1994, με τους υπόλοιπους της ίδιας σειράς, οι οποίοι κατετάγησαν το έτος 1989, με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του ασφαλισμένου (6,67%) και όχι του συνόλου (20,00%).

18. Αναπροσαρμογή της κατώτατης σύνταξης στα 500,00 € με δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης και επαναφορά του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, με πραγματικά και όχι τεκμαρτά κριτήρια.

 

Δ' ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

1. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000,00 € για μισθωτούς & συνταξιούχους και καθορισμός νέας φορολογικής κλίμακας με πρόσθετα κλιμάκια. Άμεση κατάργηση του άρθρου 10 του ν.4472/2017 που αφορά την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από την 1-1-2020.

2. Επαναφορά όλων των φοροαπαλλαγών που καταργήθηκαν, όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές αποδείξεις κ.λπ.

Ε' ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Η Ελληνική Αστυνομία, ως βασικός βραχίονας της εκτελεστικής εξουσίας και μηχανισμός διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής πρέπει να λάβει την υψηλή θέση που της αντιστοιχεί στη σειρά προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης. Δεν νοείται ασφαλής χώρα χωρίς δυνατό σύστημα ασφάλειας, χωρίς τη δυνατότητα εφαρμογής των νόμων. Το καθεστώς ανομίας που διαμορφώθηκε στη χώρα μας επί σειρά ετών, εξέθρεψε τη διαφθορά και τη σήψη του ίδιου του πολιτικού μας συστήματος , υπονόμευσε τα θεμέλια της κοινωνίας, τις αρχές του κράτους δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Καλούμε τη σημερινή κυβέρνηση να συμβάλλει στην θωράκιση της Ελληνικής Αστυνομίας και του Έλληνα Αστυνομικού ώστε απερίσπαστα να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο, δεδομένου ότι η κοινωνική αποδοχή της Αστυνομίας διαχρονικά είναι σε περίοπτη θέση έναντι άλλων θεσμών και κρατικών Υπηρεσιών.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε να απαιτούμε και από τη σημερινή Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά τις προτάσεις μας, απαντώντας, επιτέλους, στο καίριο ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε και για τι τη θέλουμε». Όσο αποφεύγει, συνολικά, το πολιτικό σύστημα να δώσει καθαρές απαντήσεις, άλλο τόσο θα διαιωνίζονται αρνητικά φαινόμενα και θα συντηρείται το χάσμα μεταξύ αστυνομίας και κοινωνίας, με αποτέλεσμα να μην απελευθερώνονται οι δυνάμεις εκείνες, που υπάρχουν και θέλουν, ενώ δεν μπορούν σήμερα, να στηρίξουν, πραγματικά, το κοινωνικό μας έργο επ' ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας. Προς επίρρωση όλων αυτών, τολμήσαμε το αδιανόητο, μια εκδήλωση διαλόγου για «ανοιχτές και ελεύθερες πόλεις» στην πλατεία Εξαρχείων και ξεσκεπάσαμε τους άτολμους πολιτικούς που δεν πίστεψαν σε αυτήν την εξωστρεφή μας πρωτοβουλία, πιστεύοντας ότι μπορούν εσαεί να κοροϊδεύουν τους πάντες και τα πάντα.

Όσο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πολιτική στον Τομέα Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας με δογματισμούς και οικονομικές περικοπές και όχι ως μια εθνική υπόθεση, κάθε προσπάθειά μας αναπόφευκτα θα υπονομεύεται προς «τέρψιν» όσων επιβουλεύονται τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αυτήν την ίδια την ανάκαμψη και την ευημερία της χώρας.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΑΖΕΤΑΙ. ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ!

Εσύ; Πρωταγωνιστής ή κομπάρσος; Η απόφαση στα χέρια σου!

 

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2017
Το 27° ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

 

 

Είσαι Εδώ : Αρχική Σελίδα