Font Size

Cpanel

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ο.ΑΣ.Υ. 28-11-2017

poasy4
Αθήνα, 01 Δεκεμβρίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 200/2/149-ε

Συνεδρίασε, την 28 Νοεμβρίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας και κυρίως εκ μέρους της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας που είχαν προσκληθεί να παραστούν και να δώσουν τις δέουσες απαντήσεις ενώπιον όλων των μελών του.

Κατά την έναρξη των εργασιών της συνεδρίασης και προτού τεθούν τα προς συζήτηση θέματα από τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας, κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική Αττική, με την επισήμανση ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε μέριμνα για τους πληγέντες συναδέλφους μας – κατοίκους της περιοχής αυτής, ζητώντας τη στήριξη της Ηγεσίας για τις από εδώ και πέρα δράσεις που θα αναλάβει η Ομοσπονδία σε συνεργασία με την τοπική Ένωση.

200-2-149ea

 

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, κάλεσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκο ΤΟΣΚΑ, να ενημερώσει το Σώμα για τα εκκρεμή ζητήματα, όπως είναι οι μισθολογικές στρεβλώσεις και η μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΣτΕ, η παράταση που δόθηκε αναφορικά με την έκδοση του π.δ. για τα οδοιπορικά, οι ελεύθερες μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, οι προσλήψεις νέων αστυνομικών, το π.δ. για την απογραφή των αστυνομικών, η Κ.Υ.Α. των δοκίμων, το π.δ. του καθορισμού των δικαιολογητικών του ΤΕΑΠΑΣΑ για την καταβολή του βοηθήματος του ν.826/1978 και η Κ.Υ.Α. των επιδομάτων αναπηρίας και κινδύνου, ενώ απευθυνόμενος και προς τον παριστάμενο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ, ανέφερε ενδεικτικά ορισμένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η ίδια η διοίκηση, όπως π.χ. οι επιλεκτικές μετακινήσεις για το μεταναστευτικό, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μέσων, η αδυναμία αντιμετώπισης του θέματος της καθαριότητας και της θέρμανσης των κτιρίων, ιδίως στις ορεινές περιοχές κλπ.

Ο Υπουργός, αφού ευχήθηκε καλή δύναμη στο νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο και ζήτησε την εποικοδομητική συνεργασία με βάση τον θεσμικό μας ρόλο, δήλωσε ότι το «κλίμα» στη χώρα μας βελτιώνεται σταδιακά αν και οι τεράστιες μισθολογικές απώλειες που υπέστησαν οι μισθωτοί, δεν αναστρέφεται με μια απλή υπογραφή. Αναφέρθηκε δε στα θεσμικά θέματα που δρομολογήθηκαν μέχρι σήμερα και είπε ότι οριστικοποιήθηκε το π.δ. που λύνει σημαντικά θέματα, τα οποία απασχολούν το προσωπικό για πολλές δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιολογητικών του ν.826/1978 και την επόμενη εβδομάδα μάλλον θα λάβει ΦΕΚ. Επίσης, μας γνώρισε ότι η Κ.Υ.Α. για τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου είναι ήδη στο γραφείο του και θα τύχει σχετικής επεξεργασίας, ενώ η επίλυση του θέματος των μετακινήσεων με τα ΜΜΜ στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε καλό δρόμο. Τέλος, για το ζήτημα της αποζημίωσης των δοκίμων αστυνομικών, είπε ότι η ΚΥΑ βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν ανακοινώνει κάτι, προτού οριστικοποιηθεί η επίλυσή τoυ.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ευχήθηκε με τη σειρά του σε όλους γόνιμη θητεία, τονίζοντας ότι ως Ηγεσία, όχι μόνο έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής, αλλά δηλώνει και αλληλέγγυος σε θέματα συνδικαλιστικών διεκδικήσεών μας, αναφορικά με τα μισθολογικά – συνταξιοδοτικά και άλλα ζητήματα. Παραδέχθηκε ότι το οικονομικό κόστος του π.δ. των οδοιπορικών είναι αρκετό, συγκριμένα «δυσβάστακτο» και ευελπιστεί να υλοποιηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με τις μεταθέσεις και την κριτική που ασκήθηκε σε αυτές, δήλωσε ότι με τη δημοσίευση του π.δ. 75/2016 έχει αλλάξει το πλαίσιο του σχετικού κώδικα, κάνοντας βελτιωτικές επεμβάσεις επί αυτού, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και του εργασιακού συμφέροντος, ισοπόσως. Επίσης, μας γνώρισε ότι καταγράφονται οι θεσμικές ανάγκες του λειτουργικού πλαισίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι κάθε χρόνο κρίνεται σκόπιμη η έκδοση ενός π.δ. που θα βελτιώνει ζητήματα που δεν προκαλούν οικονομικό κόστος. Τέλος, ζήτησε να επανεξεταστεί ο τρόπος έκφρασης της επιβεβλημένης και θεσμικά απαραίτητης κριτικής, δίνοντας έμφαση στην «ευπρέπεια λόγου».

Διευκρινήσεις δόθηκαν, επίσης, εκ μέρους των Προϊσταμένων του Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστρατήγου κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ και του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης & Πληροφορικής / Α.Ε.Α., Υποστρατήγου κ. Γεωργίου ΚΩΤΣΑΚΗ, καθώς και της Προέδρου του ΤΕΑΠΑΣΑ, Ταξιάρχου κας Παναγιώτας ΧΑΡΩΝΗ.

Ειδικότερα, τέθηκαν με έμφαση τα μεγάλα ελλείμματα στον τομέα των υποδομών και τεχνικών μέσων με αποτέλεσμα να μην τηρούνται στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και να κινδυνεύουν άμεσα οι συνάδελφοι των μαχίμων υπηρεσιών (νωπές οι επιθέσεις στο ΑΤ Πεύκης και στη διμοιρία στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ), για τα οποία τα στελέχη του Αρχηγείου επικαλέστηκαν το πλαίσιο της διαδικασίας των διαγωνισμών και δαπανών, παρότι από την πλευρά τους γίνεται προσπάθεια να δοθούν λύσεις ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Τόνισαν ότι, με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση βελτιώνεται η προαναφερθείσα διαδικασία των δαπανών και είναι ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την προμήθεια συνολικά εννιακοσίων τριάντα ενός (931) οχημάτων διαφόρων τύπων, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και ΕΣΠΑ, καθώς και διαγωνισμοί για όλα τα είδη από τη νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Προμηθειών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Παραδέχθηκαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα στην εκκαθάριση υπομνημάτων και καταβολής οδοιπορικών εξόδων, ενώ όταν ανακύπτουν θέματα με τις προκαταβολές αυτών στις παγίες των Υπηρεσιών και υποβάλλονται αιτήματα ενίσχυσης, τότε από την πλευρά του Αρχηγείου γίνονται οι σχετικές ενέργειες ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δευτερευόντων διατακτών.

200-2-149eb

Παράλληλα, στο θέμα της καθαριότητας, μετά και τη θετική γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκτιμούν ότι σε δεκαπέντε (15) ημέρες θα υπογραφούν συμβάσεις που θα καλύπτουν όλο το επόμενο έτος, ενώ άμεσα υπογράφεται και η σύμβαση για την προμήθεια χαρτιού (έτους 2018) σε όλη την Ελλάδα. Αναφορικά με την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, μας γνώρισαν ότι και εδώ υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα, όπως είναι η ημερομηνία καθορισμού της τιμής αυτού κ.λπ., με αποτέλεσμα να απαγορεύονται οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έγκαιρη αντιμετώπιση του χειμώνα, αλλά, γνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες, ενισχύουν, όταν τους ζητηθεί, απομακρυσμένες κυρίως Υπηρεσίες για να γίνουν ενέργειες σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες, αν εν τέλει δε γίνονται, οφείλονται στον κακό προγραμματισμό των δευτερευόντων διατακτών. Από την πλευρά μας, αναδείχθηκε το έλλειμμα στον τομέα της εκπαίδευσης των διαχειριστών, καθώς επίσης και η μη έκδοση αναγκαίας προς τούτο εγκυκλίου με οδηγίες για τις διαδικασίες διαχείρισης δαπανών.

Για το μείζον ζήτημα της εφαρμογής του νέου μισθολογίου, τονίστηκε, από την πλευρά της Ηγεσίας, ότι είναι όλα έτοιμα, γίνονται αυτή τη στιγμή έλεγχοι για πιθανά λάθη και η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2018. Στις δε κρατήσεις, μας γνώρισαν ότι, δεν υπάρχει πρόβλημα και θα κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο.

Όσο για την έκδοση της Κ.Υ.Α. σχετικά με τις κρατήσεις και παροχές του Ταμείου, η Πρόεδρός του κα Χαρώνη, αναφέρθηκε, τόσο στα σημαντικά ζητήματα που επιλύει αυτή, όσο και στην πρόταση του ΔΣ αυτού, για πρόβλεψη δόσεων σε περίπτωση μη έγκαιρης δημοσίευσης αυτής, καθώς επίσης και στη βιωσιμότητα των Τομέων και στα αναλογιστικά πλεονάσματα. Επίσης, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του Ταμείου, στις πρωτοβουλίες αναφορικά με τα δάνεια, στα βοηθήματα του ειδικού λογαριασμού, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και στην επέκταση του Κλάδου Υγείας στους ασφαλισμένους στα Ταμεία της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής.

Ο αντιπρόεδρος Οικονομικών, κ. Βασίλης ΠΑΝΤΑΖΗΣ, με την ιδιότητα και του συμμετέχοντος, τόσο στο ΔΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ, όσο και στη Συμβουλευτική Επιτροπή του ΕΦΚΑ, παρουσίασε το σχέδιο της ως άνω ΚΥΑ, τις αναλογιστικές μελέτες του εν λόγω Ταμείου, τα αποτελέσματα αυτών καθώς και αναλυτικά παραδείγματα υπολογισμού εισφορών και παροχών με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τη δημοσίευση της προαναφερόμενης ΚΥΑ, τα οποία, σε καμία περίπτωση, δεν προκαλούν μειώσεις στις παροχές και αυξήσεις στις εισφορές του προσωπικού, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, στις οποίες προκαλούνται αυξήσεις στις εισφορές, ύψους περίπου 5,00 €, με ανάλογη όμως αύξηση των παροχών αυτών. Σχετικά με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από 1-1-2018 υπήρξε επιφυλακτικός, διότι το πλαίσιο των εισφορών δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, δεδομένων και των νομοθετικών εκκρεμοτήτων, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι ενέργειες θα έπρεπε να είχαν λάβει χώρα πριν από τη ψήφιση του νέου μισθολογίου και σε κάθε περίπτωση μετά τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Τέλος, αναφέρθηκε στις επαφές της Ομοσπονδίας μας με όλους τους Προέδρους των Ταμείων που τυγχάνουν ασφαλισμένοι οι αστυνομικοί, αλλά και στις προτάσεις που έλαβαν χώρα από μέρους μας.

Για τις δικαστικές διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας, αναφορικά με τις μισθολογικές αδικίες, ενημέρωση έγινε από τον νομικό σύμβουλο, κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ αφενός για την αίτηση συμμόρφωσης που έχουμε καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ, αφετέρου δε για την αίτηση ακύρωσης της εγκυκλίου που έχει εκδοθεί για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Για τη μην πρώτη αίτηση, που έχει συζητηθεί ήδη από τις 31-10-2017 αισιοδοξεί ότι θα ληφθεί απόφαση το επόμενο δίμηνο και αυτή θα είναι εκ νέου επιβολή προστίμου στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ για την δεύτερη αίτηση, που κατατέθηκε επίσης στο ΣτΕ, από κοινού με την ΠΟΑΞΙΑ, στις 14-11-2017, τόνισε ότι θα δοθεί μια δύσκολη μάχη με πολλές δικονομικές και ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Τέλος, στο ΔΣ τέθηκαν και συζητήθηκαν θέματα οργανωτικής φύσεως της Ομοσπονδίας μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2017 Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ο.ΑΣ.Υ. 28-11-2017