Font Size

Cpanel

Εργασίες 28ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.

poasy4
Αθήνα, 12 Μαρτίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 701/8/17-ια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ολοκληρώθηκαν, με επιτυχία, οι εργασίες του 28ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη Ερέτρια Ευβοίας (7-8 Μαρτίου 2018), τροφοδοτώντας με «οξυγόνο δημοκρατίας» την απαιτητική συνδικαλιστική μας λειτουργία και δράση, σε μια περίοδο κατά την οποία η μη επίλυση παλαιών και νέων προβλημάτων, συνιστά ευθεία απειλή της σωματικής ακεραιότητας και της υγείας χιλιάδων αστυνομικών, σε όλη τη χώρα.

Το Συνέδριο διεξήχθη στον απόηχο της επίθεσης με χειροβομβίδα στο ΑΤ Καισαριανής, αλλά και των απαράδεκτων επεισοδίων που έλαβαν χώρα με αφορμή πλειστηριασμούς, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου για άλλη μια φορά, συνάδελφοί μας τραυματίστηκαν εξαιτίας συγκεκριμένων επιλογών της διοίκησης, για τις οποίες το συνδικαλιστικό μας κίνημα διαμαρτύρεται εντόνως και απαιτεί από την κυβέρνηση και κάθε άλλο αρμόδιο, να δοθεί τέλος τόσο στην ανομία όσο και στην επικίνδυνη χρησιμοποίηση της αστυνομίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με την παρουσίαση του Διοικητικού Απολογισμού από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα της Εκτελεστικής Γραμματείας κ.κ. Γρηγόρη Γερακαράκο και Γιώργο Παπατσίμπα. Τον Οικονομικό Απολογισμό και τον Προϋπολογισμό ετών 2018-2019, παρουσίασε ο Ταμίας της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Κουλιάκης. Από τη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε, προέκυψε η υπερψήφισή τους με συντριπτική πλειοψηφία.

28synedrio1

Επίσης, εισηγητικά, ενημέρωση των συνέδρων έγινε για τα οικονομικά – ασφαλιστικά θέματα από τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών κ. Βασίλειο Πανταζή και για τα θέματα εκπαίδευσης από τον Γραμματέα Δ.Σ. κ. Χρήστο Συνδρεβέλη, ο οποίος μετέφερε στους συνέδρους και το χαιρετιστήριο μήνυμα του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου σε σχέση με το πάγιο αίτημά μας για αναβάθμιση - ανωτατοποίηση των Αστυνομικών Σχολών, ένα θέμα για το οποίο προσβλέπουμε σε θετικές αποφάσεις, άμεσα.

Για τις ραγδαίες εξελίξεις στο «μισθολογικό», σε σχέση με τις προσφυγές μας στο ΣτΕ, ο νομικός σύμβουλος κ. Χάρης Μπουκουβάλας ενημέρωσε τους συνέδρους για την νέα ιστορική απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής Συμμόρφωσης, αλλά και για την εκδίκαση της νέας προσφυγής που καταθέσαμε στο ΣτΕ κατά των αντισυνταγματικών διατάξεων του νέου ειδικού μισθολογίου και η οποία ορίστηκε να συζητηθεί στις 19 Μαρτίου 2018 από το Στ' Τμήμα και όχι από την Ολομέλεια. Ωστόσο, η πλευρά του δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών) κατέθεσε αίτηση αναβολής της συζήτησης, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση σύμπασες τις δυνάμεις μας, με ορατό το ενδεχόμενο και άμεσων κινητοποιήσεων.28synedrio2

Το διεκδικητικό μας πλαίσιο αναπτύχτηκε τόσο από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη Γερακαράκο, όσο και από τους Προέδρους των άλλων Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας κ.κ. Ιωάννη Κατσιαμάκα (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), Ιωάννη Σταμούλη (Ε.Α.Π.Σ.), Δημήτριο Σταθόπουλο (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) και Γεώργιο Δριβάκο (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.) σε ό,τι αφορά τις κοινές μας διεκδικήσεις, ζητήθηκε, δε, εμφαντικά, να τοποθετηθούν, συγκεκριμένα επ' αυτών, οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των Πολιτικών Κομμάτων.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, αφού υπενθύμισε σε όλους ότι είμαστε ένα μαχητικό συνδικάτο που σέβεται το ρόλο του και τους ανθρώπους που εκπροσωπεί και ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί «δεδομένους», αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις (μακεδονικό, πολιτικές εντάσεις με αφορμή καταγγελίες για μίζες, σύγκρουση με τη δικαιοσύνη κλπ) και διερωτήθηκε αν όλα αυτά οδηγούν τη χώρα στην κανονικότητα, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ή αν προοιωνίζονται νέες περιπέτειες;

Επισήμανε δε τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος για το μεγάλο πρόβλημα της ανασφάλειας που βιώνει η ελληνική κοινωνία και κυρίως όσοι αστυνομικοί υπηρετούν στην «πρώτη γραμμή του πυρός» και, -παραπέμποντας στο σύνθημα του 28ου Συνεδρίου-, τόνισε ότι η Ασφάλεια και η Δικαιοσύνη είναι οι θεμέλιοι λίθοι της κοινωνικής ευημερίας. Για ποια ανάπτυξη και ποια ευημερία θα μιλάμε, όμως, αν επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και οι πολίτες νιώθουν μονίμως την αδικία, την κοροϊδία και την εκμετάλλευση; Κάλεσε, δε, τον πολιτικό κόσμο, να αφήσει τις αντιπαραθέσεις για τα Σώματα Ασφαλείας και να εργαστεί για ένα Κράτος δικαίου και μια Ελληνική Αστυνομία σύγχρονη και αποτελεσματική.

28synedrio3

Τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Πρόεδρο κατά προτεραιότητα, αφορούσαν το Μισθολόγιο, τις αποφάσεις ΣτΕ και την επικινδυνότητα της εργασίας, τις νέες προσλήψεις και την επαναφορά των 6.700 κενών οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι πόρτες για μετάθεση εκτός Αττικής, την ανωτατοποίηση των Αστυνομικών Σχολών και την απαράδεκτη εκμετάλλευση των δοκίμων, την αναπλήρωση των «κουρεμένων» 350.000.000 ευρώ του ΤΕΑΠΑΣΑ και των περίπου 13.000.000 του Ειδικού Λογαριασμού, τη μη ύπαρξη ρευστότητας στις Υπηρεσίες του Σώματος, τις ελλιπείς προμήθειες οχημάτων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, το δικαίωμα της απεργίας και τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα ρυθμίζει ουσιώδη ζητήματα λειτουργίας της αστυνομίας.

Λόγω απουσίας εκπροσώπου της Κυβέρνησης (ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας είχε αναχωρήσει για τη σύνοδο των ομολόγων του Υπουργών στις Βρυξέλλες), ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης δήλωσε ότι τα περισσότερα θέματα που θίχτηκαν από τον κ. Πρόεδρο, τον υπερβαίνουν, αλλά σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση, όπως είπε, αποδεικνύει εμπράκτως ότι λύνει προβλήματα. Έφερε, δε, ως παράδειγμα, τα εγκαίνια από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, του νέου κτιρίου που στεγάζει την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής στη Φυλή. Έδωσε, επίσης, τα εύσημα στο αστυνομικό προσωπικό –και της Ευβοίας– για τις μεγάλες επιτυχίες στη δίωξη του εγκλήματος και τόνισε ότι παρά τη δημοσιονομική στενότητα, έχουν γίνει θετικά βήματα, τα οποία απαρίθμησε (αναδιοργάνωση υπηρεσιών, προμήθειες οχημάτων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ψυχολογική γραμμή στήριξης, κ.ά).

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ηγεσία του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας είναι διαρκώς στο πλευρό του Έλληνα αστυνομικού και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λυθούν υπαρκτά προβλήματα.

28synedrio5

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, αναφέρθηκε στις παθογένειες του συνδικαλισμού γενικά στη χώρα μας και τόνισε ότι σέβεται το ρόλο των ενστόλων, διατηρώντας, ωστόσο, το δικαίωμα να καυτηριάζει την πιθανή ύπαρξη προβληματικών υπηρεσιών, όπως έκανε για το ΛΣ, με αφορμή τη ρύπανση του Σαρωνικού και παρεξηγήθηκε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση και στην δεινή οικονομική θέση της χώρας, ζητώντας αυτοσυγκράτηση για τα οικονομικά αιτήματα και διεκδικήσεις με μέτρο.

Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κα Γιώτα Κοζομπόλη συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό και ότι θα είναι λίγα ό,τι κι αν δώσει η κυβέρνηση, διότι η προσφορά του Αστυνομικού, είναι τεράστια. Ως κοινοβουλευτική ομάδα, είναι ανοικτή στη συζήτηση για την επίλυση των αιτημάτων που τέθηκαν.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο του 2015 είμαστε αντιμέτωποι με τη ραγδαία όξυνση του προβλήματος της ασφάλειας, ενώ υπογράμμισε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη παντού, χωρίς εξαιρέσεις και άσυλα ανομίας, μέσω της κατάργησης νόμων και ανασύστασης της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Παράλληλα, χαρακτήρισε εμπαιγμό τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΣτΕ και τη μη επιστροφή του υπολοίπου 50% των μισθολογικών περικοπών, υποσχέθηκε δε ένα νέο μισθολόγιο με αξιοπρεπείς αποδοχές, ενώ για την επικινδυνότητα του λειτουργήματος, έθεσε ως προϋπόθεση τη ψήφισή της με μια υπουργική τροπολογία και όχι με απλή βουλευτική, προκειμένου να υπάρξει έκθεση του ΓΛΚ και επίσημη πληροφόρηση για το οικονομικό κόστος της υλοποίησής της.

Η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, Βουλευτής κα Έφη Χριστοφιλοπούλου, που εκπροσώπησε την Πρόεδρο κα Φώφη Γεννηματά, είπε ότι το ισχύον μισθολόγιο χρειάζεται διόρθωση, μέσω της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, και ότι λένε ΝΑΙ στις αποφάσεις του ΣτΕ, ΝΑΙ στη συζήτηση για νέο μισθολόγιο, ενώ για την αναγνώριση της επικινδυνότητας ανέφερε ότι είναι θέμα κόστους. Για δε το δικαίωμα της απεργίας, τόνισε ότι χρειάζεται διάλογος για να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε την άσκησή του σε έναν οργανισμό που αποτελεί ασπίδα της Δημοκρατίας αλλά που βεβαίως έχει και εργαζόμενους με δικαιώματα.

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χρήστος Κατσιώτης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού και ζήτησε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα της εργασίας. Επίσης, ζήτησε την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και την αναπλήρωση των αποθεματικών των Ταμείων, ενώ υποστήριξε και το αίτημά μας για την απεργία.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. και Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη κ. Ευστάθιος Ανθόπουλος παραδέχθηκε ότι είναι δίκαιο το αίτημα για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και ζήτησε τις προτάσεις μας για το μισθολόγιο - βαθμολόγιο.

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν επίσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος ζήτησε τις προτάσεις μας καθόσον η Ηγεσία είναι αποφασισμένη να προβεί σε τομές (αξιολόγηση, παράλληλη επετηρίδα, θεματικά σχολεία κλπ.), ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Μπακογιάννης και η Δήμαρχος Ερέτριας κα Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ενώ στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου ΑΕΑ Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας Υποστράτηγος κ. Μιλτιάδης Πουρσανίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Νικολιδάκης, ο Συντονιστής Τομεάρχης Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Μαλαγκωνιάρης, ο Πρόεδρος της ΙΡΑ κ. Ιωάννης Καραπατάκης και ο Πρόεδρος Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Ευβοίας κ. Σωκράτης Σκλιάς.28synedrio4

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, έγιναν αναφορές στις δραστηριότητες και τα αιτήματα της Γραμματείας Γυναικών, καθώς και στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Αθήνα, στις 21 Μαρτίου 2018.

Το σχέδιο Ψηφίσματος εγκρίθηκε ομόφωνα με τη δέσμευση να εμπλουτιστεί αυτό μετά από αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν είτε μεμονωμένα από αντιπροσώπους είτε από άλλους αιρετούς συναδέλφους και συνδικαλιστικές παρατάξεις και αφορούν την αξιολόγηση των αξιωματικών και την επιλογή Ηγεσίας, το βαθμολόγιο, τη νομική προστασία, το επίδομα παραμεθορίου, τις υπηρεσιακές ταυτότητες ως ταξιδιωτικά έγγραφα, τη θέσπιση υποτροφιών για τέκνα πεσόντων αστυνομικών, θέσπιση ευεργετικών διατάξεων για τη γυναίκα αστυνομικό, την τοποθέτηση νέων αστυφυλάκων στο Μεταγωγών Αττικής, στη ΔΑΕΑ, στο Αλλοδαπών και αλλού, τη διεύρυνση της εκλογιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και των χαμηλόβαθμων αξιωματικών, τη συμμετοχή συνδικαλιστών στις επιτροπές αξιολόγησης των «στόχων», το ωράριο εργασίας, τα ρεπό κ.λπ.

Στις κρίσιμες μάχες που έχουμε μπροστά μας, ας γίνει πυξίδα μας το αδιαμφισβήτητο απόφθεγμα του 28ου Συνεδρίου μας, ότι «η απραξία των πολλών, είναι χειρότερη από τις αποφάσεις των λίγων»!

Με ενότητα, αποφασιστικότητα, ουσιαστική δουλειά και ανάληψη των ευθυνών που απορρέουν από τα όποια αξιώματα, εντός κι εκτός συνδικαλιστικού κινήματος, θα πετύχουμε τους στόχους μας. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2018 Εργασίες 28ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.