Font Size

Cpanel

Συμμετοχή της Π.Ο.ΑΣ.Υ. σε διυπηρεσιακές δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

poasy4
Αθήνα, 20 Μαρτίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 600/8/47-θ΄
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι βάσεις για την εξωστρεφή παρεμβατική συνεργασία - συμβολή μας στην αντιμετώπιση του μείζονος κοινωνικού προβλήματος της κακοποίησης γυναικών, τέθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεών της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.gg1

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξεως κ. Δημήτρης ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, η Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγος κα Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α., Υποστράτηγος κ. Ανδρέας ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφαλείας/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ ΠΛΟΥΜΗΣ και ο Διευθυντής του Κλάδου Τάξης/Α.Ε.Α. Ταξίαρχος κ. Δημήτριος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ενώ από την πλευρά των εκπροσώπων της πολιτείας και των φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη και την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι: Θεοδώρα ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΚΟΥ, Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΓΓΙΦ του υπουργείου Εσωτερικών, Πολυξένη ΚΑΤΣΑΡΓΥΡΗ, επιστημονική επόπτρια υποδομών της Περιφέρειας Αττικής του ΚΕΘΙ, Γεωργία ΓΚΟΝΟΥ, διευθύντρια Έρευνας, εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης ΕΕΤΑΑ, Γεωργία ΜΠΟΥΡΗ, προϊσταμένη στο Τμήμα Πολιτικής Ισότητας και αντιμετώπισης διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων, Σταματίνα ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ, κοινωνική λειτουργός του Ξενώνα της δομής φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Αθηναίων, Θεώνη ΝΙΚΟΛΕΤΟΥ, παιδαγωγός του ίδιου Ξενώνα, Κική ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ, ψυχολόγος PhD, πρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού δικτύου κατά της βίας και Αντωνία ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού δικτύου κατά της βίας.

Από πλευράς Ομοσπονδίας, εκτός από τις συναδέλφισσες που στελεχώνουν την πενταμελή Γραμματεία Γυναικών, Μαρία ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ελένη ΓΚΙΟΥΖΕΛΗ, Θεοδώρα ΣΦΕΝΔΟΝΗ, Αναστασία ΚΟΥΡΕΤΑ και Βασιλική ΜΠΟΥΚΑ, συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ο Αντιπρόεδρος θεμάτων Μελετών - Επιμόρφωσης Αστυνομικών & Ειδικός Γραμματέας κ. Σταύρος ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ, ο Γραμματέας του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ κ. Χρήστος ΣΥΝΔΡΕΒΕΛΗΣ και ο ειδικός συνεργάτης κ. Αθανάσιος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ.

Τη βούλησή τους για την παγίωση της, μεταξύ τους, στενότερης συνεργασίας, ανέπτυξαν όλες οι πλευρές, καταθέτοντας εμπειρίες και προτάσεις με στόχο την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί το αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα της κακοποίησης και προσφεύγουν στις καθ' ύλιν αρμόδιες υπηρεσίες (αστυνομία, εισαγγελία, νοσοκομεία κρατικές δομές, ΜΚΟ) επιζητώντας προστασία αλλά και την τιμωρία των θυτών.

Με δεδομένο ότι ο αστυνομικός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις δομές πρόνοιας, τονίστηκε ότι επειδή αποτελεί σημαντικό κρίκο στην όλη διαδικασία, είναι καθοριστικής σημασίας τόσο η γνώση των καθηκόντων του ως προανακριτικού υπαλλήλου με σαφή διάκριση των καθηκόντων άλλων εμπλεκομένων (π.χ. Ιατροί, Εισαγγελείς) όσο και η παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας που απειλούνται και κακοποιούνται βάναυσα είτε εντός είτε εκτός οικίας (ενδοοικογενειακή βία, σωματικές βλάβες, απόπειρες δολοφονίας, λεκτική βία, σεξουαλική παρενόχληση-κακοποίηση, εμπορία λευκής σαρκός κλπ).

Τόσο από την πλευρά της Γραμματείας Γυναικών όσο και των εκπροσώπων των φορέων, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ξεδιπλωθεί σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών σε συνεργασία με επαγγελματίες πεδίου (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, στελέχη μονάδων), προκειμένου να σπάσουμε το φόβο και τα όποια θύματα – που δυστυχώς είναι αφάνταστα πολλά – να διαβούν το κατώφλι είτε των Αστυνομικών Τμημάτων είτε των δομών Πρόνοιας για να καταγγείλουν άφοβα τους δράστες και να απαλλαγούν από το μαρτύριό τους.

gg2

Για να υπάρξει εδραίωση της προσπάθειας αυτής και να μην καταγραφεί σαν μια απλή αποσπασματική κίνηση, τόσο ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης όσο και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δεσμεύτηκαν ότι θα λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε και θα εμπλουτίσουν το σχετικό πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται στην Ελληνική Αστυνομία και το οποίο επιδέχεται νέες σοβαρές θεσμικές παρεμβάσεις και αλλαγές.

Για να αναπτυχθεί η επιδιωκόμενη σχέση εμπιστοσύνης, κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει άμεσα ενεργοποίηση της αστυνομικής διοίκησης μέσω τηλεδιάσκεψης και έκδοσης σχετικών εγκυκλίων, ώστε η κοινή βούληση να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί σε επίπεδο Αστυνομικών Τμημάτων, με σειρά δράσεων, όπως έκδοση οδηγιών με «καλές πρακτικές» - κωδικοποίηση των πρώτων βημάτων κατά την υποδοχή στο Τμήμα μιας γυναίκας-θύματος, ενημέρωση για τη νέα νομοθεσία («Σύμβαση Κωνσταντινούπολης», αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα χωρίς καταβολή παραβόλου 100 ευρώ, τεκμηρίωση καταγγελιών κλπ), ευαισθητοποίηση του κοινού με την αναπαραγωγή σχετικού βίντεο της αστυνομίας, συνεργασία με τη Γραμμή SOS 15900, συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (έκδοση πιλοτικών προγραμμάτων) για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, λεπτομερέστερη στατιστική καταγραφή και άλλα.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της Γραμματείας Γυναικών όλους όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη και έθεσε στη διάθεσή τους τόσο την ΠΟΑΣΥ και τη Γραμματεία Γυναικών όσο και τα λοιπά όργανα του συνδικαλιστικού μας κινήματος, τονίζοντας ότι πρέπει να θεωρούν την ΠΟΑΣΥ σύμμαχο στην προσπάθειά τους. Θα συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην ανάδειξη του προβλήματος μέσω των δομών ενημέρωσης και επικοινωνίας της ΠΟΑΣΥ (εφημερίδα, σάιτ, τηλεοπτική εκπομπή «Αστυνομία και Κοινωνία», ημερίδες) και των συνεδριάσεων των οργάνων της (Συνέδρια -Γενικές συνελεύσεις), αλλά και με παρεμβάσεις μας σε τοπικό επίπεδο, στις Υπηρεσίες, κατά τις τακτικές ενημερώσεις του αστυνομικού προσωπικού.

Η χθεσινή συνάντηση εργασίας με αντικείμενο ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου για πρώτη φορά θα υπάρξει ταυτόχρονα με την υπηρεσιακή και συνδικαλιστική διασύνδεση, συνιστά μια ακόμα κατάκτηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος και ανοίγει νέους δρόμους εξωστρεφούς δράσης μέσα στην κοινωνία, πόσω μάλλον όταν και η αστυνομία κομμάτι της ίδιας κοινωνίας είναι και αναπόφευκτα βιώνει τα ίδια προβλήματα στο μέτρο, φυσικά, που της αντιστοιχούν.

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την άμεμπτη λειτουργία του αστυνομικού θεσμού στη χώρα μας, αναδεικνύοντας παθογένειες και εσωτερικά προβλήματα και απαιτώντας από την εκάστοτε κυβέρνηση να μην φείδεται χρημάτων όταν πρόκειται για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους συνανθρώπους μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2018 Συμμετοχή της Π.Ο.ΑΣ.Υ. σε διυπηρεσιακές δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών