Font Size

Cpanel

karapanos

Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αιτωλίας
ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Νικόλαος

 

Με «οδηγό» τους αγώνες της ΠΟΑΣΥ,
θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε το έργο μας

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αιτωλίας κ. Νικόλαος Καραπάνος απαντά στις ερωτήσεις της Νέας Αστυνομίας για το νέο συνδικαλιστικό ξεκίνημα.

  Συνάδελφε, έχεις την τιμή να υπηρετείς το αξίωμα του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Α.Δ. Αιτωλίας, του σωματείου που ιδρύθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών του συνδικαλιστικού μας κινήματος να αντιμετωπίσει την αδράνεια του συστήματος, την απαξίωση και τη φθορά του χρόνου, αντλώντας δυνάμεις από την ίδια τη βάση, από τους απλούς συναδέλφους, που καλούνται να επιτελέσουν ένα τιτάνιο αστυνομικό έργο. Μιλήστε μας για τις αγωνίες των συναδέλφων σας και για τις παρακαταθήκες με τις οποίες ξεκινάτε το δύσκολο έργο σας, χωρίς να εκληφθεί ως μομφή για σας ή τους προκατόχους σας, η κοινή διαπίστωση ότι η Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία της πρέπει να αγωνιστούμε πιο δυναμικά και πιο μαζικά για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πολύπλευρης κρίσης που πλήττει την πατρίδα μας.

  Καταρχήν, χαίρομαι για την ευκαιρία που μου δίνεται να εκφράσω την προσωπική μου αγωνία, αλλά και αυτή των συναδέλφων μου για το αύριο που διαγράφεται δυσοίωνο. Θα ήθελα πριν ξεκινήσω να κάνω μια σύντομη αναφορά στην προσωπική μου πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με την ένταξή μου στο σώμα το 1995 αρχίζει και η ενεργή δράση μου στα συνδικαλιστικά. Ήμουν αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία με το σωματείο της Αττικής από το 1997 έως και το 2003 που μετατέθηκα στην Α.Δ. Αιτωλίας. Εκεί, πιο ώριμα και ενεργά, εκλέχτηκα και ανέλαβα κατά σειρά, οργανωτικός γραμματέας, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας στο ενιαίο σωματείο της Αιτωλοακαρνανίας. Σε εναρμόνιση με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 3938, οι αστυνομικοί που υπηρετούμε στην Α.Δ. Αιτωλίας, προχωρήσαμε στην ίδρυση συνδικαλιστικού σωματείου. Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή για μένα που εκλέχθηκα πρώτος πρόεδρος.

 

  Ξεκινάμε τον αγώνα μας με όρεξη για δουλειά και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους μας, όπως αρμόζει σε ένα νέο σωματείο και με πολλούς συναδέλφους να ασχολούνται για πρώτη φορά με τον συνδικαλισμό, να μετέχουν στο Δ.Σ. και στην ΠΟΑΣΥ. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Κοινός μας στόχος η προάσπιση των συμφερόντων των συνάδελφων μας, έχοντας ως παρακαταθήκη τους αγώνες του σωματείου Αιτωλ/νίας και της ΠΟΑΣΥ. Αγωνιούμε προκειμένου να αναδείξουμε- καταγγείλουμε προς κάθε αρμόδιο φορέα τα προβλήματα των Υπηρεσιών της Διεύθυνσής μας και γιατί όχι, γενικά, των συναδέλφων μας στην ΕΛ.ΑΣ. Έτσι θα εκπληρώσουμε σε ικανοποιητικό, τουλάχιστον, βαθμό την κύρια αποστολή μας, που είναι η κατοχύρωση και διατήρηση της Δημόσιας Τάξης και η προστασία της Δημόσιας και Κρατικής Ασφάλειας. Αφετέρου, η προάσπιση, γενικά των εργασιακών συμφερόντων και η εξάλειψη των κινδύνων στην ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων αστυνομικών, καθώς και της αδιαφορίας για τις περιφερειακές υπηρεσίες και την εγκατάλειψή τους.

Πώς θα συμβάλλει το σωματείο σας στην επίτευξη των συνολικότερων στόχων της ΠΟΑΣΥ;

  Προσωπικά γνωρίζω ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, όμως, πιστεύω ότι με την ενεργή συμμετοχή των νέων συναδέλφων (και είναι πολλοί) με όρεξη για προσφορά, θα έρθουν καλύτερες μέρες. Με σκληρή δουλειά θα πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι γνωστό σε όλους μας πλέον, πως η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στο επίκεντρο όλης αυτής της αναταραχής.

 Θέλουμε και παλεύουμε για μια ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ στην υπηρεσία του πολίτη που θα του παρέχει αίσθημα ασφάλειας, που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα και, δε θα τα κρύβει κάτω από το χαλί. Όσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν μια πλασματική εικόνα θα μας βρουν αντιμέτωπους. Θα καταγγείλουμε τέτοιες πρακτικές και μαζικά θα διαδηλώνουμε ενάντιά τους. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας και να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις, ώστε να ξεφύγουμε από την γενικότερη εικόνα κοινωνικής απαξίωσης και μιζέριας που βιώνουμε στις μέρες μας. Έχουμε χρέος να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να καταθέτουμε τις απόψεις μας, προκειμένου να γνωστοποιούμε προς κάθε αρμόδιο φορέα τα προβλήματα, που έχουν ως συνέπεια την αδυναμία εκπλήρωσης της αποστολής μας.

  Με οδηγό τους αγώνες της ΠΟΑΣΥ, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε το έργο της. Είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά και θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

  Πώς ιεραρχείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σε τοπικό επίπεδο και τι ενέργειες κάνετε;

  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έρχονται από βάθος χρόνου. Πλέον, πιστεύουμε πως ως νέα Ένωση, θα μπορέσουμε να τα ιεραρχήσουμε και να τα αναδείξουμε σε επίπεδο Α.Δ. Με το ενιαίο σωματείο «είχαμε χαθεί» από την πληθώρα των προβλημάτων και των αιτημάτων.

  Πρώτο και σημαντικότερο είναι η μεγάλη έλλειψη σε έμψυχο δυναμικό και σε εξοπλισμό, γενικότερο πρόβλημα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά εδώ έχουμε φτάσει σε σημείο να αδυνατούμε να βγάλουμε περιπολικό για δυο και τρεις βάρδιες. Στα περιφερειακά, δε, τμήματα, κάθε συνάδελφος δουλεύει μόνος του 16ωρο (αναμνήσεις από Αστυνομικούς Σταθμούς της δεκαετίας του 60).

  Δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το πρόβλημα της κτηριακής υποδομής. Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση μετεγκατάσταση όλων των Υπηρεσιών σε σύγχρονα κτίρια με τις κατάλληλες υποδομές. Οι παρούσες συνθήκες στέγασης των υπηρεσιών της Α.Δ. είναι ντροπή για όλους μας, ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός που μπορώ να δώσω για την κατάσταση που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Όποιος επισκέπτεται τα κτήρια της Α.Δ., εκφράζει τον οίκτο του για την κατάστασή τους.

  Απαραίτητη επίσης, είναι η αναδιάρθρωση - ανασυγκρότηση των Υπηρεσιών, σύμφωνα με την ανασύσταση των Δήμων (σχέδιο Καλλικράτης), τις ιδιαιτερότητες της Διεύθυνσής μας και τα νέα εγκληματολογικά δεδομένα της περιοχής.

  Όλα αυτά τα έχουμε καταγράψει και κοινοποιήσει προφορικώς και εγγράφως στους αρμοδίους, κατ' επανάληψη. Φυσικά, έχουμε παρουσιάσει όλα όσα μας εμποδίζουν στο να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι στην κοινωνία και στους πολίτες, με παρεμβάσεις-συναντήσεις σε μόνιμη βάση με τους δημάρχους και τους βουλευτές της περιοχής μας, καθώς, στην φυσική και πολιτική μας ηγεσία, είτε με τη μορφή επιστολών είτε με αφορμή τις κατά καιρούς επισκέψεις τους στα μέρη μας Βέβαια, παρ' όλο που διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, μόνο λόγια συμπόνιας και υποσχέσεις εισπράξαμε. Αυτό δεν μας πτοεί. Ως νέο σωματείο δεν θα σταματήσουμε, μέχρι να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ξέρουμε πως ό,τι κατακτήσουμε θα είναι με αγώνα. Τίποτε δεν χαρίζεται.

 Υπηρετείτε σε μια περιοχή που το οργανωμένο έγκλημα δραστηριοποιείται έντονα σε ξηρά και θάλασσα. Η υπαγωγή του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ενδυνάμωση της διακλαδικής συνεργασίας για την πρόληψη και τη δίωξη του εγκλήματος, έχουν απτά αποτελέσματα; Πώς εισπράττετε εσείς, η βάση, τις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις σε αυτό το ζήτημα;

  Το σύνολο των μάχιμων συναδέλφων δεν έχει να χάσει τίποτα, παρά μόνο να κερδίσει από τη συνεργασία με τους συναδέλφους Λιμενικούς. Εξάλλου, έχουμε την ίδια αποστολή, αγωνίες, προβλήματα και διατρέχουμε τους ίδιους κινδύνους. Το Λ.Σ. είναι ένοπλο σώμα και έχει ρόλο αστυνόμευσης στην κοινωνία. Θεωρούμε λογικό και επακόλουθο να είμαστε κάτω από την ιδία «σκέπη». Θεωρούμε ότι είμαστε συνεργάτες και διαπιστώνουμε ότι πάρχουν δυνατότητες κοινής δράσης, όπως και γίνεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Θα αναφερθώ,σε τοπικό επίπεδο, όπου λειτουργούμε, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με μεγάλες επιτυχίες που αντανακλούν στο πανελλήνιο (συλλήψεις λαθρομεταναστών και των διακινητών τους, δίωξη ναρκωτικών, λαθρεμπόριο). Κοινός μας τόπος είναι να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Άλλωστε με τους Λιμενικούς έχουμε κοινούς και παράλληλους πολλές φορές συνδικαλιστικούς αγώνες.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Με οδηγό τους αγώνες της ΠΟΑΣΥ να ενισχύσουμε το έργο μας