Font Size

Cpanel

Konstantopoulos

Συνέντευξη στο «ileiapost» του Γραμματέα του Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Βασίλη Κωνσταντόπουλου

 

«Ο συνδικαλισμός περνάει κρίση ως αξία»

   Είστε από τους συνδικαλιστές που σχεδόν από την πρώτη μέρα που γεννήθηκε στους κόλπους της αστυνομίας ο συνδικαλισμός αποτελείτε ενεργό μέλος του. Έχουν από τότε μέχρι σήμερα υπάρξει διαφοροποιήσεις και αν ναι είναι προς το καλύτερο η προς το χειρότερο...

   Ο συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία ήρθε σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν εργασιακά δικαιώματα και ζούσαμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Κατακτήσεις άλλων εργαζομένων όπως ωράριο εργασίας , αμοιβές για νυχτερινή εργασία και πενθήμερα αποτελούσαν όνειρα «θερινής νυκτός» για τους ένστολους. Οι διαφοροποιήσεις που υπήρξαν από τότε μέχρι σήμερα είναι πάρα πολλές και βελτίωσαν την εργασιακή ζωή των αστυνομικών αλλά ταυτόχρονα έκαναν και ένα άνοιγμα στην Ελληνική Κοινωνία δείχνοντας ότι ο αστυνομικός δεν είναι αντίπαλος με τον πολίτη αλλά υπάρχει για να τον υπερασπιστεί , να τον βοηθήσει , να του παρέχει το αγαθό της ασφάλειας. Ακόμα και σήμερα που κάποιοι χρησιμοποιούν την αστυνομία ως «σάκο του μποξ» για να περάσουν τα οποιαδήποτε σκληρά μέτρα, εμείς θα είμαστε με την κοινωνία, γιατί αποτελούμε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της.

   Ο συνδικαλισμός βοηθάει στο να λειτουργήσει η αστυνομία γιατί έχει υπάρχει η άποψη ότι από τότε που άρχισε να υπάρχει δημιούργησε περισσότερα από ότι έλυσε;

 

   Δεν ενστερνίζομαι την άποψη ότι ο συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε προβλήματα. Διαχρονικά πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να παρουσιάσουν το συνδικαλισμό ως πρόβλημα αλλά οι κατακτήσεις απέδειξαν ότι μόνο καλό έκανα στους ένστολους. Κατακτήσεις όπως :

   Η καθιέρωση του ωραρίου εργασίας

   Η αξιοκρατική είσοδος στην Αστυνομία μέσω των Πανελλαδικών

   Η καθιέρωση του Κώδικα Μεταθέσεων

   Το ενιαίο μισθολόγιο και οι μισθολογικές προαγωγές

   Η διασφάλιση του αστυνομικού και της οικογενείας του σε περίπτωση απώλειας ζωής ή βλάβης της υγείας του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

   Η καθιέρωση της νυχτερινής αποζημίωσης

   Η επέκταση αποζημίωσης για την πέραν του πενθημέρου εργασία.

   Η συμμετοχή εκπροσώπων στα συμβούλια μεταθέσεων, η παράσταση συνηγόρου στα πειθαρχικά μας συμβούλια κλπ.

   Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα έχουμε κατακτήσει και βέβαια η συνδικαλιστική παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα ήταν αυτή που επέφερε και τα θετικά αποτελέσματα στη συνολική μας εικόνα στην ελληνική κοινωνία.

   Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι συνδικαλιστές χρησιμοποιούν την θέση τους για να περνάνε αυτοί καλά λόγω των προνομίων που έχουν. Και αυτό φυσικά δεν τον λέω για εσάς που γνωρίζω καλά ότι ήσασταν και στην υπηρεσία σας ήσασταν τυπικός και αποδοτικός. Αλλά γιατί τόσο στην Ηλεία όσο και στις άλλες περιοχές υπάρχει μία τέτοια αίσθηση.

   Ο συνδικαλισμός στις μέρες μας περνάει μια κρίση ως αξία και είναι λογικό να ακούγονται τέτοιες «φωνές». Η ουσία είναι όμως ότι οι συνδικαλιστές είναι αιρετοί και άρα επιλογή των συναδέλφων τους. Αν υπάρχουν παραδείγματα συνδικαλιστών που χρησιμοποιούν την θέση τους για να περνάνε καλά θα είναι συνδικαλιστές περαστικοί από το συνδικαλιστικό κίνημα αφού στην επόμενη εκλογική διαδικασία οι συνάδελφοι θα τους αποδοκιμάσουν με την ψήφο τους. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο συνδικαλιστής πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους συναδέλφους του και να είναι πάντα προσεκτικός αφού καθημερινά κρίνεται όχι μόνο από αυτούς που συνυπηρετεί αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία.

   Θα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση στην φιλοσοφία λειτουργίας της Αστυνομίας και σε ποια βάση θα πρέπει να κινηθεί.

   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων διαβλέποντας την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας όσο αναφορά το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών αναζήτησε τρόπους για να την αντιμετωπίσει. Απευθύνθηκε σε ειδικούς επιστήμονες και παρουσίασε τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας για την μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας. Η παρουσίαση της έρευνας άφησε άφωνη την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία δείχνοντας νέους τρόπους αστυνόμευσης που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ αλλά αντιθέτως εξοικονομούνται και χρήματα. Ακόμα όμως περιμένουμε την Πολιτική Βούληση για να υλοποιηθεί η πρόταση μας για την μεταρρύθμιση.

   Πολυδύναμα τμήματα ή αστυνομικό τμήμα κάθε γειτονιά;

    Η μεταρρύθμιση που προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ορίζει ως βασικό κύτταρο αστυνόμευσης όχι πια το αστυνομικό τμήμα αλλά τις περιπολίες. Η σύγχρονη αστυνόμευση δεν πρέπει να στηρίζεται σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αλλά στην αμεσότητα ανταπόκρισης των καλεσμάτων των πολιτών. Σήμερα το 67% των αστυνομικών ασχολούνται με το «τέρας» της γραφειοκρατίας και απασχολούνται σε αλλότρια προς την αποστολή τους καθήκοντα με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών ,σε μια περίοδο που η εγκληματικότητα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

  Ποιες είναι οι βασικότερες ελλείψεις στην αστυνομία

   Πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων είναι η θωράκιση του αστυνομικού κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του. Είναι κατανοητό στον καθένα ότι ασφαλής αστυνομικός , σημαίνει και ασφαλής πολίτης. Αν και θεωρητικά στο αγαθό της ασφάλειας δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές με την πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να μην επαρκούν τα χρήματα που διατίθενται στην Ελληνική αστυνομία ούτε για την αγορά ανταλλακτικών για τα περιπολικά. Πριν λίγο καιρό είδαμε να μην επαρκούν ούτε για βενζίνη και να ξεμένουν τα περιπολικά στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Οι συνάδελφοί μου πολλές φορές καλούνται να αγοράσουν μόνοι τους τα υπηρεσιακά είδη, αφού αυτά που τους παρέχει η υπηρεσία είναι ή ληγμένα ή υποδεέστερα των τεχνικών χαρακτηριστικών που απαιτούνται για να παρέχουν την στοιχειώδη ασφάλεια. Επίσης σημαντική είναι η έλλειψη που παρατηρείται στο προσωπικό ιδιαίτερα στην Περιφέρεια αφού περισσότεροι από τους μισούς αστυνομικούς είναι συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα και επιπλέον ασχολούνται και με ξένα προς την αποστολή τους καθήκοντα. Αποτέλεσμα είναι να μην λειτουργούμε σύμφωνα με την αποστολή μας που είναι η πρόληψη και μετά η καταστολή της εγκληματικότητας και με αυτή τη λειτουργία μας να υποτιμάται η αξία του Έλληνα Αστυνομικού από τους πολίτες.

   Τι είναι αυτό που θεωρείται σημαντικότερο στην καριέρα σας τόσο ως αστυνομικός όσο και ως συνδικαλιστής;

   Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Πύργο σε μια οικογένεια που μου έδωσε πίστη στις αξίες και στα ιδανικά. Εισήλθα στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας ως το έκτο μέλος από την ίδια οικογένεια με πάθος για προσφορά στο πολίτη. Κάθε φορά κατάφερνα να κάνω κάτι για ένα συμπολίτη μου όσο μεγάλο η μικρό ήταν με γέμιζε περηφάνια και δύναμη για να προχωρήσω. Κάθε τέτοια στιγμή έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου ως τη σημαντικότερη της καριέρας μου χωρίς να ξεχωρίζω κάποια γιατί κάθε φορά ένιωθα τα ίδια συναισθήματα ευφορίας και ικανοποίησης για την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Στην συνδικαλιστική μου διαδρομή και αφού έχω περάσει από όλες τις βαθμίδες θεωρώ ότι είναι σημαντική και η μικρότερη κατάκτηση αφού μπορεί να έχει μεγάλη αξία για αυτόν που την επωφελείται. Στην μακροχρόνια συνδικαλιστική μου δράση ευτύχησα να δώ μεγάλες κατακτήσεις όπως αυτές που έχω προαναφέρει και ένιωθα την δικαίωση του αγώνα που φέρει αποτέλεσμα ουσιαστικό και διορθώνει χρόνιες εργασιακές αδικίες.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ «Ο συνδικαλισμός περνάει κρίση ως αξία»