Font Size

Cpanel

zaxariudakis

Αντιπρόεδρος Οικονομικών Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ Αντώνης

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΤΗΣ ΠΟΑΣΥ

  «Το ερώτημα που ζητεί απάντηση σήμερα δεν είναι τι προτίθεται να θεσμοθετήσει για τα μισθολογικά μας η νέα Κυβέρνηση αλλά εάν προτίθεται να προχωρήσει στην εφαρμογή των νόμων, ως έχουν και που ήδη έχουν ψηφιστεί από την βουλή. Να σας θυμίσω ότι με τον Ν.4046 του Φεβρουαρίου του 2012 (οι ίδιοι κυβερνούσαν και τότε), αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιοικονομικής στρατηγικής της περιόδου 2012- 2015 που ψηφίστηκε το περασμένο έτος προβλέπονται περικοπές , εξοικονομήσεις ονομάζονται από τα ειδικά μισθολόγια, της τάξεως των 200 εκατ. Ευρώ από την 1/9/2012 και 400 εκατ ευρώ για το 2013.

  Βεβαίως και συμφωνώ με την άποψη ότι δεν είμαστε ειδικό μισθολόγιο διότι ειδικό μισθολόγιο σημαίνει ειδικά προνόμια , ειδικές αμοιβές σε σχέση με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, γεγονός που ουδέποτε ίσχυσε σε εμάς αν και κατά το παρελθόν είχαμε αποδεχθεί και πολλές φορές μάλιστα ήμασταν και ικανοποιημένοι που το μισθολόγιο μας ήταν ενταγμένο στα ειδικά μισθολόγια . Ο νόμος 4046, το μνημόνιο 2 δηλαδή, ρητά μας κατατάσσει στα ειδικά μισθολόγιο όποτε δεν τίθεται το ερώτημα κατά πόσον μας συμπεριλαμβάνει.

    Τα ειδικά μισθολόγια αποτελούν το 1/3 περίπου της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του δημόσιου τομέα και το κόστος ανέρχεται στα 5,9 δις ευρώ. Με ειδικά μισθολόγια αμείβονται 195.547 κρατικοί υπάλληλοι , εκ των οποίων οι 156.282 είναι οι ένστολοι στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι 55.024 του προσωπικού της ΕΛ. ΑΣ. , ενώ οι υπόλοιποι 39.265 είναι οι γιατροί του ΕΣΥ (22.245) , οι καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ (11.920),οι δικαστικοί λειτουργοί (4.215) και οι διπλωμάτες (885). Αν δηλαδή με μια αυθαίρετη υπόθεση εργασίας επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε μια οριζόντια περικοπή συμπεραίνουμε ότι για το 2012 η περικοπή διαμορφώνεται στα 50 εκατ. Ευρώ με μισθολογικό κόστος να κινείται γύρω στο 1 δις, ενώ για το 2013 η περικοπή είναι στα 100 εκατ. ευρώ.

  Ήδη όπως διαβάζουμε όλοι , από δημοσιεύματα του τύπου στοχοποιείται το επίδομα εξομάλυνσης , όχι τυχαία κατά την άποψη μου καθώς είναι και ήταν το μοναδικό επίδομα στον στενό δημόσιο τομέα που είναι συνδεδεμένο με την οικογενειακή κατάσταση , 116 ευρώ για τον άγαμο , 165 για τον έγγαμο και 225 για τον έγγαμο με παιδιά. Η φημολογούμενη αντικατάσταση του με άλλο επίδομα ισόποσο για όλους και ο επαναπροσδιορισμός του χρηματικού του ύψους, εκτιμώ ότι θα αυξήσει μεν οριακά κατά 2% ή 3 % τις αποδοχές των χαμηλόμισθών, όπως προβλέπει άλλωστε και το μνημόνιο αλλά θα επιφέρει νέες μειώσεις στην μεγάλη πλειοψηφία. Να θυμίσω ακόμα ότι οι μειώσεις που έχουμε υποστεί είναι της τάξεως από 31,88 % έως και 45 % ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τον μισθολογικό βαθμό. Δεν αντέχουμε άλλες περικοπές . Κόκκινη γραμμή. Καμία άλλη περικοπή .

  Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι θα διαχειριστούμε εμείς έστω και την παραμικρή περικοπή. Τι άραγε να περικόψουμε; Είκοσι ευρώ από τον νέο συνάδελφο που ευρίσκεται ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας ποσό που είναι αναγκαίο για την καθημερινή επιβίωση του; Ή από τον Συνάδελφο των 15 , 20 , 25 ετών υπηρεσίας που καλείται να πληρώσει τους επόμενους μήνες , το λιγότερο 5000 ευρώ από την αύξηση της φορολογίας, το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης , την αύξηση του πετρελαίου , τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, το άνοιγμα των σχολείων. Που θα τα βρει; Από την μια πλευρά οι Κυβερνώντες μειώνουν τις αποδοχές και από την άλλη αυξάνουν την άμεση και έμμεση φορολογία.

  Η προηγούμενη διοίκηση της ομοσπονδίας όπως γνωρίζεται είχε διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση βελτίωσης του υπάρχοντος μισθολογίου. Σε ένα ρευστό οικονομικό περιβάλλον όλα βεβαίως επανεξετάζονται και αν κάποιο μέλος του ΔΣ έχει κάποια πρόταση ή επισήμανση θα πρέπει να συζητηθεί από το Συμβούλιο μας. Μέχρι τότε όμως προτείνω να επαναβεβαιώσουμε την στήριξη μας στην πρόταση αυτή, διότι διαφαίνεται ότι μέχρι τέλος του Ιουλίου θα έχουμε εξελίξεις για το μισθολόγιο , ενδεχομένως μάλιστα με αιφνιδιαστική κατάθεση νομοσχεδίου στην Βουλή και θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε διεκδικώντας με κάθε τρόπο και μέσο την μη μείωση του εισοδήματος μας, ανασύροντας και τις δηλώσεις των Αρχηγών των τριών κομμάτων της Κυβέρνησης , όπως σωστά επισημάνθηκε ήδη από μέλος του Συμβουλίου , με τις όποιες διαβεβαίωναν ότι δεν θα γίνει καμία περικοπή στους Αστυνομικούς. Θυμίζω ότι ακόμα και σήμερα παρά τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα μιλάνε για ισοδύναμα μέτρα, χωρίς να τα διευκρινίζουν.

  Αναφορικά με το ασφαλιστικό που αναφέρθηκε κατά την άποψη είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να κλείσει. Και μόνον το ότι οι νέοι Συνάδελφοι μας από το 2011 εντάσσονται στο ΙΚΑ , αναμένουν ψίχουλα σύνταξης με τον νέο τρόπο προσδιορισμού της σύνταξης , για μας πρέπει να μείνει ανοικτό ως αίτημα .

  Παράλληλα η κατάσταση στις επικουρικές επιδεινώνεται και εκτιμώ ότι σύντομα το ΤΕΑΠΑΣΑ θα είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει ιδίως στο ΕΤΕΧ σε μείωση του μερίσματος πάνω από 20 % καθώς μετά το PSI η ρευστοποίηση των αποθεματικών των ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται στην τρέχουσα αξία των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και όχι στην ονομαστική. Δηλαδή η μείωση ανέρχεται στο 75%.»

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Τοποθέτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της 11 Ιουλίου 2012 της ΠΟΑΣΥ