Σε ρόλο Υγειονομικών οι Αστυνομικοί, σε βάρος της ασφάλειας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε ρόλο Υγειονομικών οι Αστυνομικοί, σε βάρος της ασφάλειας

poasy

Αθήνα, 21 Μαΐου 2021

Αρ. Πρωτ.: 100/2/91α

Προς:  Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

 

Κοιν.: 1)Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας,

           Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

           2)Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

 

Θέμα: «Σε ρόλο Υγειονομικών οι Αστυνομικοί, σε βάρος της ασφάλειας»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Η πρόσφατη έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΔΙα/ΓΠ.οικ. 29925/2021 (ΦΕΚ 1969/Β/14-5-2021) για την αλλαγή της διαδικασίας ελέγχου των ταξιδιωτών από το εξωτερικό, σχετικά με το αν διαθέτουν ή όχι τα κατάλληλα δικαιολογητικά για την είσοδο τους στην χώρα, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του COVID-19, μας προκάλεσε έντονο προβληματισμό και εύλογα παράπονα.

Όπως λεπτομερώς αναφέρει στην επιστολή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, πρόκειται για μια αιφνιδιαστική ανατροπή της ισχύουσας διαδικασίας κατά την οποία, η Ελληνική Αστυνομία, από επικουρική δύναμη υποστήριξης των Κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που ήταν ορθώς επιφορτισμένα με τη διενέργεια των ιατρικών ελέγχων, εφεξής καθίσταται κύρια υπεύθυνη της όλης διαδικασίας! Πρόκειται για μια αψυχολόγητη απόφαση που επιβαρύνει την κύρια αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, αναθέτοντάς της ένα ακόμα πάρεργο τόσο εις βάρος της αστυνόμευσης όσο και των συνθηκών εργασίας και δικαιωμάτων του αστυνομικού μας προσωπικού.

Ειδικότερα, η ασφάλεια στα αεροδρόμια λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας και των υψηλών απαιτήσεων αστυνομικής δράσης, δεν μπορεί να ταυτίζεται ούτε να συγχέεται με τους υγειονομικούς ελέγχους για πρόδηλους κινδύνους, τους οποίους προφανώς με την ως άνω ανάθεση παραβλέπετε παντελώς. Γνωρίζετε ότι το καθηκοντολόγιο του αστυνομικού ουδεμία σχέση έχει με αυτό του υγειονομικού υπαλλήλου, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά προκρίθηκε η εύκολη και πρόχειρη λύση του «πάρεργου» και της υποβάθμισης της κύριας αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σας καλούμε να αναλογιστείτε το βάρος των ευθυνών που μετατοπίζονται εντέχνως στις πλάτες του αστυνομικού προσωπικού και να φροντίσετε το ταχύτερο δυνατόν να το απαλλάξετε από κάθε κίνδυνο και αρνητική επίπτωση της πρωτοφανούς αυτής διαδικασίας που επιλέξατε να καθιερώσετε στο όνομα της επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά κατά βάση, υποσκάπτοντας το επίπεδο ασφαλείας, ακόμα και αυτό των υγειονομικών ελέγχων σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 (Το έγγραφο της Ένωσης επισυνάπτεται στο συνημμένο αρχείο)

 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .