Font Size

Cpanel

Να μη μας τρομάζει η διαχείριση της απεργίας

athanasopoulos2
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Αθανάσιος
Ειδικός συνεργάτης της ΠΟΑΣΥ

Να μη μας τρομάζει η διαχείριση της απεργίας

Παρήλθαν τέσσερα και πλέον έτη, από την συνεδρίαση του Διευρυμένου Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που συνήλθε το διήμερο 8&9 Φεβρουαρίου 2012 στο Αμφιθέατρο της Γ.Α.Δ.Α.

Εκεί, όπου ως βασικό θέμα της συνεδρίασης, ήταν αυτό του δικαιώματος της απεργίας των ενστόλων και πώς αυτό θα μπορούσε να τεκμηριωθεί από επιστημονικής και νομικής άποψης. Κάποιοι τότε, στην θυελλώδη διήμερη συνδιάσκεψη, μίλησαν για όσμωση και ζύμωση που θα έπρεπε να υπάρξουν, ούτως ώστε όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, να αποτελέσαν αυτές πεδίο εφαρμογής για ένα τέτοιο εγχείρημα. Άλλοι, μίλησαν για τον σπόρο που έπρεπε να πέσει και κάποτε να θερίσουμε τους καρπούς αυτής της σποράς. Οι έγκριτοι Συνταγματολόγοι που είχαν προσκληθεί, μεταξύ αυτών και ο νυν Υπουργός Εργασίας κ. Γεώργιος ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ήταν σαφείς και κατηγορηματικοί για την άρση αυτού του περιορισμού που προβλέπεται με το άρθρο 23 του Συντάγματος και υπέρμαχοι του δικαιώματος της απεργίας των ενστόλων. Άλλοι προσκεκλημένοι, είπαν ότι για τις όποιες εξελίξεις στο θέμα αυτό, δεν πρέπει να προτρέχουμε διότι απαιτείται Συνταγματική Αναθεώρηση, οπότε θα έπρεπε να επανέλθουμε όταν και όποτε αυτή προκληθεί από την Πολιτεία και τους θεσμούς που την εκπροσωπούν.

Και να που η ώρα αυτή ζυγώνει....

Οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών Αρχηγών έχουν αρχίσει, τόσο σε διερευνητικό επίπεδο όσο και σε θεσμικό. Από εμάς τους συνδικαλιστικούς φορείς πρέπει να υπάρξει άμεσα ομοίως σαφής τοποθέτηση για την άρση αυτού του επαχθούς κατά την ταπεινή μου άποψη μέτρου, που αποτελεί τροχοπέδη για τους ένστολους πολίτες στο ιερό δικαίωμα της απεργίας, όταν οι ένστολοι αυτοί πολίτες την τελευταία εικοσαετία έχουν να επιδείξουν απίστευτη ωριμότητα και υπευθυνότητα δείχνοντας μάλιστα εξωστρέφεια προς την Ελληνική Κοινωνία, την οποία υπηρετούν καθημερινά με αυταπάρνηση και σεβασμό.

Οι όποιες αιτιάσεις και προβληματισμοί που ενδεχομένως θα εκδηλωθούν σε έναν ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο, που προφανώς και θα υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα από τον χώρο του συνδικαλισμού και όχι μόνο, θα πρέπει να βασίζονται στο μέτρο της λογικής και των επιχειρημάτων και όχι του συναισθήματος.

Οι αναστολές, οι φοβίες και η ολιγωρία, πιστεύω πως δεν θα εμποδίσουν στην παρούσα φάση να κάνουμε την υπέρβαση που επιβάλλεται εκ των πραγμάτων και των συνθηκών, ώστε στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία είναι πλέον προ των Πυλών, να πετύχουμε το στόχο μας. Δεύτερη ευκαιρία ίσως να μην μας δοθεί ποτέ άλλοτε.

Η προσωπική μου θέση, είχε εκφρασθεί και τότε και την εκφράζω και σήμερα μέσω της ΝΕΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ που δεν είναι άλλη από την αλλαγή αυτού του STATUS που επικρατεί σήμερα.

Υπερθεματίζω το δικαίωμα στην απεργία, αφενός γιατί από Νομικής και Συνταγματικής διατύπωσης θεμελιώνεται και αφετέρου διότι θεωρώ πως τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας γενικότερα, έχουν καταξιωθεί με την παιδεία, την κατάρτιση, το ήθος, αλλά και το ηθικό πλεονέκτημα, να διαχειριστούν μια Ιστορική απόφαση όπως αυτή, που εκτιμώ και ευελπιστώ πως θα προκύψει με την πάροδο των διεργασιών που συντελούνται στις μέρες μας.

Τέλος, από την Πολιτεία, περιμένω γενναίες αποφάσεις, για να δείξει πραγματικά τις καλές της προθέσεις και ότι διάγεται θετικά προς εμάς.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Να μη μας τρομάζει η διαχείριση της απεργίας