Font Size

Cpanel

Συνεδρίαση Έκτακτου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας την 22-09-2016

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 200/2/133-α

Συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το υπό διαμόρφωση νέο ειδικό μισθολόγιο και τις δράσεις και πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε για να αποτρέψουμε δυσμενείς επιπτώσεις εις βάρος μας.DSC 1

 

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ενημέρωσε το Σώμα για τη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο ΚΑΜΜΕΝΟ, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση προωθεί νέο ειδικό μισθολόγιο Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, χωρίς να έχουν αποφευχθεί οι μειώσεις των μισθών στα Σώματα Ασφαλείας. Όσο για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν τοποθετήθηκε καίτοι το επισημάναμε. Σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς, διευκρίνισε ότι έχουν εξασφαλισθεί τα απαιτούμενα κονδύλια από τα εξοπλιστικά προγράμματα, τονίζοντάς του ωστόσο ότι αυτά τα κονδύλια προέρχονται από το υστέρημα του λαού και ως τέτοια δεν μπορούν να «αξιοποιούνται» μονομερώς.

Όσο για τις μισθολογικές προαγωγές αυτές δεν αποτελούν «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση της δόσης και άρα κακώς συζητούνται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση της διαμόρφωσης του μισθολογίου.

Ακολούθως, η συζήτηση συνεχίστηκε στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του ΓΕΣ με τον υποστράτηγο κ. Ζαχαρία Πρασάκη στον οποίο μας παρέπεμψε ο κ. Υπουργός, προκειμένου να μας εξειδικεύσει το νέο μισθολόγιο. Όμως, χωρίς να μας επιδειχθούν συγκεκριμένες προτάσεις του υπό διαμόρφωση σχεδίου, τονίστηκε ότι αυτές αποτελούν συνάρτηση του βαθμολογίου-μισθολογίου, παρατηρώντας μάλιστα ότι από την πλευρά των Σωμάτων Ασφαλείας δεν έχουν κατατεθεί επ' αυτών προτάσεις.

Η Ομοσπονδία μας, δια του Αντιπροέδρου Οικονομικών κ. Βασίλη ΠΑΝΤΑΖΗ τόνισε ότι δεν πρέπει να συνδέεται το βαθμολόγιο με το μισθολόγιο και ότι κόκκινη γραμμή για μας αποτελούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και τίποτε περισσότερο.

Το Δ.Σ. ενημερώθηκε, επίσης, για το έγγραφο-απάντηση του υπουργού Οικονομικών και τις επαφές μας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ ο οποίος αφού επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον συνάδελφό του, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, μας συνέστησε να μην βιαζόμαστε διότι υπάρχει χρόνος.

Από την πλευρά του νομικού συμβούλου μας κ. Χαράλαμπου ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ αναπτύχθηκε η άποψη ότι για τους ένστολους δυο είναι οι βασικοί διεκδικητικοί άξονες, όπως απορρέουν και από τις αποφάσεις του ΣτΕ, ότι α) το ειδικό μισθολόγιο είναι ενιαίο και αδιαίρετο για όλους, άρα θα πρέπει να αποφευχθεί ο κατακερματισμός και οι αποσχιστικές τάσεις και β) η απόφαση αυτή καθ' εαυτή του ΣτΕ ορίζει ρητά ως κατώτερο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των ενστόλων αυτά που ίσχυαν τον Ιούλιο του 2012. Η δε επιχειρηματολογία περί μη ύπαρξης βαθμολογίου δεν συσχετίζεται με το μισθολόγιο.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο πρόεδρος ζήτησε προτάσεις για τις μορφές κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο από κοινού με τις Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και με άλλους μαζικούς φορείς και το εργατικό κίνημα, όπως πρόσφατα επιδιώξαμε στο πλαίσιο και της συνάντησής μας με το ΠΑΜΕ, το οποίο χαιρέτησε την πρωτοβουλία μας και δήλωσε παρών στο προσκλητήριό μας.

Τέλος, το Δ.Σ. εξουσιοδότησε την Ε.Γ. να λάβει πρωτοβουλίες και ενέργειες που εκείνη κρίνει επιβεβλημένες, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Είσαι Εδώ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΑΣΥ 2016 Συνεδρίαση Έκτακτου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας την 22-09-2016