Font Size

Cpanel

Να βελτιώσουμε την επικοινωνιακή μας αντεπίθεση

Να βελτιώσουμε την επικοινωνιακή μας αντεπίθεση

fetkos

Συνέντευξη του Γραμματέα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της ΠΟΑΣΥ κ. Σταύρου Φέτκου

Ο Γραμματέας Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της ΠΟΑΣΥ κ. Σταύρος Φέτκος απαντά στις ερωτήσεις της Νέας Αστυνομίας για τη σημασία της αποτελεσματικής ενημέρωσης των αστυνομικών και την ανάπτυξη της συνδικαλιστικής μας δράσης μέσω και των δομών επικοινωνίας της Ομοσπονδίας

-Αναλάβατε τα καθήκοντα του Γραμματέα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της ΠΟΑΣΥ μετά το 27ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο και όπως δηλώσατε από την πρώτη στιγμή με σχετικό άρθρο σας (τεύχος 116 της Νέας Αστυνομίας), στόχος σας είναι η βελτίωση του συνδικαλιστικού λόγου και ρόλου, η καλύτερη επικοινωνία και η παρεμβατική μας δράση. Πώς μπορεί να γίνει αυτό σε μια εποχή έντονης επικοινωνιακής καταιγίδας με δυσδιάκριτα, πολλές φορές, τα όρια της αντικειμενικής και αμερόληπτης ενημέρωσης;

Πράγματι, είναι κοινό μυστικό ότι πάσχει η ενημέρωση στη χώρα μας. Τη χαμηλή αξιοπιστία των ΜΜΕ κι εμείς οι αστυνομικοί την έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. Θυμόμαστε τα «εξιλαστήρια θύματα», τις γενικεύσεις που γίνονταν με αφορμή κάποια άσχημα μεμονωμένα συμβάντα και κάποιες κακές στιγμές. Εύκολα και αβασάνιστα κάποιοι στιγμάτιζαν και συκοφαντούσαν συλλήβδην τους αστυνομικούς και τον ίδιο τον θεσμό της αστυνομίας. Και βέβαια να μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι τα αιτήματά μας δεν ετύγχαναν πάντοτε της δέουσας προβολής από τους ισχυρούς της ενημέρωσης. Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όσο μεγάλες κι αν ήταν, δεν έπαιζαν σχεδόν πουθενά ή ελάχιστα. Αναπόφευκτα, η Ομοσπονδία είχε δημιουργήσει το δικό της επικοινωνιακό δίκτυο, κυρίως μέσω της έκδοσης ενός περιοδικού εντύπου που κυκλοφορούσε άλλοτε ως περιοδικό και άλλοτε με τη μορφή μηνιαίας εφημερίδας. Στη συνέχεια αξιοποιήθηκε το διαδίκτυο με τη λειτουργία του σάιτ που αποτελεί και την πιο άμεση πλατφόρμα επικοινωνίας, η κινητή τηλεφωνία κλπ.

-Πριν πάμε όμως στο σήμερα, να σημειώσουμε ότι η ΠΟΑΣΥ βρέθηκε στην ανάγκη να εκδίδει δικό της έντυπο από την αρχή της ύπαρξής της διότι εκείνα τα χρόνια τα κυρίαρχα ΜΜΕ ήταν εχθρικά ακόμα και στην ιδέα του συνδικαλισμού και άρα χρειαζόταν δικό της έντυπο για να στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματά της.

Έτσι, είναι. Η Νέα Αστυνομία εκδίδεται ανελλιπώς από το 1999 και από τότε καταγράφει πιστά όλα τα συνδικαλιστικά δρώμενα στο χώρο μας. Είναι δε το μοναδικό κλαδικό έντυπο που αποτυπώνει τις δραστηριότητες του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και τις κυριότερες ενέργειες των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων σε σχέση με το διεκδικητικό τους πλαίσιο και την Ομοσπονδία. Και έχει αυτό τη σημασία του διότι στη χώρα μας είμαστε ένας από τους λίγους συνδικαλιστικούς φορείς που καταφέραμε να έχουμε αυτήν την εκδοτική παρουσία. Είναι ένα αξιοζήλευτο κλαδικό έντυπο, ένα κεκτημένο με ισχυρή δυναμική που δεν αφήνει αδιάφορη την εξουσία. Το ζητούμενο είναι πώς θα βελτιώσουμε την παρουσία μας ώστε και ο συνάδελφος να συμμετέχει πιο ενεργά σε αυτήν την προσπάθειά μας.

-Τι πιστεύετε ότι πρέπει να προσέξουμε;

Η έκδοση της Νέας Αστυνομίας αποτελεί πλέον για μας μια πρόκληση με την έννοια ότι είναι σχεδόν το μοναδικό έντυπο που μπορεί κανείς να διαβάσει συνολικά για τις δραστηριότητές της Ομοσπονδίας μας. Παρουσιάζει αυθεντικά και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δράση μας. Κάθε τεύχος αποτυπώνει το είναι μας και άρα κάθε τεύχος είναι μια πρόκληση και για το αγωνιστικό μας επίπεδο. Σε μια εποχή βέβαια όπου ο κόσμος γενικά δεν διαβάζει αλλά περιμένει να ακούσει στα γρήγορα τι γίνεται ή δεν γίνεται, μόνο από τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα ή από κάποια ενημερωτικά σάιτ, η πρόκληση είναι ακόμα πιο μεγάλη. Αν αναφερθούμε δε και στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ και χρόνια για το ρόλο του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου, το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήρθε το τέλος των εφημερίδων και άλλοι ακριβώς το αντίθετο, με αφορμή τις ψευδείς ειδήσεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί η διακίνηση μη διασταυρωμένων πληροφοριών και καταγγελιών, όπου οι σκοπιμότητες είναι εντελώς διαφορετικές. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε συνδικαλιστικός φορέας και τα κριτήριά μας δεν είναι μόνο οικονομικά. Μας ενδιαφέρει και το κόστος των εκδόσεων σε σχέση με το αποτέλεσμα και γι' αυτό θέλουμε να μην πηγαίνει στράφι η συνδρομή του συναδέλφου μας. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι ο συνάδελφος ξέροντας και μόνο ότι υπάρχει αυτό το έντυπο και κάποιοι γράφουν γι' αυτόν, μας εμπιστεύεται και στηρίζει την προσπάθειά μας.

-Όποιος παρακολουθεί πάντως το επίπεδο προβολής των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας, αλλά και των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, θα παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το μερίδιο προβολής των κινητοποιήσεων και γενικά του δημόσιου λόγου μας.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά πιστεύω ότι είναι συγκυριακό. Ο ιδιωτικός τομέας της ενημέρωσης λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια. Μακάρι να υπήρχε παντού και πάντα αντικειμενική ενημέρωση. Η κομματική εξάρτηση και η πολιτική σκοπιμότητα είναι μάστιγες που ταλανίζουν την ενημέρωση και γι' αυτό υπάρχει και η απαξίωση που προανέφερα. Εμείς επομένως δεν πρέπει να αυτοπαγιδευτούμε αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχύσουμε την επικοινωνιακή μας ασπίδα. Να έχουμε μια συγκροτημένη παρουσίαση για να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο που έχει δημιουργηθεί με την λεγόμενη πολυγλωσσία των παρατάξεων στο χώρο μας. Μακάρι να ήταν όλα ιδανικά πλασμένα, αλλά όταν υπάρχουν σκοπιμότητες, όταν κάποιοι για δικούς τους λόγους χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιουργούν πολλές φορές εσφαλμένες εντυπώσεις, τότε εμείς πρέπει να ανησυχούμε δημιουργικά. Θέλω να πιστεύω ότι πολλοί συνάδελφοι παρακολουθούν τι συμβαίνει μέσα στο «ιντερνετικό οικοδόμημα», αντιλαμβάνονται τη σύγχυση που δημιουργείται ορισμένες φορές, αλλά σε κάθε περίπτωση αναμένουν την επίσημη φωνή της ΠΟΑΣΥ για να σχηματίσουν άποψη και να πάρουν θέση. Η αποστροφή που προκαλούν ορισμένοι με τη στάση τους στην πλατιά μάζα των αστυνομικών, είναι για μας η καλύτερη απόδειξη ότι φυλάττουμε Θερμοπύλες. Επειδή όμως δεν αρκεί να επαναπαυόμαστε στις κεκτημένες θέσεις μας, επιβάλλεται η διαρκής επαγρύπνηση και βελτίωσή μας και στον επικοινωνιακό τομέα, ενισχύοντας την παρουσία μας τόσο στο σάιτ της ΠΟΑΣΥ καθημερινά, όσο και στην εφημερίδα μας.

Η άποψη ότι υπάρχει χαμηλή αναγνωσιμότητα, με δεδομένο το χαμηλό αναγνωστικό ενδιαφέρον του Έλληνα, δεν είναι ακριβής. Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος και το λέω μετά λόγου γνώσεως διότι γνωρίζω ότι καμία κυβέρνηση, καμία εξουσία δεν θέλει να έχει μπροστά της συνδικαλιστικά έντυπα και μάλιστα υψηλού επιπέδου, με έναν πύρινο καθαρό και αξιόπιστο συνδικαλιστικό λόγο. Τη βολεύει ένα γλυκανάλατο ανάγνωσμα και μια κριτική εκ του ασφαλούς. Η εξουσία φοβάται τον έντυπο λόγο γιατί τα γραπτά μένουν και όταν αυτά διακινούνται με μια επιμελημένη έκδοση, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας που εκθέτει εκείνους που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Ο ηλεκτρονικός τύπος έχει επίσης τη δυναμική του λόγω της αμεσότητας της επικοινωνίας αλλά πολλοί λένε ότι τους θυμίζει το σοφό γνωμικό «έπεα πτερόεντα». Αθροιστικά, τι μένει από όσα λέγονται ή γράφονται και παραμένουν κάπου διάσπαρτα στο διαδίκτυο; Μάλλον μόνο οι εντυπώσεις.

Εξάλλου, η Ομοσπονδία μας δεν απευθύνεται μόνο στους συνδικαλιστές αστυνομικούς. Απευθύνεται σε όλη την αστυνομία και σε όλη την κοινωνία. Άρα πρέπει να υπολογίζει τους συσχετισμούς εντός κι εκτός αυτής, αξιοποιώντας στο έπακρον τα δικά της μέσα επικοινωνίας, ως σταθερή πυξίδα του συνδικαλιστικού της λόγου. Αλλιώς θα χαθεί στον κυκεώνα των σκοπιμοτήτων των καναλιών και του διαδικτύου που επίσης λειτουργεί με οικονομικά κριτήρια και όχι γιατί ανακάλυψε ξαφνικά το λειτούργημα της ενημέρωσης και της προόδου των αστυνομικών.

-Είπατε νωρίτερα ότι ο συνάδελφος αναμένει την έκδοση της εφημερίδας και ότι μας εμπιστεύεται. Αρκεί όμως αυτό;

Όχι φυσικά, γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να βελτιωθούμε. Επιβάλλεται ο εμπλουτισμός της ύλης της εφημερίδας για να γίνει και πιο ελκυστική. Η εφημερίδα απευθύνεται προφανώς στα συνδικαλιστικά στελέχη που οφείλουν ούτως ή άλλως να είναι ενήμερα άμεσα για τη δράση της ΠΟΑΣΥ και πριν ακόμα από την έκδοση της εφημερίδας, αλλά κυρίως απευθύνεται στον απλό αστυνομικό, που συνειδητοποιεί ότι με την περιοδικότητα της εφημερίδας υπάρχει ενδιαφέρον γι' αυτόν. Αν βλέπει την εφημερίδα μια στις τόσες, και όχι σταθερά, παύει να υπάρχει ενδιαφέρον. Καταρρέει η σοβαρότητα του εγχειρήματος. Αυτό ισχύει και με τη διακίνηση οποιασδήποτε εφημερίδας. Δεν φτάνει να την τυπώσεις. Εξίσου σημαντικό είναι να φτάσει στον αποδέκτη της.

-Για το σάιτ μας;

Μιλάμε και για το σάιτ της ΠΟΑΣΥ που αποτελεί πηγή ειδήσεων και για τα ιδιωτικά ενημερωτικά σάιτ. Γι' αυτό τόνισα από την πρώτη στιγμή ότι θα προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε ώστε ο συνάδελφος να βρίσκει χρήσιμες πληροφορίες για τη δραστηριότητα και την αποτελεσματικότητα της Ομοσπονδίας μας. Να αισθάνεται ο συνάδελφος ότι νοιαζόμαστε γι' αυτόν και δίνουμε λύσεις στα προβλήματά του, στο βαθμό που το επιτρέπει ο ρόλος μας. Είμαστε εξωστρεφείς στη δράση μας, ενδιαφερόμαστε ευρύτερα για τα προβλήματα της κοινωνίας και των συμπολιτών μας. Δεν είμαστε μια κλειστή συντεχνία. Γι' αυτό θέλω να γνωρίζουν οι συνάδελφοί μας ότι κάθε υπόδειξη, κάθε καταγγελία, κάθε άποψη για τα θέματα που μας απασχολούν, είναι ευπρόσδεκτη. Με τη συμμετοχή τους θα στηρίξουν εμπράκτως την προσπάθειά μας και θα συμβάλλουν έτσι και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων και της Ομοσπονδίας μας. Εμείς από την πλευρά μας θα το προσπαθήσουμε. Θα αναπτύξουμε την ενημερωτική - επικοινωνιακή πολιτική της Ομοσπονδίας μας πέρα από την απλή δημοσιοποίηση των όποιων εγγράφων ή ανακοινώσεών της για διάφορα θέματα. Το κάνουμε ήδη με τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας για γενικότερα επίκαιρα ζητήματα κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Η δραστηριοποίηση των Ομάδων εργασίας είναι επίσης για μας μια πρόκληση. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν και με λυπεί πολλές φορές όταν ακούω κάποιους να λένε «τι κάνει η Ομοσπονδία» ή ότι απέτυχε εδώ κι εκεί η Ομοσπονδία. Αυτά λέγονται και γράφονται εκ του πονηρού από εκείνους που παραβλέπουν το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές δεν ασκούν κυβερνητική εξουσία. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματα και δεν λύνει απλά προβλήματα ακόμα και αυτά της καθημερινότητας, που δεν σχετίζονται άμεσα με τους δανειστές και τα μνημόνια.

Άρα, ένας καλά ενημερωμένος αστυνομικός, είναι ο καλύτερός μας σύμμαχος στον αγώνα που κάνουμε για τα δικά του προβλήματα. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον των αστυνομικών για τα συνδικαλιστικά δρώμενα. Όχι μόνο διότι η επίλυση πολλών προβλημάτων απαιτεί πλέον και χρήμα και χρόνο, αλλά και διότι, πολλοί πίστευαν ότι ο συνδικαλιστής είναι εκείνος που θα τους λύσει το πρόβλημα έστω και με πλάγια μέσα. Αν το ρουσφέτι ήταν δουλειά των πολιτικών, προφανώς και δεν πρέπει να επιστρέψει μέσω προσωπικών «εξυπηρετήσεων», αδιάφορα από το γενικότερο συμφέρον. Και δεν εννοούμε τα υπαρκτά προσωπικά προβλήματα για τα οποία προφανώς όταν υποβάλλονται στο σωματείο ή την ΠΟΑΣΥ πρέπει να εξετάζονται με πνεύμα συλλογικό και με αισθήματα συναδελφικής αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Εννοούμε ότι με τη δημοσιοποίηση όσων μπορούν και πρέπει να δημοσιοποιούνται, αναπτύσσεται μια δυναμική που λειτουργεί πιεστικά προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισής τους. Αποκαλύπτονται οι πραγματικά υπεύθυνοι και οι οποίοι οφείλουν να λογοδοτήσουν και μέσα από τα έντυπά μας.

Είσαι Εδώ : ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Να βελτιώσουμε την επικοινωνιακή μας αντεπίθεση