Στον αγώνα αυτόν, δεν περισσεύει κανείς!

Στον αγώνα αυτόν, δεν περισσεύει κανείς!

poasy

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2024

Αρ. Πρωτ.: 200/2/248α

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνεδρίασε χθες, 24 Σεπτεμβρίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το διεκδικητικό μας πλαίσιο, ενώ προέβη και στη λήψη μιας ιστορικής απόφασης που αφορά στο δικαίωμα των Δοκίμων Αστυφυλάκων να απολαμβάνουν των συνταγματικά κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών τους ελευθεριών, ως μελών των Πρωτοβαθμίων Ενώσεών μας.

Ειδικότερα, για το πρώτο θέμα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αφού αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της 12ης Σεπτεμβρίου 2024, για τον χειρισμό των επόμενων κινήσεών μας, τόνισε ότι στην κρίσιμη φάση του αγώνα που διεξάγουμε, οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι με ενότητα και αποφασιστικότητα, μη λησμονώντας ότι, χωρίς αγώνα δεν έχει κερδηθεί τίποτε.

Με επίγνωση, λοιπόν, των ιστορικών ευθυνών που μας δεσμεύουν όλους έναντι των συναδέλφων που εκπροσωπούμε, την 16/9/24 πραγματοποιήσαμε την αιφνιδιαστική διαμαρτυρία μας στα γραφεία του Κυβερνητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως πράξαμε στο παρελθόν, επί ΣΥΡΙΖΑ όταν επιχειρήθηκε να καταργηθεί η κρατική μέριμνα για τις οικογένειες των παθόντων στο καθήκον συναδέλφων μας.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβασή μας πετύχαμε αμέσως τη συνάντηση με τη Γραμματέα του κόμματος κα Μαρία ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ και εν συνεχεία μετά από επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, την κοινή σύσκεψη, την 19η Σεπτεμβρίου 2024, κυβερνητικών στελεχών με τους Προέδρους όλων των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, παρόντος του βουλευτού και Επιτίμου Προέδρου της ΠΟΑΣΥ κ. Δημήτρη ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ.

Στη συνάντηση αυτή θέσαμε, ως πρωτεύον αίτημά μας, την ψήφιση συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας σύμφωνα και με παλαιότερη, ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου. Παραθέσαμε δε τόσο δηλώσεις Υπουργών της Κυβέρνησης που συνηγορούσαν υπέρ της ψήφισης σχετικής διάταξη νόμου, όσο και δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ευθέως αναφέρονται στον ιδιαίτερο- επικίνδυνο χαρακτήρα της εργασίας μας.

Η κυβερνητική πλευρά ζήτησε πίστωση χρόνου 15 ημερών, προκειμένου να εξετάσει την πρότασή μας σε συνεργασία με στελέχη του ΓΛΚ και να μας ενημερώσει για τις τελικές προθέσεις της Κυβέρνησης. Επειδή η στάση αυτή θεωρήθηκε ένας ακόμα εμπαιγμός, δηλώσαμε ότι αποχωρούμε, όντας σε αγωνιστική εγρήγορση. Καταστήσαμε, δε, έκτοτε σαφές, ότι αν είναι αρνητικοί στο αίτημά μας, οι αγώνες είναι μπροστά μας -μια απόφαση, άλλωστε, ευθυγραμμισμένη και με τις αγωνιστικές διαθέσεις όλων των άλλων Ομοσπονδιών.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς, ήταν η δυνατότητα των Δοκίμων Αστυφυλάκων να αιτούνται την εγγραφή τους στις Τοπικές Ενώσεις στην περιοχή των οποίων λειτουργούν παραρτήματα της Σχολής Αστυφυλάκων.

Με δεδομένη τη μακρά εμπειρία του συνδικαλιστικού μας κινήματος από τη συμβολή του στην επίλυση πολλών προβλημάτων των Δοκίμων, ιδίως στο στάδιο της πρακτικής τους εκπαίδευσης σε σχέση με τις συμπεριφορές της διοίκησης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη αιτήματα Δοκίμων που θέλουν να έχουν οργανωτική σχέση με το συνδικαλιστικό μας κίνημα, προτάθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, να μην επηρεαστεί από τις πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος και να ταχθεί υπέρ αυτής της ιστορικής εξέλιξης, που αν μη τι άλλο, συνιστά και μια σημαντική δημοκρατική κατάκτηση στο χώρο μας. Να μη λησμονούμε μάλιστα ότι πριν από πολλά χρόνια, ήταν απαγορευτική κάθε συζήτηση και για τα δικά μας συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Το σώμα, αφού άκουσε την επιχειρηματολογία και του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, ότι πράγματι το δικαίωμα των Δοκίμων να εγγράφονται στις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις απορρέει συνδυαστικά από το άρθρο 10 του Π.Δ. 496/1987, το άρθρο 20 του Ν. 2800/2000 και το άρθρο 30 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 3938/2011, ψήφισε κατά πλειοψηφία ΝΑΙ, ορίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά την επόμενη συνεδρίασή του, έχοντας στη διάθεσή του και την τεκμηριωμένη επί του θέματος γνωμοδότηση του νομικού μας τμήματος.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η Ομοσπονδία μας καλείται για άλλη μια φορά να ανταπεξέλθει στον ιστορικό της ρόλο. Εκφράζοντας τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αστυνομικών της χώρας συνεχίζουμε τον αγώνα, για να πείσουμε όσους και όσες δεν αντιλαμβάνονται τις επιταγές των καιρών. Η Ελληνική Αστυνομία αξίζει πολύ περισσότερα. Με τη δύναμή μας, οφείλουμε να το καταστήσουμε σαφές προς πάσαν κατεύθυνση.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
    ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος          ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .