Παρέμβαση της Ομοσπονδίας για διαθεσιμότητες συναδέλφων μας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας για διαθεσιμότητες συναδέλφων μας

poasy

    Αθήνα, 31 Μαΐου 2024

          Αρ. Πρωτ.: 303/2/26α

           

Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΜΑΛΛΙΟ

Κοιν.: 1) Υπαρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

           Αντιστράτηγο κ. Πασχάλη ΣΥΡΙΤΟΥΔΗ

           2) Προϊστάμενο Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας

           Αντιστράτηγο κ. Αστέριο ΜΑΝΤΖΙΩΚΑ

           3) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Θέμα: «Παρέμβαση της Ομοσπονδίας για διαθεσιμότητες συναδέλφων μας»

 

Κύριε Αρχηγέ,

 

Με αφορμή την απόδραση κρατουμένου, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με συνοπτικές διαδικασίες, ένας Αξιωματικός και δυο Υπαξιωματικοί, αν και αποδεδειγμένα συμμετείχαν στον εντοπισμό και στη σύλληψή του, την επομένη ημέρα.

Όπως προκύπτει και από το επισυναπτόμενο έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας, γίναμε δηλαδή ξανά θεατές σε ένα «θέατρο σκιών» που μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί.

Η απόφαση προσκρούει στο πνεύμα και το γράμμα συγκεκριμένου εγγράφου (υπ’ αριθμ. 583 από 12/04/2016), πρώην Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος τόνιζε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας πρέπει να χρησιμοποιείται «με μεγάλη φειδώ, υπευθυνότητα και αμεροληψία, ειδικά στις περιπτώσεις απόδρασης κρατουμένων». Το μέτρο της διαθεσιμότητας  πρέπει να λαμβάνεται μόνο  σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ στην προκειμένη περίπτωση γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Η Φυσική Ηγεσία παραβλέπει τη δικαστική εξουσία, η οποία αφήνει το περιθώριο  στους υπαίτιους αστυνομικούς να συμμετάσχουν στις έρευνες για τη σύλληψη του αποδράσαντος και άρα να αντιμετωπίζονται, εν συνεχεία, επιεικώς από την αστυνομική διοίκηση.

Καλό είναι, επομένως, να μην λαμβάνονται αψυχολόγητες αποφάσεις  για λόγους επικοινωνίας και τηλεοπτικών εντυπώσεων, αλλά να προτάσσεται το υπηρεσιακό συμφέρον και η προστασία της αξιοπρέπειας των συναδέλφων μας.

Προς τούτο, σας καλούμε, να άρετε άμεσα το μέτρο της διαθεσιμότητας, αποκαθιστώντας την υπηρεσιακή σχέση των τριών συναδέλφων μας που υπέστησαν αυτή τη δοκιμασία.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .