Παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας για τις νέες Νομοθετικές Ρυθμίσεις

Παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας για τις νέες Νομοθετικές Ρυθμίσεις

 

poasy

 

Αθήνα, 26 Μαΐου 2022

Αρ. Πρωτ.: 404/1/13

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Κατατέθηκε προς συζήτηση την Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις», στο οποίο εμπεριέχονται διατάξεις για τις οποίες το συνδικαλιστικό μας κίνημα έχει αγωνισθεί σθεναρά προκειμένου να ξεπεραστούν χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ωστόσο, άλλες προτάσεις μας, ώριμες προς υιοθέτηση και εφαρμογή δεν έχουν προωθηθεί και γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα.

 

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο, όπως επισημαίνεται:

Α) Παρέχεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας για τη διενέργεια των επιδόσεων δικογράφων, διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη και περιορίζεται το κόστος απονομής δικαιοσύνης, διασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και επιταχύνεται η πρόοδος και ολοκλήρωση της δίκης σε εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων της ποινικής, αλλά και της πολιτικής δίκης, με τη μη φυσική παρουσία των αστυνομικών θα απαλλάξει μεγάλο αριθμό αστυνομικών από την αρμοδιότητα των επιδόσεων και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη άσκηση των σημαντικότερων επιχειρησιακών καθηκόντων τους.

Β) Παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής, χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, υιοθετηθέντων από τη Βουλή των Ελλήνων τέκνων μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, στις Σχολές Αστυφυλάκων, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισαγομένων στη Σχολή Αστυφυλάκων, όπως είχε προταθεί από τη Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΑΣΥ.

Γ) Αποδεσμεύεται το προσωπικό των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας από τις διαδικασίες της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής και της επικύρωσης φωτοαντιγράφων εγγράφων, καθώς οι ανωτέρω διαδικασίες πλέον δύναται να διεκπεραιώνονται άμεσα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Δ) Παρατείνονται έως τις 30.9.2022, οι συμβάσεις καθαριότητας που έχουν συναφθεί σύμφωνα με άρθρο 142 του ν. 4876/2021 (Α΄251), από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών.

Είναι σαφές ότι με την ψήφιση των διατάξεων αυτών, θα επέλθει σημαντική ανακούφιση στο αστυνομικό προσωπικό, ωστόσο εκκρεμούν πολλά άλλα σημαντικά αιτήματά μας για τα οποία έχουν δοθεί ανάλογες διαβεβαιώσεις από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μόλις στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο, θέσαμε το ζήτημα των μεταγωγών κρατουμένων από και προς τις νησιωτικές περιοχές και τονίσαμε την αναγκαιότητα της άμεσης ψήφισης σχετικής ρύθμισης δεδομένου ότι η όποια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι ασήμαντη. Επιβάλλεται επομένως να ενταχθεί στο ως άνω σχέδιο νόμου σχετικό άρθρο που θα ρυθμίζει τα έξοδα διανυκτέρευσης και λοιπές δαπάνες ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας αλλά και η ασφάλεια της διαδικασίας της μεταγωγής.

Η Ομοσπονδία συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στα αρμόδια Υπουργεία για τη θετική κατάληξη των νομοθετικών ρυθμίσεων που μας αφορούν άμεσα.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 

 

 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .