Εργασίες Γενικού Συμβουλίου – Κοπή Βασιλόπιτας

poasy

Αθήνα, 06 Μαρτίου 2024

Αρ. Πρωτ.: 200/2/239ε

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Στο πλαίσιο των Εργασιών του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε το διήμερο 4 και 5 Μαρτίου 2024, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας με τις ευλογίες του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη κ. Αλεξίου ΚΟΥΡΤΕΣΗ και τη συμμετοχή της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Υπουργών, Υφυπουργών, Βουλευτών, Εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Ειδικότερα, την εκδήλωση τίμησαν:

Από την Κυβέρνηση: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Ειρήνη ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ, ο  Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτριος ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλειος-Πέτρος ΣΠΑΝΑΚΗΣ, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Μαρία-Αλεξάνδρα ΚΕΦΑΛΑ και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Εμμανουήλ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ.

Από τα Πολιτικά Κόμματα: Ο  Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Κωνσταντίνος ΜΠΑΡΚΑΣ, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρέας ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» κ. Βασίλειος ΣΤΙΓΚΑΣ, ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος «ΝΙΚΗ» κ. Νικόλαος ΒΡΕΤΤΟΣ, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κα Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, κ. Αθανάσιος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ, κ. Κωνσταντίνος ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ, Χρήστος ΚΕΛΛΑΣ, κ. Χρήστος ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ, κ. Βασίλειος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, κ. Χρήστος ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, κ. Αναστάσιος ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ, κ. Θεοφάνης ΠΑΠΑΣ και κ. Σπυρίδων ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Ιωάννης ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, ο Βουλευτής Σπαρτιατών κ. Γιώργος ΜΑΝΟΥΣΟΣ και ο εκπρόσωπος της Νέας Πλεύσης κ. Χρήστος ΑΡΙΔΑΣ.

Από την Ελληνική Αστυνομία: Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Δημήτρης ΜΑΛΛΙΟΣ, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Πασχάλης ΣΥΡΙΤΟΥΔΗΣ, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγος κ. Αστέριος ΜΑΝΤΖΙΩΚΑΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διαχείρισης –Τεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής Υποστράτηγος κ. Σωτήριος ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, o Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού Υποστράτηγος κ. Δημήτριος ΜΠΑΚΟΛΑΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος κ. Ιωάννης ΣΚΟΥΡΑΣ, , ο Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής Υποστράτηγος κ. Φώτιος ΝΤΟΥΙΤΣΗΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Υποστράτηγος κ. Σπυρίδων ΛΑΣΚΟΣ, ο Πρόεδρος του ΤΑΠΑΣΑ Υποστράτηγος κ. Ευάγγελος ΜΑΝΩΛΗΣ, η Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος κα Παναγιώτα ΘΕΡΜΟΓΙΑΝΝΗ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Ταξίαρχος κ. Ελευθέριος ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής κ. Χρήστος ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αερολιμένα Αθηνών Ταξίαρχος κ. Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής Ταξίαρχος κ. Νικόλαος ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Από τους συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς: Ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ανδρέας ΒΕΛΛΙΟΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτριος ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Κωνσταντίνος ΤΣΙΓΚΑΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Παναγιώτης ΤΣΙΑΝΟΣ, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΜΕΝΣ κ. Γεώργιος ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ, εκπρόσωπος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος ΑΒΑΝΙΔΗΣ και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη ΔΟΥΚΑ, κ. Θωμάς ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους μας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, πέρα από τις αυτονόητες ευχές και τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, αναφέρθηκε στα γνωστά, πλην όμως δυσβάσταχτα προβλήματά μας, και έθεσε προ των ευθυνών του το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ιδίως δε τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν και «τη δύναμη της υπογραφής», όπως είπε. Αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει βήματα, αν και αυτά είναι πιο αργά και από της χελώνας, όταν το έγκλημα πια αξιοποιεί και την τεχνητή νοημοσύνη. Τόνισε δε ότι ακόμα και οι θετικές ρυθμίσεις για το αστυνομικό προσωπικό που επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη, οφείλονται αποδεδειγμένα στον αγώνα μας.

 

Επισήμανε δε με έμφαση ότι:

- Πολύ έγκαιρα έχουμε προειδοποιήσει για την αναγκαιότητα ριζικών αλλαγών στη λειτουργία της αστυνομίας, απαιτώντας επιτακτικά τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας και τη θωράκιση του αστυνομικού. Απαιτούμε ουσιαστικές λύσεις στα καυτά προβλήματα, προβλήματα για τα οποία δεν φταίει ο αστυνομικός.

- Η Ομοσπονδία για τελευταία φορά θα ενημερώσει Κυβέρνηση και Πολιτικά Κόμματα για όλα τα καυτά προβλήματα που καίνε τους συναδέλφους μας.

- Δεν είμαστε δεδομένοι κανενός. Υπηρετούμε το θεσμικό μας ρόλος και η πολιτεία οφείλει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Εργαζόμαστε για το συνάδελφο και τον πολίτη. Το να ζητάμε θωράκιση των συναδέλφων μας -θεσμική και υλική- δεν είναι απειλή. 

- Ο Αρχηγός του Σώματος, ως πρώτος τη τάξει στην ιεραρχία και πατέρας του Σώματος, οφείλει να μπει επικεφαλής της προσπάθειάς μας για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας και να είναι βέβαιος ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα ακολουθήσει.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αφού αναφέρθηκε στις τραγικές απώλειες συναδέλφων μας –παλαιότερα και πρόσφατα, παραδέχθηκε ότι έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση, την αναγέννηση της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπενθύμισε μάλιστα τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έγιναν το 2000 και εντεύθεν  -και οι οποίες ήταν επίτευγμα και των αγώνων του συνδικαλιστικού μας κινήματος- για να τονίσει ότι κάτι αντίστοιχο επιβάλλεται να γίνει ξανά, καλύπτοντας τις ανάγκες της νέας εποχής. Προανήγγειλε δε νομοθετικές παρεμβάσεις για τη δια βίου εκπαίδευση και τη διαχείριση του αστυνομικού προσωπικού, καθώς και τη χρηματοδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού ορισμένων υπηρεσιακών δομών, την ανανέωση του εξοπλισμού, τη δημιουργία νέων υπηρεσιών για την ενδοοικογενειακή βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων κλπ. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει; Το αστυνομικό προσωπικό που θα κληθεί να φέρει εις πέρας τα νέα κυβερνητικά σχέδια, δεν πρέπει να στηριχθεί; Θα συνεχίσουν να το προκαλούν, μιλώντας για αυξήσεις μισθών όταν πρόκειται για 1,5 ευρώ τη μέρα. Ή θα το αναγκάζουν να συνεχίσει να αναζητά δεύτερη και τρίτη απασχόληση για να εξασφαλίσει στοιχειώδη διαβίωση;

 

Ο κ. Αρχηγός που μίλησε στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους που διέπουν τη συνεργασία μας, τονίζοντας ότι θα είναι πάντα μπροστά σε κάθε λογικό και δίκαιο αίτημά μας. Οπότε, να αναμένουμε τη θετική του ανταπόκριση και στο κάλεσμά μας, να συμμετάσχει στις συναντήσεις εργασίας με τα Πολιτικά Κόμματα, το προσεχές διάστημα.

 

Διανύοντας μια δύσκολη περίοδο, από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε στην ανάκαμψη του Σώματος. Οφείλουμε όμως να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, η δε πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί για να μην πάει χαμένη καμία προσπάθεια.

Η αγωνία των εκπροσώπων μας από όλη τη χώρα, όπως καταγράφηκε για άλλη μια φορά στο Γενικό Συμβούλιο, θα μετουσιωθεί σε αποφάσεις. Διότι επαναλαμβάνουμε, δεν είμαστε δεδομένοι κανενός. Η αστυνομική οικογένεια αιμορραγεί, το σώμα αιμορραγεί! Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει! Όποιος τυχόν κάνει πως δεν καταλαβαίνει ή σφυρίζει αδιάφορα, ένα πράγμα να γνωρίζει:

ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ, ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ!

Η Ομοσπονδία θα διεκδικήσει με τον τρόπο που γνωρίζει το δίκαιο του πολίτη καθώς και κάθε συναδέλφου μας.

Τέλος, ευχαριστούμε όλες και όλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και απηύθυναν χαιρετισμό κατά την κοπή της βασιλόπιτας, ανταλλάσσοντας ευχές αλλά και αφιερώνοντας κάθε κομμάτι ξεχωριστά σε κάποιο θεσμό ή πρόσωπο, σε μια διεκδίκηση ή σε ένα όραμά μας, όλα μαζί αναπόσπαστα κεφάλαια της ιστορίας τόσο της ΠΟΑΣΥ όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος

ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

 

 

 

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .