Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου

poasy

Αθήνα, 29 Μαΐου 2024

          Αρ. Πρωτ.: 200/2/242α

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνεδρίασε χθες, 28 Μαΐου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόριο ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ για τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας, το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς:

Α) Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνάντησαν κατά την πρακτική τους εκπαίδευση οι Δόκιμοι Αστυφύλακες, ιδίως δε σε νησιωτική περιοχή, όπου κατά παράβαση των προβλεπομένων από σχετική σύμβαση, στοιβάχτηκαν όπως - όπως σε χώρους διαμονής υπό άθλιες συνθήκες. Έπρεπε δε να δραστηριοποιηθεί τόσο η Ομοσπονδία όσο και η τοπική Ένωση για να δοθεί λύση, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Αρχηγός, ενώ η διαπίστωση του προβλήματος θα έπρεπε να έχει γίνει από τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό της αστυνομίας.

Β) Στην μηνυτήρια αναφορά κατά του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και παντός άλλου υπευθύνου λόγω της κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκε αναφορικά με τη μη μετακίνηση στις εκλογικές περιφέρειες των νεοεκλεγέντων αστυνομικών σε διάφορα όργανα της αυτοδιοίκησης. Προστατεύσαμε το κεκτημένο δικαίωμα των συναδέλφων μας και καταστήσαμε σαφές ότι η μη τήρηση της νομιμότητας έχει συνέπειες όσο ψηλά ιστάμενος κι αν είναι ο καταγγελλόμενος. 

Γ) Μετά την τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε για τον αείμνηστο Γιώργο ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ, όπου δόθηκαν δεσμεύσεις από τους παρευρισκόμενους κ.κ. Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού, θα ακολουθήσει επίσκεψη του Δ.Σ. στον τόπο που έχασε τη ζωή του, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη και των γονέων του, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μας για την μετονομασία της οδού και την τοποθέτηση καλλιμάρμαρου μνημείου.

Δ) Αντιδράσαμε σφοδρά και καταγγείλαμε την περικοπή της αποζημίωσης της διανυκτέρευσης των αποσπασμένων σε ορισμένες υπηρεσίες τη θερινή περίοδο. Η αρχή έγινε από τα Ιωάννινα με πρωτοβουλία των τοπικών Ενώσεων και ακολούθησε η συμβολική διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος, όπου καταγγείλαμε το μύθο περί «καλοπληρωμένων» αστυνομικών. Απαιτήσαμε το σταμάτημα των περικοπών, την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, το «επικίνδυνο», την αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, νυχτερινών κλπ. Επίσης, τονίσαμε ότι προέχει η ορθολογική διαχείριση του αστυνομικού προσωπικού και όχι η διακίνηση ψευδών στοιχείων για τη διαθέσιμη αστυνομική δύναμη με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την κάλυψη της αδυναμίας τους να υλοποιήσουν την εντολή του Πρωθυπουργού για απεμπλοκή 2.500 αστυνομικών.

Ε) Καταγγείλαμε την εξαίρεση των εξερχομένων από τις Παραγωγικές σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, από την ευνοϊκή ρύθμιση που ψηφίστηκε με νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και αφορά τις εισφορές για τη μετοχική τους σχέση με το ΜΤΣ. Λάβαμε δε τη δέσμευση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας ότι η σχετική τροπολογία που προωθήσαμε, θα ενταχθεί σε επόμενο νομοσχέδιο, ώστε να τύχουν και αυτοί της ίδιας ευνοϊκής αντιμετώπισης.

ΣΤ) Με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας που αφορούν διάφορα θέματα του αστυνομικού προσωπικού, όπως το πειθαρχικό δίκαιο, ο κώδικας μεταθέσεων και άλλα, επισημάναμε τη θεσμική υποχρέωση της Ηγεσίας να ενημερώνει εκ των προτέρων την Ομοσπονδία, να τηρεί τη δεοντολογία για διάλογο και να μην λαμβάνει αιφνιδιαστικές αποφάσεις. Αν καταρρεύσουν και αυτές οι αρχές, δεν θα υπάρχει αύριο για την Ελληνική Αστυνομία. Προς τούτο, έχουμε ζητήσει άμεσα να υπάρξει ενημερωτική συνάντηση με τον ίδιο τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ζ) Η Ομοσπονδία προέβη σε συμφωνία συνεργασίας με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μεταξύ άλλων θα προγραμματιστεί σειρά ημερίδων σε όλη τη χώρα, όπου οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις θα κληθούν να συμμετάσχουν με σκοπό την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Η) Κατόπιν συγκεκριμένων ενεργειών του Προεδρείου της Ομοσπονδίας, είχε θετική έκβαση το αίτημα της Γραμματείας Γυναικών για αποζημίωση έως δυο προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Θ) Το αίτημά μας για χαρακτηρισμό, ως ευρείας κλίμακας, των μετακινήσεων με αφορμή τα μέτρα ασφαλείας του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου στη Νέα Φιλαδέλφεια, έτυχε θετικής ικανοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν, διευκρινίστηκε ότι:

α) το εκλογικό επίδομα προβλέπεται με νόμο από το 2019, οπότε και καθορίστηκε το συνολικό χρηματικό ποσό που θα κατανέμεται στους δικαιούχους με βάση τον τελικό αριθμό των απασχοληθέντων αστυνομικών. Επιβάλλεται δε οι αρμόδιες υπηρεσίες να χειριστούν με το σωστό τρόπο την όλη διαδικασία, ώστε να μην επαναληφθούν οι αστοχίες που σημειώθηκαν κατά τη χορήγηση του επιδόματος, σε προηγούμενες εκλογές.

β) ο ετήσιος ιατρικός έλεγχος του αστυνομικού προσωπικού προβλέπεται από το Π.Δ. 45/2008, ωστόσο η υλοποίησή του προσκρούει στην έλλειψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, όπως παραδέχεται και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγειονομικού. Η Ομοσπονδία μας δίνει αγώνα όχι μόνο για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, αλλά και για το θεσμό του Ιατρού εργασίας που προβλέπεται από το ίδιο Π.Δ.

γ) το αίτημα για την οικονομική αποζημίωση των οδοιπορικών εξόδων, όσων προσφεύγουν στις αναθεωρητικές επιτροπές και συνήθως δικαιώνονται, έχει διαβιβαστεί στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

δ) το αίτημα για χορήγηση επιπλέον ημερών αδείας σε αστυνομικούς που πλήττονται από θεομηνίες, χρήζει νομικής τεκμηρίωσης και ως τέτοιο εξετάζεται περαιτέρω.

Τέλος, μετά την αποστρατεία του Αντιπροέδρου θεμάτων Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης κ. Γεωργίου ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗ, τη θέση του στο Δ.Σ. κατέλαβε ο πρώτος επιλαχών κ. Γεώργιος  ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ, τον οποίο η Εκτελεστική Γραμματεία στη συνέχεια, επέλεξε για το ίδιο αξίωμα.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος

ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .