ΠΟΑΣΥ: Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια υπομονής των συναδέλφων μας! Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Ήδη δρομολογούνται λύσεις

ΠΟΑΣΥ: Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια υπομονής των συναδέλφων μας! 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Ήδη δρομολογούνται λύσεις

poasy

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2024

          Αρ. Πρωτ.:605/9/122α

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας συναντήθηκε χθες το Προεδρείο της Ομοσπονδίας και έθεσε υπόψη της σχετικό Υπόμνημα αιτημάτων που έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση με σκοπό την ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού και τη βελτίωση των λειτουργιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ειδικότερα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Εμμανουήλ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού κ. Γεώργιος ΣΤΑΜΑΔΙΑΝΟΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος ΜΑΛΛΙΟΣ και ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Α.Ε.Α. Αντιστράτηγος κ. Αστέριος ΜΑΝΤΖΙΩΚΑΣ.

Κατά τη συνάντηση θέσαμε υπόψη τους επιτακτικά και με πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των καταστάσεων που βιώνουν οι συνάδελφοί μας τα κάτωθι μείζονα ζητήματα, προτείνοντας και συγκεκριμένες ρυθμίσεις – τροπολογίες ισχυουσών διατάξεων, ώστε αυτές να προωθηθούν στα συναρμόδια υπουργεία και να ενταχθούν, ει δυνατόν, άμεσα σε υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής των Ελλήνων:

1)    Θεσμοθέτηση επικινδυνότητας εργασίας.

2)    Αύξηση νυχτερινής αποζημίωσης.

3)    Αύξηση αποζημίωσης για την πενθήμερη εργασία.

4)    Επέκταση του μηνιαίου επιδόματος παραμεθορίου σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.

5)    Λειτουργία ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. - εκπόνηση αναλογιστικών μελετών. Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

6)    Είσπραξη από το Μ.Τ.Σ. και το ΤΑ.Π.Α.Σ.Α., ποσοστού επί των προστίμων των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.

7)    Αναγνώριση του χρόνου μετοχικής σχέσης στο Μ.Τ.Σ.  των νέων Αστυφυλάκων και Υπαστυνόμων Β’, που έχουν εξέλθει από τις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ., όπως ισχύει και για τους εξερχόμενους από τις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ.

8)    Καθιέρωση ως ειδικής κατηγορίας εισαχθέντων στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ., των τέκνων ή συζύγων αστυνομικών που έχουν τεθεί σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας πρόδηλα και αναμφισβήτητα ένεκα της υπηρεσίας, όπως ισχύει για το προσωπικό του Π.Σ.

Η Ομοσπονδία μας κατέστησε σαφές στην Πολιτική Ηγεσία ότι για όλα αυτά το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν διαθέτει πλέον κανένα περιθώριο αναμονής και ότι η Κυβέρνηση οφείλει εμπράκτως να αποδείξει τώρα το ενδιαφέρον της για τα χρονίζοντα προβλήματα του αστυνομικού προσωπικού, επαναφέροντας την ελπίδα για ένα καλύτερο, πιο ασφαλές και πιο δίκαιο εργασιακό και υπηρεσιακό περιβάλλον.

Μάλιστα, για το πρωταρχικής σημασίας ζήτημα της θεσμοθέτησης της επικινδυνότητας της εργασίας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, προσκόμισε στον κ. Υπουργό και δημοσιεύσεις που αναφέρονται στη χορήγηση εκ μέρους του ΥΠ.ΕΘ.Α., ενός νέου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σε συγκεκριμένους υπαλλήλους του Υπουργείου όσο και άλλους φορείς (ΝΙΜΤΣ, Αμυντικά συστήματα), θέτοντας το εύλογο ερώτημα γιατί και έως πότε οι αστυνομικοί θα μένουν εκτός κυβερνητικής πολιτικής;

Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε όλα τα αιτήματα θεμιτά, τονίζοντας ότι κάποια από αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί και στόχος των αρμοδίων υπηρεσιών είναι να ενταχθούν σε σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί κατά την τρέχουσα περίοδο, πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής. Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα, στην αναγνώριση του χρόνου μετοχικής σχέσης στο Μ.Τ.Σ. των νεοεξερχομένων από τις παραγωγικές σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και στην καθιέρωση ως ειδικής κατηγορίας εισαχθέντων στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ., των τέκνων ή συζύγων αστυνομικών που έχουν τεθεί σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας.

Επίσης ο κ. Υπουργός απάντησε ότι:

-Το μείζον ζήτημα της αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας επιβάλλεται να μας απασχολήσει άμεσα σε νέα συνάντηση με μοναδικό σκοπό να καταλήξουμε στο τελικό περιεχόμενο της επιβαλλόμενης δίκαιης ρύθμισης ανάλογα με το ποσό που μπορεί να διατεθεί.

-Για το αίτημα που αφορά στην είσπραξη από το Μ.Τ.Σ. και το ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. ποσοστού επί των προστίμων των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ., σημείωσε ότι η σχετική πρόταση χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας και διαβούλευσης σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης.

-Η επέκταση του μηνιαίου επιδόματος παραμεθορίου σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές σαφώς και είναι ένα δίκαιο αίτημα που τον είχε απασχολήσει και κατά την προηγούμενη θητεία του και φυσικά είχε ήδη συμφωνήσει ότι πρέπει να ψηφισθεί η προτεινόμενη ρύθμιση βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου (θέσεις προκάλυψης του στρατού).

-Τόσο η αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης όσο και η αποζημίωση για την πενθήμερη εργασία είναι ζητήματα που πρέπει επίσης να ρυθμιστούν διότι από τότε που θεσμοθετήθηκαν δεν έχει γίνει καμία αύξηση των χορηγούμενων ποσών. Πρέπει δε οπωσδήποτε να καταλήξουμε στο ποσό της αύξησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία δεν εφησυχάζει. Εργάζεται για την υλοποίηση των ως άνω δεσμεύσεων και το αμέσως προσεχές διάστημα θα καθορίσει τις επόμενες ενέργειές της.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .