Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι η ενότητα

Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι η ενότητα

poasy

     Αθήνα, 01 Αυγούστου 2024

Αρ. Πρωτ.: 200/2/245β

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

«Ραντεβού» με στολή στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, για την πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών  των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων,  έδωσε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, το οποίο συνεδρίασε στην Αθήνα το διήμερο 30 και 31 Ιουλίου 2024.

Είχαν προηγηθεί οι συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διοικητικού Συμβουλίου όπου τονίστηκε η κρισιμότητα των περιστάσεων και η αναγκαιότητα όχι μόνο της καλής προετοιμασίας της πανελλαδικής μας συγκέντρωσης, αλλά και της επίδειξης της ενιαίας αγωνιστικής μας στάσης, ανεπηρέαστα από την εσωστρέφεια που γεννά τεχνηέντως η μη ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Όλοι μαζί καλούμαστε να δώσουμε δυναμική απάντηση στην ακατανόητη κοροϊδία του Έλληνα και της Ελληνίδας Αστυνομικού.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ειδικότερα, ανέπτυξε τα βασικά μας αιτήματα που αφορούν κατ’ αρχάς τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας. Όπως είπε, για την ΠΟΑΣΥ είναι ένα από τα κορυφαία, διαχρονικά αιτήματά μας, για όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως θέσης και βαθμού. Δεν κάνουμε βήμα πίσω και αυτό είναι μήνυμα προς όλους. Επίσης, διεκδικούμε  την ψήφιση νέου ειδικού μισθολογίου σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, την αποζημίωση για τα πενθήμερα και τη νυχτερινή εργασία, την επέκταση του παραμεθορίου, μέτρα επιβίωσης και μια  ουσιαστική πολιτική δημόσιας τάξης και ασφαλείας.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πιλοτικό επίδομα άμεσης ανταπόκρισης σε σχέση με όσα ακούστηκαν ή γράφτηκαν, επανέλαβε τη θέση μας, ότι είναι θετικό κάθε μέτρο που έχει να κάνει με την βελτίωση της θέσης των συναδέλφων μας είτε πρόκειται για οικονομικό ή θεσμικό ή επιχειρησιακό ζήτημα. Αλλά όχι συνάδελφοι παλαμάκια, ευχαριστίες και υποκλίσεις στην κυβέρνηση για τα αυτονόητα.  Από την ΠΟΑΣΥ δεν θα τα δείτε αυτά. Τέσσερα και πλέον χρόνια η κυβέρνηση κάνει πως δεν γνωρίζει.  Ε, λοιπόν, η ΠΟΑΣΥ δεν δέχεται διαχωρισμούς για τους συναδέλφους και δεν ξεγελιέται. Καλό το επίδομα της πρώτης ανταπόκρισης, αλλά τίθεται ένα ερώτημα προς όλους: Υπάρχει έστω και ένας Αστυνομικός που δεν θα ανταποκριθεί άμεσα, όταν τον καλεί το καθήκον; 

Ας το ακούσει λοιπόν κάθε υπεύθυνος από την Πολιτική Ηγεσία μέχρι και τον Πρωθυπουργό: Η Αστυνομία είναι συμπαγής και δυνατή και κανείς δεν μπορεί να τη χωρίσει για να κάνει δήθεν κοινωνική πολιτική. Η κυβέρνηση οφείλει πολλά στους αστυνομικούς και στο λειτούργημά τους, το οποίο πρέπει να ενισχυθεί με ιδιαίτερη προσοχή ιδίως και μετά τα ανησυχητικά αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων με το μειωμένο ενδιαφέρον για τις Στρατιωτικές σχολές.

Για να μην επεκταθεί στις Αστυνομικές σχολές το φαινόμενο αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει άμεσα εμπράκτως το ενδιαφέρον της. Η Ομοσπονδία στέλνει για άλλη μια φορά ξεκάθαρα μηνύματα και αναμένει από τον Πρωθυπουργό της Χώρας συγκεκριμένες εξαγγελίες.

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα θέματα, ο Πρόεδρος υπενθύμισε μεταξύ άλλων, τη μεγάλη κατάκτησή μας όσον αφορά στην εξίσωση της αποζημίωσης των οδοιπορικών με τα ισχύοντα στο δημόσιο, οπότε και έληξε μια αδικία πολλών ετών. Επίσης αναφέρθηκε στην κατακραυγή που προκάλεσε η περικοπή της διανυκτέρευσης που είχε ως αποτέλεσμα στη συνέχεια τη μερική αποκατάστασή της, στο ανορθολογικό καθεστώς των αποσπάσεων με έξοδα του δημοσίου, στο σχέδιο νέου πειθαρχικού δικαίου κ.λπ. Ενημέρωσε δε ότι έχουμε προωθήσει και συγκεκριμένες τροπολογίες για άλλα εκκρεμή θέματα, προς ψήφιση μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής.

Κατά τις εργασίες του Γενικού συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων ανέδειξαν με τη σειρά τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χωρίς ωραιοποιήσεις της τραγικής κατάστασης των αστυνομικών υπηρεσιών αλλά και της έκτασης της εγκληματικότητας που απειλεί ευθέως τις ζωές συναδέλφων μας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, τονίστηκε η σταθερή θέση του συνδικαλιστικού μας κινήματος να εισέρχονται στις αστυνομικές σχολές μέσω των πανελληνίων εξετάσεων πολλοί περισσότεροι σπουδαστές, ώστε να αντιμετωπιστούν η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η έλλειψη ανακριτικών υπαλλήλων, η γήρανση του σώματος και άλλα προβλήματα.

Τέλος, έγινε ενημέρωση για τη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη αναφορικά με τη μετονομασία της οδού Παπαδιαμάντη σε οδό Υπαρχιφύλακα Γεωργίου ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ, την τοποθέτηση μνημείου στον τόπο της δολοφονίας του, καθώς και για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί κατά το ετήσιο μνημόσυνο, στις 27 Δεκεμβρίου 2024, προς τιμήν του.   

Επίσης τονίστηκε ότι η Ομοσπονδία αποδεχόμενη το αίτημα της οικογένειας του συναδέλφου μας, ζήτησε από τα αρμόδια Υπουργεία, ο σταθμός Αναλήψεως στο Μετρό Θεσσαλονίκης, να ονομασθεί «Αναλήψεως – Υπαρχιφύλακα Γεωργίου ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ».

Σεβόμενοι το θεσμικό μας ρόλο οφείλουμε, λοιπόν, να διαμηνύσουμε προς τους κυβερνώντες ότι το ποτήρι της οργής ξεχείλισε.

Όλοι μαζί στη Θεσσαλονίκη!

ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ!

ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΜΑΣ!

 

Κύριοι της Κυβέρνησης,

 

Ακούστε επιτέλους τη φωνή των συναδέλφων μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ίδρυση Ανοικτών Αστυνομικών Σκοπευτηρίων

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .