Πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία με τους ίδιους όρους που ισχύουν για το ε.ε. και ε.α. προσωπικό των Ε.Δ. και των ενήλικων τέκνων με αναπηρία μελών του ε.ε. και ε.α. προσωπικού των Σ.Α.

Πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία με τους ίδιους όρους που ισχύουν για το ε.ε. και ε.α. προσωπικό των Ε.Δ. και των ενήλικων τέκνων με αναπηρία μελών του ε.ε. και ε.α. προσωπικού των Σ.Α.

poasy

  Αθήνα, 16 Ιουλίου 2024

Αρ. Πρωτ.: 100/1/14

 

 

Προς:     1)Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

               2)Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΜΑΛΛΙΟ

 

Κοιν.:    Προϊστάμενο Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης & Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α. Υποστράτηγο κ. Δημήτριο ΜΠΑΚΟΛΑ

        

 

Θέμα:     «Πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία με τους ίδιους όρους που ισχύουν για το ε.ε. και ε.α. προσωπικό των Ε.Δ. και των ενήλικων τέκνων με αναπηρία μελών του ε.ε. και ε.α. προσωπικού των Σ.Α.».

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

 

Με το άρθρο 1 της ΚΥΑ Φ.700/ΑΔ218421/Σ.560/10 (ΦΕΚ: 1357Β) προβλέπεται ότι παρέχεται το δικαίωμα της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της χώρας στους υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών των εν ενεργεία και συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο μόνιμο εν ενεργεία και εν αποστρατεία Ένστολο Προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, όπως προσδιορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 2, με τις ίδιους κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν για το μόνιμο εν ενεργεία και εν αποστρατεία Ένστολο Προσωπικό.

Στο άρθρο 2 της ιδίας απόφασης ορίζονται ως προστατευόμενα μέλη για το προσωπικό των Σ.Α. τα ανήλικα άγαμα τέκνα ηλικίας 14 έως 18 ετών και τα ενήλικα που δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές εσωτερικού και εξωτερικού.

Για τα μεν τέκνα των Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ορίζεται ότι αποτελούν προστατευόμενα μέλη από την ηλικία των 14 ετών χωρίς άλλο χρονικό όριο, ενώ για τα τέκνα του εν ενεργεία και εν αποστρατεία ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας τίθεται ανώτατο όριο το 18ο έτος της ηλικίας ή το 25ο εφόσον σπουδάζουν σε αναγνωρισμένη σχολή του εσωτερικού ή του εξωτερικού!!!

Κατά συνέπεια στο ενήλικο τέκνο με αναπηρία ε.ε. ή ε.α. προσωπικού των Σ.Α. τίθενται οι παραπάνω χρονικοί περιορισμοί, παραβιάζοντας τις αρχές της αναλογικότητας και ισονομίας.

Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη η τροποποίηση του άρθρου 2 της ΚΥΑ Φ.700/ΑΔ218421/Σ.560/10, έτσι ώστε να καταργηθεί ο περιορισμός του ηλικιακού ορίου και να αντιμετωπίζονται πλέον με ενιαίο τρόπο και τα ενήλικα τέκνα με αναπηρία των Σ.Α.  Άλλωστε, τεκμηριωμένη θέση επ’ αυτών έχει διατυπωθεί με σχετική απόφαση και του Συνηγόρου του Πολίτη, την οποία σας επισυνάπτουμε.

Η μη συμπερίληψη στα προστατευόμενα μέλη οικογένειας του εν ενεργεία και αποστρατεία 'Ενστολου Προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας των ανάπηρων ενήλικων τέκνων τους, ως προς το δικαίωμα για εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή περίθαλψη σε στρατιωτικά νοσοκομεία με τους ίδιους όρους που ισχύουν για το Ένστολο Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι επομένως ανεπίτρεπτο να διαιωνίζεται.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .