Η ατομική ευθύνη δεν αντικαθιστά τις κρατικές υποχρεώσεις

Η ατομική ευθύνη δεν αντικαθιστά τις κρατικές υποχρεώσεις

poasy

Αθήνα, 29 Απριλίου 2020

Αρ. Πρωτ.: 100/2/28

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετά τις επίσημες εξαγγελίες της Πολιτείας για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020, και για όσα σχετίζονται με την αυστηρή τήρησή τους, με ελέγχους και επιβολή προστίμων εκ μέρους των αστυνομικών υπαλλήλων, ως Δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει, με πλήρη συναίσθηση της βαρύτητας του λόγου και της ευθύνης που έχουμε επωμισθεί έναντι των Ελλήνων Αστυνομικών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, οφείλουμε να εκφράσουμε τις ενστάσεις μας.

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας, απαιτήσαμε και διεκδικήσαμε από τα αρμόδια Υπουργεία τη λήψη μέτρων προστασίας των ίδιων των αστυνομικών, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να ασκήσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους και χωρίς να καθίστανται οι ίδιοι μέρος του προβλήματος. Με τις παρεμβάσεις μας για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας (χορήγηση μέσων αυτοπροστασίας, απολυμάνσεις, χορήγηση αδειών κλπ), πετύχαμε σε ένα βαθμό θετικά αποτελέσματα, επιδεικνύοντας ευαισθησία και αίσθηση καθήκοντος σε κρίσιμες για τη χώρα περιστάσεις.

Ωστόσο, η χρησιμοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας - πέρα από την καθολική αναγνώριση του ρόλου και της συμβολής της στην αναχαίτιση της πανδημίας - δημιούργησε εύλογο προβληματισμό, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες της επιβολής προστίμων, που συγκέντρωναν τη δυσφορία των ελεγχομένων για διάφορους λόγους. Η ατομική ευθύνη έχει στην εφαρμογή της υποκειμενικές και αντικειμενικές δυσκολίες, τις οποίες η Ελληνίδα και ο Έλληνας Αστυνομικός, ως εκτελεστές αποφάσεων, δεν έχουν τη διακριτική ευχέρεια να κρίνουν και ανάλογα να πράξουν. Με βεβαιότητα όμως βρίσκονται ενώπιον παραπόνων και αδυναμίας εφαρμογής μέτρων, συγκεντρώνοντας τη μήνιν των συμπολιτών μας, με απώτερες βεβαίως συνέπειες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τον Οργανισμό που υπηρετεί.

Εν προκειμένω, με βάση τον προβληματισμό που αναπτύσσεται ευρύτερα για το μέτρο της υποχρεωτικής, πλέον, χρήσης προστατευτικών μασκών από όλους τους πολίτες κατά τις μετακινήσεις τους με Μ.Μ.Μ. και την παρουσία τους σε καταστήματα υπεραγοράς τροφίμων (supermarket) κ.ά. από την προσεχή Δευτέρα, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το μέτρο στη διαδικασία εφαρμογής του, δεδομένου ότι η χρήση μάσκας και μάλιστα στην έκταση που προβλέπεται, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος. Η βασική αυτή οικονομική παράμετρος, αφήνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες Αστυνομικούς εκτεθειμένους κατ’ αρχάς, στην οργή και το θυμό όσων, εκ των συμπολιτών μας, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα της καθημερινής απόκτησής τους και κατά δεύτερο σε όσους κρίνουν εκ του ασφαλούς την επάρκεια ή μη, των σχεδίων που καλείται να εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία.

Επειδή, «ατομική ευθύνη» και υποχρεωτική επιβολή μέτρων, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να σημαίνουν απεμπόληση των κρατικών υποχρεώσεων έναντι των πολιτών, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων διαχωρίζουμε τη θέση μας και ζητάμε να επικρατήσει η λογική και να εξεταστεί από την Κυβέρνηση η αναθεώρηση της συγκεκριμένης απόφασης περί προστίμων, ώστε η καθολικότητα στην εφαρμογή της, να εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των μασκών, την οποία θα έπρεπε, πρωτίστως, να έχουν εξασφαλίσει και να παρέχουν δωρεάν στους χρήστες δημόσιοι, ιδιωτικοί και λοιποί Οργανισμοί - φορείς.

Η υπευθυνότητα και η μέριμνα για το κοινό καλό απαιτεί κρατική ενίσχυση και παρουσία σε όλους τους τομείς!!

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιoύμε cookies .